Obefintlig personkemi

Zlatan Ibrahimovic och Alexandre Pato. Av de flesta ansedda som två av fotbollsvärldens bästa anfallare. Av många Milanisti en högt ansedd som längst fram. Inte av alla, åh nej.

Vissa vill mena att det inte klickar herrarna emellan även om de har varsitt imponerande målfacit (vilket inte är samma sak för er som tror detta). Man såg det redan borta mot Napoli (Patos absolut sämsta match i Milan), sen blev Alexandre skadad mot Palermo. Problemet försvann.

Under hans frånvaro: det bästa Milan för säsongen med duon Robinho-Ibra. Effektivitet och en tydlig rollfördelning. Efter hans återkomst: en oförtjänt seger på tre mediokra, för att inte säga dåliga, fotbollsmatcher i Serie A.

Ikväll var det inte långt ifrån att – Rino först, Ibrahimovic sedan – flög på brassen efter hans femtioelfte bortslagna passning eller freestylade rörelsemönster. In kommer Cassano och vips börjar det snurra där framme.

Din mamma tror kanske på slumpen. Inte min.

Analysen är såklart varken objektiv eller fullständig. Däremot är den gjord med ett kritiskt öga till ungjäveln som åtnjuter ett tålamod som får mig att må illa.

Milan har många problem att brottas med just nu. Anfallet är egentligen inte ett av dem. Det kan bli ett dock, till så vida att Allegri inte plockar fram de kulor han använde sig av med framgång ett tag när allt funkade som det skulle.

Ibrahimovic och Pato fungerar nämligen inte alls.

21 reaktioner till “Obefintlig personkemi”

 1. I mitt tycke ligger problemet snarare i att Milan inte har någon tydlig anfallsidé. I varje anfall så stannar bollen på mittplan i form av bolltramp eller helt onödiga sidledspassningar för ingen vet vart bollen ska ta vägen. Pato startar nästan alltid sina löpningar från en kant och skär in. Men när spelet stannar upp möter Ibra i princip alltid boll. Och plötsligt så ligger ingen i anfallsposition. Detta händer även när Robinho spelar, även om han oftare söker sig in i mitten och därför fungerar han helt enkelt också bättre.

  Hade man haft en trequartista av rang eller åtminstonde en spelare som kan få lite fart på anfallen så tror jag detta problemet hade löst sig själv. Kanske kan Cassano lösa det, för när Seedorf agerar trequartista så sjunker han för djupt ner och det går för långsamt, vilket bidrar till att Ibra och Pato blir för ensamma, för stillastående, och hamnar för långt ifrån varandra, helt ur position på två.

  1. Igår var nog problemet Allegris usla coachande 🙂 Man kan fråga sig varför han spelar med 3 grovjobbare på mittfälltet?

   Visst de är jätte bra på det de gör men övrigt har de inget att erbjuda dvs säga att det bildas ett hav mellan mittfällt och anfall inget som länkar ihop dem.

   Frågan man kan ställa sig är varför spela flamini nyss kommen från skadan? varför spela med seedorf som trequartista trots usel match i förra omgången?

   Igår var det som att det var zlatan och pato ensam mot tio man i lecce. Det som saknades var de ständiga löpningarna utav prince och robinho….

   hur det blir allegris fel? man kan säga att han inte hade några alternativ… men om man inte kan ge primavera spelarna chansen i en match mot lecce då han faktiskt inte har några bättre alternativ när ska han då ge dem chansen? mot tottenham eller?

  2. Jag tycker också att gapet mellan mittfält är för stort. Jag tror att samspelet mellan Ibra och Pato skulle fungera bättre om det fanns någon där bakom som kan initiera och skapa. Jag tror att både Pato och Ibra känner en viss hopplöshet i att ha Seedorf bakom sig. De tar inte löpningarna för att de vet att Seedorf kommer stanna upp spelet och spela i sidled/slå bort bollen. Med detta inte sagt att samarbetet mellan de båda är det bästa, men med lite tid och bättre backup bakifrån (Cassano som trequartista?) tror jag dock att det kan bli riktigt bra. Precis som någon annan skrev tidigare så behövde Robinho och Ibra en del tid innan det började likna nåt…

 2. Du får det att låta som att det endast finns en bov i dramat.
  Visst Pato spelade inte bra igår men resten av laget måste också fungera för att det ska finnas möjlighet till fungerande anfallspel.

  Pato/laget hade behövt en Boateng som hotar bakifrån och hjälper till att skapa ytor framåt.
  När Boateng fanns med i laget var även Zlatan som bäst.
  Och när vi talar om trollet (Z)
  Han sprider dålig energi och missar lägen och dessutom verkar det som att han bara kan göra svåra/fina mål.

 3. Löjligt att du skyller på Pato. Han har inte topp presterat men verkligen inte roten till Milans mediokra spel.

  Milan har tidigare spelat med en agressiv press, den är bortblåst…

  Felet är inte Patos, inte Zlatans… Det är mittfältet… Består mittfältet av Gattuso och Ambrosini som inte kan annat än löpa, då är det svårt att få fart på bollen. I mitt tycke går det inte spela med dessa två herrar som inte kan slå en passning rätt eller uppåt i banan, inte nog med det så fyller ingen av dem på i djupled heller. Lägg till en slö Seedorf som somnar varje gång han får bollen…

 4. Jonas läs om läs rätt.

  Jag säger ingenting om ”spelet” och påtalar i texten – indirekt – att problematiken på det stora hela är strukturell (vi saknar Boateng och varken Ambrosini eller Flamini är i särskilt bra form samtidigt som vi bara har en kant som anfaller med balans bakåt). Men det ena utesluter inte det andra.

  Ibra och Pato fungerar inte ihop. De trivs inte. Ska ni hävda motsatsen trots att ni vet att magkänslan inte ljuger? De tittar fan knappt åt varandra. När Robinho eller Cassano är inne däremot är det annorlunda.

  Orsaken som jag ser det är väldigt enkel: Pato är inte förmögen/intresserad av att samspela med sin anfallskollega. Han kan bara ta bollen, springa och skjuta. Varje gång han försöker passa Zlatan hamnar bollen på backarnas fötter, knän eller går åt helvetet.

  Å andra sidan är Zlatan extremt krävande i sitt sätt att spela och vara: med all rätt, han vill vinna. Uppfyller lagkamraterna runt omkring honom inte (läs Seedorf och Pato) de högt ställda kraven på bra passningar och kvalitet då ruttnar han.

  Han har inte kommit till Milan för att se en snorunge springa runt och tricksa för att sedan tappa bollen eller för att se en föredetting dra ner på tempot och leverera passningar cirka 2 meter helt snett varje gång.

  Återigen för den som är långsam: problematiken i Milans SPEL är inte Pato. Däremot är han värdelös ihop med Zlatan och den som vill bänka svensken bör kanske ta en tur med ekan ut på sjön och rensa skallen.

 5. Mix hade varit kul att få se dig göra en jämförelse mellan Allegri och Leonardo igen =)

  för visst har jag inte fel då jag säger att milan efter 20 omgångar hade två poäng mer förra säsongen än vad de har nu? Leonardo hade heller inte ens i närheten utav en hälften så bra trupp som allegri har till sitt förfogande hade allegri fått samma förutsättningar hade milan nu legat bakom inter trots att de har två matcher mindre spelade.

  Säga vad ni vill tränar yrket är ett jobb tror inte Leonardo fick något annat erbjudande utav någon klubb överhuvudtaget så inte direkt så att han hade något alternativ. Men en person som får kicken utav sony ericsson på ett otroligt oförtjänt sätt och sedan varit arbetslös i ett år om han nu får ett erbjudande utav nokia ska han då tacka nej för att de är rivaler? Jag personligen hade hellre tagit de jobbet och visat vad jag går för vilket leonardo är på god väg att göra. Fast visst väcker det lite dåliga känslor att han gick just dit men tror seriöst inte att han hade andra erbjudanden 😉

  Mix följt bloggen sen den startades och menar inte på denna sidan eller eurosport sidan utan sen den verkligen startades så jag kan inte mäta mig med dina kunskaper det erkänner jag så ifall jag har fel rätta gärna till istället för att attackera som du ibland kan göra när du blir förbannad hahah 😉 välmött!

 6. Håller med dig där Mix. Det är ju nästan löjligt hur tydligt Ibra på planen visar vad han tycker om att spela med Pato och Seedorf. I samma sekund som Cassano kom in började han ju röra sig på ett helt annat sätt, och likadant var det mot Udinese. Tycker detsamma gällde Ibras samarbete med Robinho till en början, men allt eftersom Robinho hittat formen har Ibra med sitt kroppsspråk börjar visa att han tycker att Robinho ”duger” som partner…

 7. Pato är oslipad men ack sån potential. Istället för att vissa och demostrativt inte hjälpa till är fel, imo.

  Han är mycket medveten om att Pato är ung, varför inte vägleda istället fär stjälpa? Hade han haft samma rörelsemösnter med Pato på planen hade det kanske underlättat för alla? Inte sant?

  Jag håller med om att Pato slarvar och ibland tar felbeslut.
  Däremot tror jag både Zlatan och Pato hade gynats av bättre mittfältare än träben nr 1 och 2 samt trötter Seedorf. Dem blir lätt isolerade…

  Jag tycker man riktar kritiken fel med att säga att Pato och Zlatan inte kan spela ihop. Rikta kritiken mot mittfältet…

 8. Tycker det är respektlös att kalla Pato för ”snorunge”, även om vi alla är besvikna från gårdagens förlust – ja förlust.
  Pato har en del att arbeta på, men har kommit tillbaka från skada också. Nu finns alternativ i Robinho och Cassano. Sedan tycker jag att Zlatan ”väljer” ut sina partners. Han ser otroligt mycket mer rörligare ut och gladare när han spelar med Cassano och Inzaghi. Tycker inte det är enbart Patos fel, gång på gång finns tillfällen när Pato har bollen och Ibra promenerar utanför boxen istället för att göra en Boateng-löpning in i boxen. Det är för fan a och o för en striker.

  Ibra, jag älskar han, men han kommer aldrig bli en fulländad striker just för att han gör aldrig de enkla målen. Han måste lära sig boxspel! Han hade gjort nästan dubbelt så fler mål än det.

  Sen hoppas jag verkligen min favorit Massimo rycker upp sig också, för han har inte imponerat de senaste matcherna alls och inte över säsongen heller. Och vi behöver en vänsterback lika hårt som Paris Hilton får *** varje dag.
  Det är AKUT, snart nöjer jag mig med Oscar Wendt.

 9. Jag såg 43 min av matchen innan jag stack till jobbet,vilket var jag jävligt glad för att slippa se eländet på tv:en,,,jag skämdes över att se vår lagkapten på planen och ännu en gång med risk för att få på mej en massa skit här så kritiserar jag Allegri,,som man spelade igår så åtminstone 7-8 av tränare hade beordrat spelarna på bänken att röra på sej och värma upp för att skicka signal till idioter på planen och sätta press på de men….som jag sa förut blir onödigt tajt lagom till CL och inter redan till nästa drbyt kommer ikapp oss och ni som såg Tottenham igår vet redan nu vilket helvete väntar oss,,,

  Analyset av Pato är klokren och jag som motsatte mej ett byte med Balotelli börjar förstå att vi vinner på det,,,utan Ibra hade vi varit ett mittenlag och Allegri hade redan för länge sedan gått till arbetsförmedlingen och hämtat kassakort…

 10. Det var djävlar vad alla gick och blev känsliga då? Man får väl kalla Pato, Kaká och Shevchenkos mamma för vad man vill. Håller man inte med – argumentera gärna i trådarna, men sitt inte och hämta andan efter luft när någon säger någonting ni inte håller med om.

  Vi försöker bygga upp en trevlig stämning med lite humor inbankat mellan raderna, så försök att dra ert strå till stacken för att förstå att vi inte alltid kommer tycka, skriva eller vädra åsikter precis som ni.

  Vidare tycker jag att Zlatan ibland är en skithög som hellre klagar än stöttar. Men det drar ju inte ifrån Pato det faktum att han är så fruktansvärt opolerad att flaggan står och rostar.

  Kontentan: alla kommer inte att uttrycka sig på det sätt ni vill. Skrivna ord låter ofta hemskare än talade och det tillkommer en hel del element av tolkning, så försök ha det i åtanke när ni läser saker och ting på bloggen.

  MVH:

  1. Det finns idioter överallt. Om du trodde att man genom att skapa en blogg istället för att skriva på SF skulle undgå dom, ja då trodde du fel.

   Håller med om att Zlatan kanske klagar lite mycket ibland. Å andra sidan är han en vinnare och att då behöva spela med Seedorf och andra avdankade spelare kan mycket väl vara för mycket.

   Man såg ju hur otroligt annorlunda allting var när Cassano kom in. Vore intressant att höra mer från Mixet. Han har ju öst beröm över Allegri.

   Själv tycker jag att Allegri gjort ett taskigt jobb med tanke på laget han har att tillgå. Sen kan man fråga sig om det inte är precis som med Carletto, att dom gamla styr och ställer ganska mycket.

 11. Självklart, jag håller med Marco!
  Tänkte mer på ”The Milan Code”. Man kan snacka skit om Amelias mamma, men inte om Didas. Man kan kalla Antonini en snorunge (men han är 27), men inte Pato.
  Det är bara sånt som sitter i benmärgen hos mig.
  Cassanos presskonferens var vacker tycker jag, och milanesisk. Det tyckte t.ex inte andra heller. Men men.. som du säger. Det är en blogg.
  Salute amici:)

 12. Jag älskar Pato och har lite svårt att bedöma honom objektivt. Även jag har hemfallit åt argument som ”men kolla målsnittet”, ”han är trots allt fortfarande väldigt ung” och ”vänta tills han är skadefri en längre tid”. Men jag börjar fundera på om det inte är, i alla fall till en viss del, mina skygglappar som talar.

  Naturligtvis skulle Pato må gott av ett mittfält som kan servera någorlunda bollar, men det är någonting i hans attityd som börjar störa mig. Det kombinerat med att han verkar ha förlorat sin tekniska förmåga är inte alls ett gott tecken. Han är ju odiskutabelt fortfarande extremt kvick, men verkar inte ha förmågan att utnyttja det. Hur ofta tar han en smart löpning egentligen?

  Jag minns när han gjorde målet mot Roma, när han kutade förbi Mexes som att det vore den enklaste sak i världen (vilket det kanske är?) och jag tänkte att ”varför gör han inte så oftare”. Spelar han på det viset behöver han inte vara världens smartaste spelare, bara utnyttja sin råtalang på bästa möjliga sätt. Men fortfarande, så här två år senare eller vad det är, har han såvitt jag kan minnas inte gjort något liknande mål. Istället försöker han dribbla stillastående och snubblar på bollen alternativt slår sjukt dåliga passningar. Något fel är det och även om jag långt ifrån gett upp när det gäller Pato så har jag i alla fall börjat tillåta mig att tvivla på om han någonsin kommer att kunna få ut maximalt av sin potential.

 13. Tyvärr så har du så jävla rätt i det du skriver. Har inte velat inse det än, men helvete vilken skillnad det blev. HELT plötsligt började Zlatan söka sin anfallspartner när Pato blev utbytt. Han sökte enbart Cassano i varje situation. Helvete.

 14. marco
  Du har rätt i helheten men vi är inte alla på samma nivå,,du tycker zlatan är en skithög och kanske han är,vem vet! det är ju din åsikt och du vet säkert vad du pratar om,själv har jag aldrig varit zlatan anhängare men att värva honom för den summan och med hans facit hitills så får vi vara mycket mycket nöjda,,,jag har fattat så att Allegri vill bygga ett lag runt Zlatan för det kan man läsa och höra mellan raderna,sen om detta är positiv eller negativ får man diskutera,blir vi ”zlatan beroende” eller inte får vi diskutera och komma med åsikter,att Zlatan enligt mej beter sej lite mognare än några år sedan vilket pato borde ha gjort det efter alla de här åren kan oxå diskuteras…
  General Lee byggde 80% av sina taktiska krigsföringar under amerikanska inbordeskriget runt en Legend vid namn Jackson och när denna dog så kapitolerade han efter 2 månader!!!
  Hoppas Allegri vet vad han gör för det är ont om tiden,serien har vänt och snart ska vi kriga i CL oxå,det är lättare och kanske klokare att kritisera han än 10 spelare,,,
  mvh

  1. Missförstå mig rätt. Jag är en förespråkare av harmoni. På det viset tror jag segrarna kommer. Hur befogat det än är att klaga på Pato så tycker jag han ska dunka in huvudet i gräset och köra på.

   Och det har ingenting med hans genomslagskraft att göra. Zlatan har varit en av våra bästa i år, jag tror dock inte att klagandet leder till så mycket. Jag menar, hur många klagade på honom när han missade den där sista enorma chansen i matchen?

   Jag gillar din historiska metafor. På riktigt. Men det funkar inte så på en fotbollsplan och William Wallace blev till slut – livs levande – gröpt i magen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.