Pato fyller 100: ”Mot Juve blir det speciellt”


Åtta centimeter och åtta kilo ytterligare jämfört med vid ankomsten. Och det är inte nog:

– Jag vill växa ytterligare.

Därför att som vuxen kommer Pato att spela centerforward och man kan inte undvara muskler och storlek. En noterbar detalj: bland de extra centimeterna och kilogrammen (från 1.72 till 1.80 och från 71 till 79) återfinns 45 mål på 99 matcher. Sannolikt har han vuxit på det sättet, i jakten på att sätta bollen tills han når ett nästintill osannolikt genomsnitt.

FLYGANDE MILSTOLPE
På lördag ställs Pato inför sin hundrade match i Milan. En match som inte kunde vara som alla andra.

– Det kommer att bli en speciell match, det är en viktig milstolpe. Jag är glad över att utgöra en del av Milans historia. Jag är också glad att vara här eftersom mitt liv är perfekt här. Jag vill vinna. Men jag är säker på att det här laget kan uppnå det.

Pato, hur har flytten från kanten till mitten gått? Någonting du föredrar?
– Ärligt talat så är det viktiga att spela. Prima punta, seconda eller på kanten är inget problem. Jag är förberedd på allt, jag gillar alla rollerna i anfallet.

På lördag mot Juve blåser du ut hundra ljus i Milan: har du någon särskild önskning?
– Det är självklart: att göra mål och hjälpa Milan att vinna.

På tre år har du gjort stora framsteg: vad behöver du förbättra ytterligare?
– Det ska sägas att trots att jag är nöjd med mitt arbete hittills finns det fortfarande stora förbättringsområden. Till exempel i löpningarna och skottet.

Milan är historiskt sett en brasiliansk koloni: har det varit dig till hjälp?
– Absolut. Sedan är alla andra lagkamrater glada att ha oss eftersom vi jobbar mycket för laget och har en vinnande mentalitet.

Samma mentalitet som Allegri?
– Han är en tränare som ger dig motivation eftersom han pratar mycket med alla. Jag har trivts med alla tre tränare sedan jag kom till Milan, samtliga mycket duktiga. Sedan var det Ancelotti som ville ha mig och som trodde på mig först.

Även Menezes tror mycket på dig: kommer nästa VM att gå i ankans tecken?
– Det hoppas jag, jag jobbar för det. Brasilien spelar på hemmaplan och ett misslyckande finns inte med i kalkyleringarna. Vi kommer att ha stor press på oss men det kompenseras med all den stolthet vi kommer att känna.

Lite som du beskriver att du upplever när du bär Milantröjan. Blir det ett långt äktenskap?
– Det är Milan som bestämmer mitt yrkesmässiga liv, jag jobbar för den här klubben som är mitt hem och min enda tanke. Om jag blir tillfrågad skulle jag rentav kunna spendera hela min karriär här, varför inte…

Och om du nästa år får en present i form av Kakà?
– Först får vi vänta och se vilken väg situationen går i. Men det är självklart att jag vore jätteglad, han är en stor vän och en klasspelare.

Men du skulle kunna se Ronaldinho lämna klubben
– Han ger mig inte intrycket av att vara en oroad kille. Han är lugn och vid gott mod.

Ibrahimovic blir ofta förbannad på dig under match: hur tar du det?
– Det hör till fotbollen, det besvärar mig inte. Han hjälper laget mycket, håller bollen och frispelar dig framför målet.

Man säger ofta att du är ojämn då du blandar bra insatser med mindre goda
– I verkligheten är det bara två matcher som jag inte gjort mål. Jag har gjort tre mål i landslaget, fyra med Milan trots att jag var skadad. Jag kan inte alltid göra mål. Det är inte bara den vackra fotbollen som räknas. Jag tänker inte på mål till varje pris, det viktiga är att hjälpa laget att vinna.

Berlusconi har spenderat 22 miljoner euro på dig: en rejäl investering för en 17-åring. Hur är din relation till il Cavaliere?
– Det är alltid en ära när han kommer och hälsar på oss på Milanello eller på stadion. Jag är glad att han talar gott om mig, även om jag inte talats vid med honom enskilt. Jag skulle vilja definiera det som en god yrkesmässig relation.

Milan har satsat tid och pengar på dig trots att du var minderårig. Men i Italien diskuteras det varför man inte lyckas få fram unga talanger
– När man vill satsa på en ung och lovande spelare måste man ge honom kontinuitet, ett sätt att få växa. I Italien finns det många potentiella klasspelare och för att lyckas måste de få spela.

Låt oss prata lite om privatlivet: hur är ditt känslomässiga liv just nu?
– Just nu är jag en glad singelkille.

Har du vuxit utanför planen under dina tre år i Milano?
– Mycket, framförallt mentalt. När jag kom var jag en liten grabb. Nu är jag en man. Nu talar jag språket bra, kör bil på egen hand jämfört med i början då jag hade en chaufför. Jag har vänner i Milano men mitt liv är fortfarande detsamma: jag tränar, kommer hem och morgonen efter är jag på Milanello igen. Jag äter och gör allt här.

Du går emot strömmen: du är inte som de övriga brassarna som gillar att roa sig och gå ut och festa
– Det finns tillfällen för allting. Under de lediga dagarna kan man göra vad man vill men när vi har träningar är jag otillgänglig. Jag har gjort så sedan elva år tillbaka. Dessutom föredrar jag en god middag före en fest.

Vad skulle du hämta från Brasilien till Italien?
– I Brasilien bodde jag under stadion, mitt liv var bara fotboll, jag hade inte möjligheten att lära känna någonting annat. Här däremot finns allt, jag saknar ingenting, inte ens maten. Sedan liknar Porto Alegre Milano lite grann.

Spelar du fortfarande bowling?
– Ja, men mindre nu än tidigare. Jag har blivit för duktig och ingen vill spela mot mig…

Hur många riktiga vänner har du utanför fotbollen?
– En, ärlig och lojal. Men som tur är här i Italien så har jag inte stött på folk som velat utnyttja mitt kändisskap.

Vad säger du om situationen runt Krasic?
– Jag säger bara att det om det finns en regel så är den till för att följas.

Vilka råd vill du ge Coutinho?
– Jag kan bara säga åt honom att fortsätta som han gör, han gör ett bra jobb och kommer uppnå stora saker med Inter.

Hans gamla lag i Brasilien, Internacional, som du vunnit klubblags-VM med, kommer det här året att möta Inter. Hade du hoppats få möta dem före honom med Milan?
– Jag hoppades på det men är glad ändå. Det är en storklubb och jag håller på dem. Och jag är säker på att vi kommer att mötas med Milan.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 28/10 2010.

5 reaktioner till “Pato fyller 100: ”Mot Juve blir det speciellt””

  1. ”Det är Milan som bestämmer mitt yrkesmässiga liv, jag jobbar för den här klubben som är mitt hem och min enda tanke”

    Undrar om sanningshalten är lika hög som i Shevas och Bajsarens fall.

  2. Automatiska svar fran dagens fotbollsspelare…

    Hoppas han skarper till sig rejalt vid enkla lagen da frustrationen och ilskan over den nonchallans(stavn?) han uppvisar med jamna mellanrum raserar mitt inre…

    Spannande drabbning att se fram emot iaf! 🙂

  3. Verkligen en lång och läsvärd intervju, som trots något intetsägande svar ändå var berikande i hur det står till i Patos huvud. Såna här intervjuer gör dock att man nästan saknar Borriello. För vad ska man anmärka på Patos svar egentligen?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.