Allegri: ”Mitt Milan kämpar, utan rädsla”

Två eller tre saker som man måste veta om honom, utöver det uteblivna giftermålet (som numera är vintage Allegri), den avbrutna turnén med Capellos Milan (som spelare var han inte exemplarisk) och passionen för omkörningar, ett samtalsämne som diskuterats flitigt den sista tiden. Med andra ord: Milans tränare Massimiliano Allegri är noga med hur han klär sig men gillar inte etiketten som någon modell, han älskar att laga mat även om han äter som en tibetansk munk och till skillnad från vad man tror är han en passionerad förespråkare av den minutiöst planerade defensiva fotbollen. Inte alls det man hade förväntat sig av en av Galeones lärjungar.

– Det är här många misstar sig: alla tror att Galeone predikar den spektakulära fotbollen men i själva verket var han mycket uppmärksam i den defensiva fasen. Och jag, liksom honom, är av åsikten att ett lag som försvarar sig väl även anfaller bättre.

Det måste vara därför som Milan bytt skinn: förr verkade det vara anfallarnas Crazy Horse, nu dominerar de defensiva mittfältarna och laget skapar mindre
– Jag håller inte med dig. Laget spelar en bra fotboll och riskerar lite. Jag är nöjd med vad jag ser.

Men alla håller er som Ibra-beroende
– Jag ser inte problemet. Vi köpte Ibra eftersom en sådan spelartyp behövdes och som inte fanns i spelartruppen. Nu, utan Pato och Inzaghi, vem skulle vi ha förlitat oss på? Det händer alla lag: till exempel så har Inter sin nyckelspelare i Eto’o.

Robinho blir ofta kritiserad eftersom han aldrig gör mål
– Robinho presterar bra som seconda punta. För stunden är jag nöjd med det jag ser men över tid är det logiskt att utkräva en förbättring, såsom av alla spelarna.

Ångrar du försäljningarna av Borriello och Huntelaar?
– Vi fattade beslut där och då. Borriello och Huntelaar är viktiga spelare och ingen på Milanello har ifrågasatt deras kunnande. Men ingen kunde ha förutsett att Pato och Inzaghi skulle bli skadade. Sedan fann vi en lösning som även de blev nöjda med: spelare av den kvaliteten vill gå dit där de alltid får spela vilket är precis vad som händer nu.

På första plats på listan av värvningar eller snarare önskemål satte du Bale och Van der Wiel. Är du besviken över att inte ha fått dem?
– Just nu är prioriteringen att finna en anfallare av klass och Galliani har rätt, antingen finner vi en av hög kaliber eller så är det bättre att satsa på vad vi har. Inzaghis skada kom olägligt för oss, han var fundamental och för att ersätta honom under de kommande månaderna behövs det en spelare som är värdig Milan. När det gäller ytterbackarna är jag nöjd med Abate: efter Milan-Real Madrid har han vuxit. Mot Cristiano Ronaldo blev han av med rädslan och nu spelar han med mod.

Hela laget, generellt sett, verkar mentalt starkare
– Vi växer och är nu på den väg som jag föreställde mig. Förlusten mot Cesena berövade oss på säkerhet och den fysiska konditionen var inte maximal, liksom min kännedom om spelarna. Nu när jag lärt känna dem bättre har jag disponerat några byten bättre och faktum är att just bytena under de senaste matcherna givit laget ett lyft.

Ångrar du någonting särskilt?
– I Amsterdam mot Ajax kunde jag ha bytt in Inzaghi tidigare. Det var en match som vi skulle ha vunnit.

Ångrar du någonting i matchen Real-Milan?
– Nej, jag skulle ha gjort om allting eftersom den matchen skulle ha spelats bra ur en teknisk synvinkel och därför tog jag ut de mest tekniska spelarna jag hade. Men just tekniskt så misslyckades vi med allting och vi gick in på planen med rädsla. Hur som helst finns det ingen anledning att gnälla, vi förlorade och startade om från den punkten.

Det verkar som att natten i Madrid var en vattendelare eftersom sakerna, efter ett långt möte med Galliani, förändrades
– Den kvällen pratade vi om matchen, ingenting mer.

Men laget förändrades
– Det blev en viss förändring eftersom inställningen förändrades. Liksom den fysiska konditionen och lagets förmåga att spela mer kompakt i den defensiva fasen. Men i slutändan har vi alltid tre anfallare på planen.

Alla spelarna talar gott om dig. Vad tror du att spelarna gillar mest hos dig i ditt sätt att uppträda?
– Det vet jag inte. Kanske att jag talar tydligt och klart med alla och att jag gillar att skratta och skämta men ändå arbeta hårt.

Och vad gillar du mest hos dina spelare?
– Jag älskar faktumet att de har en stark vilja att jobba och hävda sig på planen trots allt de har vunnit. Efter Madrid bibehöll vi lugnet. Vi försöker att eliminera alla misstag, att förbättra bollinnehavet och vissa offensiva manövrar. Det får mig att skratta när jag hör folk säga att man i Italien fortfarande praktiserar Catenaccio. Målsnittet är ingen indikator på det vackra spelet. Den defensiva och offensiva fasen är förenad och ett lag som försvarar sig väl är ofta vackert att titta på.

Seedorf säger att du är en person som lär sig snabbt
– Det tolkar jag som en komplimang och jag tackar honom för den.

Det finns emellertid någon som aldrig lär sig: Ronaldinho fångades av kamerorna mitt i natten
– Det kan hända att man ibland blir ute sent i samband med middagar. Jag gillar Ronaldinho eftersom han är positiv, hjälper sina lagkamrater och alltid har ett leende på läpparna.

Verkar det inte lite falskt? En världsstjärna skulle kunna bli mer förbannad efter fem matcher på bänken
– Jag ser det ur ett annat perspektiv och tänker mer på hur Ronaldinho är: en ödmjuk kille som alltid är på sin plats och som alltid hjälper sina lagkamrater. Sedan om han spelar ett fåtal minuter gör han det med god inställning eftersom han älskar fotboll.

En annan problematisk situation som du utsattes för: bråket mellan Ibra och Onyewu
– Situationer som sker på träningsplanen.

Är det inte en väldigt enkel förklaring att ta till i sammanhanget?
– Lyssna, spelarna kör stenhårt på träningsplanen och ibland går de in fult i närkamperna vilket för den utsatte att reagera. Ibrahimovic är en introvert person och långt ifrån den bråkmakare som ni tror att han är.

Hur är han då i verkligheten?
– En som är i ett stort behov av referenspunkter, av vänner i laget. Personer som har tydliga egenskaper som ledare lierar sig inte med någon. Ibrahimovic är en teknisk ledare genom sitt spel.

Vem är den verkliga ledaren?
– Utifrån sin karaktär, Gattuso. Rino är en spelare som får igång de andra.

På tal om ledare, skulle du göra om det som Mourinho gjorde med Xabi Alonsos och Sergio Ramos varningar?
– Nej och jag skulle heller inte göra det som de gjorde mot oss på San Siro: Pirlo var på backen med en huvudskada och mina spelare slog ut bollen. De gav oss bollen tillbaka men i samband med det så pressade en av spelarna oss. Det var inget vackert exempel. Vissa saker kan man göra utan att någon märker det om man döljer det bättre, inte framför hela världen.

Ändå är Mou omtyckt vilket det tudelade lägret i Italien vittnar om
– Han var här i två år och misskrediterade alla. Det finns inte mycket att tillägga förutom den viktigaste saken av allt: att man framstår som genial genom ett sådant beteende.

Vilket lag vill du undvika i åttondelsfinalen i Champions League?
– Barcelona och Chelsea, som nu verkar falla i bitar men som i februari kommer att vara en helt annan historia. Sedan är Ancelotti först i Premier Leaguetabellen och kvalificerad för slutspelet i Champions League. Det tycks inte möjligt att kritisera honom.

Är Milan mer av ett ligalag?
– Vi kommer att kämpa för att uppnå alla våra mål, någonting som motiverar oss. När de skadade spelarna återinträder i spel kommer vi att ha tillräckligt med resurser för att kunna uppnå vår målsättning, kanske även genom att förstärka laget med en anfallare i januari.

Med andra ord begränsar du dig inte till några scudettodrömmar?
– Vi vill ha allt.

När kommer Pirlo tillbaka?
– Förhoppningsvis snart, han är fundamental för oss.

En av de defensiva mittfältarna måste då kliva åt sidan
– Efter många matcher skulle jag vilja kunna applicera lite turnover, framförallt mot Samp, men jag är tveksam till att ha den möjligheten.

Vilken spelare har vuxit mest under din ledning?
– Flamini. Och Abate.

Är Inter fortfarande laget att slå?
– Det är det första laget att slå men jag är rädd för Roma: tekniskt sett är det ett lag av högsta klass. Sedan finns Juve, ett solitt lag. Men det här Roma…

Dina influenser har vuxit sig starka i Milan väldigt snabbt, inser du detta? Är du inte stolt över att ha visat alla att du inte är någon ”yes man”?
– Jag har aldrig upplevt något behov av att bevisa det. President Berlusconi förstår sig på fotboll och han sade till mig: ”ni måste spela bra men framförallt vinna”. Vi försöker. Även jag gillar den vackra fotbollen som är i Milans DNA men en viss balans måste respekteras vilket presidenten vet. Mer än stolt över mig själv så är jag stolt över mina spelare.

Hur föreställer du dig i maj?
–  Vem vet: vi har fyra fundamentala matcher framför oss innan uppehållet och den i Genoa är den viktigaste av alla.

Du säger alltid så
– Att spekulera om framtiden har aldrig varit min grej.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 26/11 2010.

5 reaktioner till “Allegri: ”Mitt Milan kämpar, utan rädsla””

  1. Håller med helt.

    Påminner om Leonardo fast mycket bättre rent taktiskt än vad Leo var.

    Har fullt förtroende för Max.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.