Gazzetta: ”Planen för nästa år”

En månad för att sätta in en tackling i ligaspelet och planera den rödsvarta framtiden. Mötet är planerat att äga rum i Dubai, med två utlöpande men lika fullt fundamentala kontrakt i huvudrollen. Under de dagarna, i de Förenade Arabemiratens värme, kommer Allegri att se till att gruppen laddar om under ett träningsläger inför det nya året. Sedan kommer även en blitz från Adriano Galliani att äga rum för att sätta igång dialogen kring förlängningar av de hetaste kontrakten. Förmodligen runt nyårshelgen. Planeringen är gjord sedan tidigare: Milan åker till Dubai den 27 december och blir kvar fram till den 3 januari. Under nyårsafton väntas vicepresidenten närvara, dels för att fira in det nya året men även för att lägga upp strategin för 2011. En signifikativ utgång med tanke på att många huvudpersoner i kavalkaden väntar på sin dom.

SE GRAFIK ÖVER DE UTGÅENDE KONTRAKTEN HÄR

HETA KONTRAKT
I truppen finns det åtta spelare vars kontrakt går ut till sommaren. Många av dem har en stor inverkan på laget speltekniskt trots sin ålder. Ett fall framför alla andra: Pippo Inzaghi. Anfallaren vill inte sluta spela och för honom finns alltid ett kontrakt redo. Men varje diskussion i hans fall skjuts fram till på våren när han återigen kan börja springa.

NESTAS FRAMTID
Alessandro Nesta förtjänar ett kapitel för sig. Ska försvarsspelaren fortsätta spela eller inte? Oron som slagit ner som en bomb de senaste dagarna verkar dock gå mot ett lyckligt slut. Nesta verkar vara inställd på att stanna i Milan och Galliani är beredd att möta hans önskemål. Det enda som krävs är att sätta sig ner kring ett bord. Dåså. I Dubai skulle det kunna ske (mellan en utropad skål och en annan) för att formulera basen för en dialog som på ett signifikativt sätt förkortar förhandlingstiden.

BUDGETEN
Milan står inför ett viktigt vägskäl. Lönerna tillhörande de spelare vars kontrakt går ut kostar cirka 80 miljoner euro i bruttoutgift per säsong. Valet att förlänga kontrakten förutsätter även att man minskar kostnaderna. Men vem kommer att acceptera den filosofin? Andrea Pirlo till exempel förbereder sig för att skriva på sitt sista stora kontrakt i karriären. I utbyte mot ett treårskontrakt skulle han även kunna acceptera en lönesänkning. Det stämmer att Ancelotti och Guardiola med glädje skulle vilja stjäla spelaren men även Bresciasonen är för starkt bunden till de rödsvarta färgerna för att inte fortsätta att prioritera förslagen som kommer från Via Turati. På samma sätt är det osannolikt att tro att Clarence Seedorf bestämmer sig för att vända blad på grund av ekonomiska orsaker. Dessutom vittnar kemin mellan honom om Allegri om hur viktig han är i rollen i omklädningsrummet.

OSÄKERHET
Med andra ord förväntas lagets ryggrad att bibehålla sin form. Men det saknas inte frågetecken. Det främsta av dem alla handlar självklart om Ronaldinho. Att han använts sparsmakat under säsongen för tankarna mot en oundviklig separation. Även beroende på lönen på 7,5 miljoner (netto) som inte längre tycks vara i linje med klubbens nya strävan efter balans i bokföringen. Det är därför inte konstigt om Ronaldinho tittar sig omkring, mot Galaxy eller vilka det nu må vara. Däremot är det inte sannolikt att Milan låter spelaren gå under januari. Jankulovski däremot förväntas få fri lejd omedelbart. För honom är en kontraktsförlängning utesluten. I väntan däremot går målvakten Roma som dock inte har några stora förhoppningar om att bli kvar.

ANFALLAREN
Och i januari måste Galliani röra sig för att finna en anfallare, någonting som även Allegri påtalat vikten av. För stunden finns det ingen solklar kandidat. Så som förutsättningarna ligger till är det svårt att finna en joker utomlands. Att nå fram till Benzema är svårt medan Diego Forlan och Luis Fabiano bägge är till åren komna. På det sättet stiger sannolikheten för Cagliaris Alessandro Matri men det är heller inte uteslutet att den tillfrisknande Alberto Paloschi gör en återkomst till hemmet från Parma.

* * *

Han har Ligabue i sin Ipod, läser ”into the wild” av Jon Krakauer och har precis sett ”Benvenuti al Sud”: ”Bisio är fenomenal”. Alessandro Matri är för ett ögonblick långt ifrån straffområdet och all press med transferrykten inkluderade. För att sluta cirkeln för en glamorös centerforward fattas bara den vackra fästmön, brunetten Federica Nargi. Fast besluten om att bibehålla sitt privatliv säger han:
– Vi undviker att exponera oss men en middag säger jag inte nej till. Sedan får folk säga vad de vill. Bröllop? Vi har varit tillsammans i två år men det är ingenting vi tänker på.
Uppriktig, strålande och direkt. Och fotbollen? Cagliaris bomber (6 mål hittills den här säsongen) är i form. Telefonen ringer till ledmotivet till ”The Hangover”. Den rätta uppladdningen inför matchen mot Lecce. Anfallaren går för fullt, med en prioritering:
– Att fokusera på Cagliari, ge allt och bära tröjan med stolthet. En tröja som givit mig stora möjligheter.

Med andra ord, landslaget kan vänta?
– Vi kan säga såhär: den azurblå tröjan är drömmen för vem som än sparkar på en boll. Men jag är övertygad om att min uppgift är att stå för goda prestationer med Cagliari.

Storari har sagt att han förtjänar landslaget
– Och han preciserade även att han är 33 år gammal och har spelat för Milan, Roma, Sampdoria och Juventus. Jag kan bara drömma om att ha samma CV.

Vad tycker du om Prandelli?
– Han fokuserar mycket på tekniken och jag minns den vackra fotboll som Fiorentina och Parma presterade under honom. Nu har han ett stort arbete framför sig med det italienska landslaget.

Tillbaka till rödblått: vad saknade Bisoli?
– Resultaten. Prestationerna fanns där och om jag tittar på matcherna mot Napoli och Genoa igen så kommer jag att notera att det saknas fyra poäng.

Hur har Donadonis intåg varit?
– Ypperligt. Han sade till oss att han inte kommer att kasta om allting utan skall låta oss jobba vidare i lugn och ro. Mister har en enorm karisma som är frukten av en otrolig karriär som aktiv.

Men är du Allegris favorit eller inte?
– Jag har en god dialog med honom. Jag träffade honom i Milano, dock inte under någon middag, och jag tog tillfället i akt att hälsa på Tassotti och Landucci.

Sajterna talar om Milan och Juve…
– Jag kan föregå dem: att ha storklubbarnas uppmärksamhet kan inte göra annat än smickra en spelare. Men jag är fokuserad på Cagliari. Förhoppningen är att ge dem en hjälpande hand för att komma så långt bort som möjligt från tabellens bottenskikt.

På Facebook skriver de om din debut i Milan, vad minns du av den?
– En förlust med 2-4 i Piacenza. Jag var 19 år och Ancelotti gav mig chansen att debutera. Det känns som ett århundrade har passerat sedan dess.

Vem är den bäste anfallaren?
– Ibrahimovic.

Vilka egenskaper skulle du stjäla från honom?
– Hans karaktär och sättet han för sig på planen. Han kan framstå som ohyfsad men han gör skillnaden.

Vem vinner lo scudetto?
– Jag säger Milan med Roma och Inter bakom och Juventus som överraskningslag.

Vad är du stolt över?
– Att ha uppnått Gigi Rivas rekord med mål i sju raka matcher.

Och Mourinhos senaste tilltag med utvisningar på beställning?
– Man talar om det eftersom det handlar om honom. Det finns för mycket hyckleri inom fotbollen, många lag har gjort samma sak tidigare. Kanske kommer de att fortsätta att göra det.

Vem är bäst: modellen Matri eller anfallaren Matri?
– Det finns bara en Matri och han är en fotbollsspelare. I Cagliari.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 27/11 2010.

3 reaktioner till “Gazzetta: ”Planen för nästa år””

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.