Milanoguide & Tips

Under bearbetning; kom dock gärna med tips, skriv ned dem under rubriken Tipsa om. Utförliga tips och beskrivningar. Detta ska vara en gemensamt skapad guide. Namndroppning undanbedes, tack.

Det sägs att Milano är en ful och otrevlig stad. Vi skulle vilja påstå att det är precis tvärtom. Håll er bara undan försäljarna så lovar vi att ni kommer trivas. Nedan kommer lite tips för er som har vägarna förbi:

Flygbolag
Ryanair
Flygbolaget som alla känner till vid det här laget flyger från Göteborg och Stockholm (Nyköping) direkt till Orio al Serio i Bergamo. Flygplatsen ligger ungefär 40 minuter från Milano. För att komma till centralstationen tar man enkelt en shuttlebuss. De åker var tjugonde minut.

Hotell
Hotell bokas enklast via expedia.se (här kan man även boka flyg+hotell i en bokning) booking.com eller hotels.com. Går ni via dessa kan ni hitta hotell till vrakpriser. Priserna kan variera från gång till gång. Om ni bokat ett hotell till en resa kan ni aldrig vara säkra på att få det till samma pris igen.

Hotel Marghera – Via Marghera 2
Ett hotell med bra standard till OK pris. Mycket restauranger och barer i området samt väldigt nära till tunnelbana (stationen heter Wagner) och spårvagn som tar dig ut till San Siro och stadens övriga sevärdheter. Domen och San Siro ligger annars på promenadavstånd. Hotel Marghera säljer biljetter till samtliga matcher i Milano och är alltså ett bra val för dem som åker ned för första gången.

Hotel Siena – Via Lazzaretto 6
Ett väldigt enkelt tvåstjärnigt hotell som ligger bara ett stenkast från Corso Buenos Aires (shoppinggatan som nämns nedan). Dubbelrum med bad för ca 50 euro/natt. Trevlig personal. En av dem är interista. Trevlig dock och gillar att tjafsa om fotboll på halvkass engelska. Frukosten är simpel: cappuccino, croissant och flingor i ljummen mjölk. Härligt italienskt. Bor ni här måste ni äta på Pizzeria Maruzzella som det också står om nedan.

Hotel Sempione – Via Finocchiaro Aprile 11
Ligger nära centralstationen för transport till och från både Malpensa och Orio al Serio i Bergamo. I närheten finns Stazione Repubblica, där både pendeltåg och tunnelbanan passerar. Ett par stenkast bort ligger även shoppinggatan Via Buenos Aires där bland annat H&M och övrig medelklasshopping huserar. Rummen är renoverade och fräscha och frukosten är liten men helvetiskt god (april, år 2010).

Hotel Mokinba Baviera – Via Panfilo Castaldi 7
Ligger i samma fastighetskomplex som Hotel Sempione. Rummen är orenoverade men i relativt gott skick. Frukosten är stor och god (december 2008).

Biljetter
Biljetter till stormatcherna kan man ofta köpa genom agenter runt om på internet, bland annat World Ticket shopTicket2 och Resfeber (som jag tycker verkar hyfsad; klicka på evenemang). Undertecknad åker dock aldrig ned till Milano för att se toppmatcherna. Dels för att det då blir väldigt dyrt, och dels för att det även tillkommer en hel del problematik i form av biljettlogistik.

Biljetter till högriskmatcher
Med högriskmatcher menas matcherna mot Juventus och Inter, men även gruppspelet i Champions League. Dessa biljetter är lite dyrare. Som ett extra råd skulle jag personligen inte åka ned och se ett lag som Roma utan att ha köpt biljetten innan. Det gäller även mot lag som är uppe och krigar om ligatiteln.

Köper ni på internet kan ni räkna med minst det dubbla i form av påslagspriser. Och eftersom de har en hög säkerhet på arenan fungerar det inte att åka ned och tro att man ska få tag på en biljett i biglietterian. Visst, det går säkerligen att göra så om man är ute i god tid (mot Inter är det inte ens någon idé att vara i tid). Riskera dock ingenting. Det är mycket tråkigt att åka ned till Milano och tvingas se matchen på en sportbar.

Mitt bästa råd skulle dock vara att kommunicera. Jag frågade på mitt hotell om de kunde ordna biljetter till högriskmatcherna, och de sa naturligtvis att de kunde fixa det vid framtida besök. De som sitter i receptionen pratar ofta hyfsad engelska med förfärlig brytning, så ring och kolla, de flesta hotell ordnar denna service mot en avgift (jag har tyvärr inga prisuppgifter här, det är dessutom olika från hotell till hotell).

Vill ni ändå sköta det på egen hand? Då går det att köpa biljetter här (källa):

  • Banca Intesa och dess filialer (ej helgöppet). Glöm inte passet.
  • Milan Point på Corso San Gottardo och Milan Point på Piazza San Fedele (öppettider okända).
  • den officiella hemsidan. Där ryker dock biljetterna kvickt, det gäller att vara kvick.
  • Se även beskrivningen av Hotel Marghera ovan.
  • Fråga hotellet du/ni ska bo på.
Priserna för högriskmatcherna finner ni genom att klicka här.

Biljetter till lågriskmatcher
Går ni i god tid (2-3 h innan matchen börjar brukar vara en säker marginal nog) innan finns det alltid biljetter. Jag har varit på en Cataniamatch och en Udinesematch och alltid fått de platserna jag vill ha. Åker man ned för att se dessa typer av matcher kommer man undan med så mycket mer; det blir både billigare och det är en större risk att man åker därifrån nöjd och belåten över resultatet. Tänk dock på att Berlusconis plötsliga sinnesrubbning och shoppingspree troligtvis kan ha lett till en högre omsättning på biljetter, och därmed ett högre tryck på arenan. Biljettpriserna till lågriskmatcherna hittar ni här.

Sevärt
Duomo di Milano
Vad annars? Mäktig byggnad som måste ses. Gratis inträde. Långa köer, men värt väntan. För en liten summa tar ni er till toppen för en mäktig vy över staden. Domen rymmer 40 000 personer, bara det är värt ett besök.

Castello Sforzesco
Föredetta bostad åt Milanos regenter, numera ett museum. Mäktig borggård med sevärda vallgravar. Castello Sforzesco ligger relativt nära domen och Parco Sempione ligger precis utanför den nordvästra porten. Köp en kaffe (americano), några Baci och promenera in innanför portarna. Ni kommer absolut inte att ångra er.

Restauranger / vinkällare
Ibiza – Corso Giuseppe Garibaldi 108
I området Brera och 150 meter från tunnelbanestationen Moscowa ligger detta hak, som enligt en av våra läsare, drar till sig en hel del kändisar. Detta påverkar naturligtvis priset (eller är det tvärtom?). Enligt informationen jag hittar på Google Maps ligger prisnivåerna på mellan 35 och 45 euro. Jag vet inte om det enbart gäller varmrätten eller om Il Corriere, som bidragit med den informationen, menar en hel måltid. Hur som helst är prisnivåerna höga, eller möjligtvis skyhöga.

Giannino – Via Vitor Pisani 6
Ett stenkast från centralstationen. Kaladzes och Braidas Giannino har varit skådeplatsen för många nya Milanspelares jungfrumiddagar. Färsk på minnet är bilderna på Mathieu Flamini och Adriano Galliani när de åker hit efter hans ankomst till Milano. Signaturen kaka kan intyga att det är gott och jag intygar att det är dyrt.

Il Coriandolo – Via Dell’Orso 1
Inte alltför långt ifrån Castello Sforzesco och domen ligger denna restaurang, som enligt hemsidan, har en del kända besökare (klicka er vidare för att titta på bilder). De specialiserar sig på fisk och jag ser en del recensenter klaga på att det är dyrt. Men ska det smaka så ska det kosta (prisnivå: 35 till 45 euro). Samma signatur som ovan intygar att det är god mat på Il Coriandolo. Chansen att ni får se Zlatan är dessutom stor.

Maruzzella – Piazza Oberdan 3
Enligt vår läsare Rickarduomo får man här den bästa pizzan i stan. Det är ofta kö ut på gatan, men det är värt att köa en halvtimme för att få käka deg där. Två pizzor och en flaska rött får man för ca 200 kronor. Mycket billigt och vansinnigt gott. Ligger två stenkast från Hotel Siena, Hotel Sempione samt Hotel Mokinba Baviera.

Ronchi78 – Via San Maurilio 7
Regel nummer ett i Milano: håll er borta från restauranger och matställen som ligger i närheten av domen. Visst, det förekommer en del undantag, vi vill dock ändå passa på att ge ett varningens finger. Restaurangen/vinkällaren Ronchi78 har ett störtlöjligt namn, men klassas definitivt som ett av dessa undantag. Maten är god och inte alltför dyr, då och då spelas livemusik i källaren och några av servitörerna kan faktiskt göra sig förstådda på engelska. Fråga även efter den engelska menyn, att gissa sig till vad man får är inget vi rekommenderar.

N’Ombra De Vin – Via San Marco 2
Norr om Duomodistriktet och öster om Parco Sempione ligger denna vinkällare som är väl värt ett besök. Detta passar definitivt inte alla, men vi är övertygade om att det finns någon som tycker om att ta några glas tillsammans med oliver och annat småplock. Titta på bilderna och kom ihåg att deras verksamhet inte öppnar förrän på eftermiddagen.

Kösystemen i Milano
De existerar ej. Var vaksam. Rätt som det är står ni sist igen.

Shoppingdistrikt / shoppinggator
Via Buenos Aires
Corso Como
Galleria Vittorio Emanuele II
Via Dante

Parker
Parco Sempione
Giardini Pubblici Indro Montanelli

Senast uppdaterad: 08.08.11