Ambrosini: ”Jag offrar mig med glädje”

Federico är ett och ett halvt år, har blåa ögon och ljust hår precis som sin far. Massimo Ambrosini håller om honom medan den lille ler på mobiltelefonens display.

– Han håller på att lära sig sina första sparkar – berättar Milankaptenen – och för närvarande är det högerfoten som gäller men det är för tidigt att säga. Om han som vuxen blir interista eller juventino gör det ingenting. Jag hoppas bara att han väljer ett vinnande lag så att han blir lycklig.

Federico är för liten för att känna till hur många titlar pappa och Milan vunnit: tre scudetti, två Champions League, två europeiska supercuper, ett världsmästerskap för klubblag, italienska cupen och den italienska supercupen. Ambrosini har vunnit allt som rödsvart men har ännu inte vunnit någonting sedan han utnämndes till lagkapten då Maldini lämnade ifrån sig bindeln (2009).

– Jag lyfte supercupen i Monte Carlo 2007 eftersom Paolo inte var med men det var en konstig kväll, Puerta hade precis avlidit (Sevillas försvarsspelare, reds anm). När man bär bindeln tror jag att känslan är annorlunda, starkare. Jag har en stor vilja att uppleva den känslan. Dessutom med tanke på att jag har uppnått en viss ålder…

Stämmer det att Galliani, under julfesten, fick dig och Allegri att svära på att ni vinner åtminstone en titel den här säsongen?
– Han bad oss bara att inte säga emot: den som tiger håller med.

Champions eller scudetto?
– Man kan inte välja, Champions är en gåta, det räcker med en dålig match så kan du vara utslagen även om du är favorit. Man måste satsa på att vinna allt.

Maldini sade att detta Milan kan vinna i Italien men att det inte är kapabelt till det ännu i Europa. Håller du med?
– I Europa är Barcelona ouppnåeliga, sedan finns Chelsea som dock går igenom en tuff period. Milan återfinns i klungan bakom och har allt att vinna. Barca är det starkaste laget på pappret men det är inte säkert att vi inte kan slå dem.

Du har haft både Capello och Ancelotti. Vem påminner Allegri om av dem?
– Det är en mix, han har kvaliteter som bägge två hade. Han är mindre rigid än Capello, kan skämta som Carlo men när det behövs kan han höja rösten precis som Fabio.

Hur är förhållandet mellan kapten-tränare?
– Han är genuin med ett ansikte. Jämfört med Leonardo är han mindre benägen att ta dagliga samtal men det tror jag beror på hans karaktär.

Allegri har placerat dig som regista utifrån lagets behov och nu är det din nya position på planen. Gillar du den?
– Ja, men jag trivs ännu bättre längre fram i banan. Det är två olika roller. När Pirlo spelar mezz’ala är det bättre eftersom vi kan växla positioner under matchens gång.

Som regista har du mindre möjlighet att gå i djupled och därmed minskar chansen att göra mål. Saknar du målen?
– Lite ja men på grund av lagets behov offrar jag mig med glädje. Jag gillar att gå framåt och det ena behöver inte utesluta det andra. Det gäller att finna balansen.

Är Milans begränsning är Ibra-beroendet?
– Struntprat. Vilket lag skulle inte vara beroende av en spelare som Zlatan? Ju mer avgörande han är desto bättre.

Är Pirlo och Seedorf tillsammans en lyx som Milan inte längre kan tillåta sig själv?
– En annan fördom. När Milan vinner med dem på planen säger man att de gör Milan strået vassare. Under fjolåret spelade de tillsammans utan några problem.

Om Milan slår Roma på lördag blir man klara som vintermästare. Vore det ett steg på vägen mot en scudetto?
– Det vore ett litet steg mot titeln och skulle tillåta oss att distansera en direkt konkurrent men dessa matcher är inte avgörande. Jag har vunnit en scudetto där vi tog in sju poäng på Lazio under de sista sju omgångarna (under säsongen 1998/99 reds anm) så…

Gjorde Milan fel som släppte Borriello till Roma?
– I det ögonblicket var de ekonomiska behoven viktigare än de speltekniska. Men jag är glad över att han gör bra ifrån sig, jag hade inte förväntat mig att han skulle lämna sitt avtryck redan från början.

Tre lag på andra plats (Lazio, Juventus och Napoli) och Roma och Inter längre bort: vilken är den farligaste konkurrenten?
– Juve eftersom de inte har något cupspel som kan störa dem. De har en tränare som har viljan och den rätta mentaliteten. Men även Inter kommer att säga sitt i kampen om scudetton.

Imorgon är det lottning till åttondelsfinalerna i Champions League: vem skulle du vilja möta?
– Jag skulle bara vilja undvika Barcelona. Annars går det bra med vilket lag som helst.

Håller även du, liksom Galliani, på Inter i klubblags-VM?
– Det är ett italienskt lag… Men vi har vårt att tänka på. Vi skulle dock helt klart vilja vara i deras position.

Ditt kontrakt går ut 2011: skulle du kunna se dig själv i en annan tröja efter femton år?
– I Italien vore det svårt för mig. Men jag har inte för avsikt att avsluta karriären, med andra ord så om vi inte finner något avtal med Milan så skulle jag kunna flytta utomlands.

Har du förhoppningar om en förlängning?
– Jag är öppen för det.

Det är jul: välj en julklapp till Berlusconi, Galliani och Allegri
– Presidenten har redan fått sin i parlamentet. Galliani får en gul slips medan Allegri får ge någonting till mig istället…

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 16/12 2010.

6 reaktioner till “Ambrosini: ”Jag offrar mig med glädje””

 1. Läsvärd intervju. Ambro verkar vara väldigt ödmjuk.
  Han borde, med största sannolikhet, förlänga kontraktet med Milan?

  Enligt Rykten är Cassano klar för Milan? Nypa salt eller är fallet nära?

 2. Vad kan hindra en kontraktsförlängning? Varför ska kaptenen behöva va med ett utlöpande kontrakt till sommaren?

 3. Ambrosini talar med sina prestationer till skillnad från sin mittfältskollega Gattuso (som dock ryckt upp sig KRAFTIGT den här säsongen och skall creddas för detta).

  Tyvärr är det dock som så att om man inte hotar med att flytta, säger att man ”saknar motivation” eller gör andra halvsläta figurer i media så får man inte samma gensvar från en pissnödig Galliani, åtminstone om man skall se till historien.

  Det enda raka vore att ge Massimo ett contratto a vita: d v s att ge honom ett kontrakt och låta honom fylla i siffrorna på egen hand. Så ärlig mot sig själv och klubben är han att förnuftet snarare än stoltheten säger till när det är dags att lägga av.

  Han har lätt en eller två säsonger till i kroppen på samma nivå som han befinner sig på idag.

 4. Det är det jag menar, han har ändå presterat till skillnad från många andra och att låta honom som ändå är kapten gå och vänta är ju helt löjligt. Hur står det till i skallen på Galliani o co? Han har aldrig någonsin klagat och ställt till skit, till skillnad från Gattuso.

  Galliani förtjänar en kick i nyllet om de inte skriver nytt kontrakt innan vinterfönstret.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.