Ibrahimovic: "Jag är redo för allt för Milan"

En krigare, säger lagkamraterna. Med viktiga familjedatum tatuerade på huden och en ledares ansiktsuttryck. Zlatan Ibrahimovic skulle kunna vara en som ler men den förbannade blicken är hans adelsmärke. Det drabbar även vissa skådespelare och supermodeller: om du är mörk i blicken framstår du mer som dig själv. Ändå har Zlatan glada ögon vid avfärden till Madrid och skrattar emellanåt när han talar.

Zlatan, vet du att alla är rädda för dig?
– Om de är rädda är jag nöjd. Nej jag skojar bara, men om folk respekterar mig blir jag glad på samma sätt som jag respekterar dem.

Mer än respekt verkar det ibland vara ren terror. Berätta vem du har bråkat med, förutom Van der Vaart?
– Jag har aldrig bråkat med Van der Vaart. Jag tacklade honom i en landskamp och sedan hade vi ett möte i Ajax omklädningsrum för att reda ut det hela. Du vet, sådana saker som man gör i skolan. Eftersom Ajax är en skola.

Nåväl, men det finns någon som du har bråkat med
– Javisst, mer än en. Till exempel Zebina, i Juventus. Men det är normala dueller i omklädningsrummet. Sånt som händer.

Med Mourinho däremot gick allt bra?
– Mou stimulerade mig. Han är en vinnare.

Ibland lite övrdriven, eller?
– Journalisterna är rädda för mötet med honom eftersom han är intelligent och förberedd: han svarar på allt. Självklart så roar sig laget av att följa hans presskonferenser. Det vore överdrivet om han inte nått framgång men han vinner och då går det bra. Mourinho kommer, vinner och tackar för sig.

Lite som dig. Folk kallar dig för mannen med resväskan. Är det en etikett som stör dig?
– Nej, eftersom varthän jag spelat har jag presterat bra och lämnat något efter mig. Jag är inte den typen som stannar tjugo år i ett lag: efter en tid måste man byta miljö för att bibehålla motivationen, så ser jag på saken och har alltid flyttat av en valid orsak. Jag lämnade Ajax för att Juventus befann sig i en annan dimension, jag lämnade Juve för att de åkte ner i Serie B, sedan gick jag till Inter och vann ligan flera gånger innan jag gick till Barcelona.

Det sägs att du lämnade för att du älskar den vackra fotbollen och att spelet med långa bollar i Inter var uttråkande
– Nej nej, jag gjorde tre bra år i Inter. Inter gav mycket till mig och finns kvar i mitt hjärta.

Kanske lämnade du för tidigt och missade chansen att vinna Champions League
– Det vet jag inte, det är svårt att säga vad som hade hänt om jag hade stannat.

Vad lärde du dig i Barcelona?
– Att fotbollen förändras inom loppet av tjugofyra timmar.

Talar du om spelet?
– Jag talar om åsikter. Fotbollen i Barcelona är fantastisk, inget annat lag spelar som dem, och det är världens starkaste lag just nu. Men när jag gick dit lärde jag mig att folk kan ändra uppfattning snabbt.

Hur skulle du definera Guardiola?
– En stor tränare med liten erfarenhet. Han är fortfarande för ung för att leda ett lag med tjugotvå stjärnor med olika personligheter. Guardiola vill offentligt framstå som perfekt men även Tiger Woods ville det. Och ingen är perfekt.

Men Guardiola har redan vunnit mycket
– I Barcelona är det inte svårt att vara tränare. De vann sex titlar på en säsong men vem hade inte lyckats med en liknande framgång med det laget?

Ett av dina vackraste ögonblick under din period i klubben var kanske målet mot Real Madrid på Camp Nou. Minns du det?
– Hur kan jag glömma ett mål i El Clasico? Inlägg från Dani Alves, jag kommer in i boxen från vänster och sätter bollen. Vi vinner matchen med 1-0.

Du återvänder till Spanien med Milan till ett fullsatt Bernabeu: i Italien är situationen lite annorlunda
– Även i Spanien spelas vissa matcher inför halvtomma läktare. Varthän Milan kommer i Italien så fylls arenan.

Gillar du Allegri?
– Han kan framstå som en lugn kille, med ett svagare intryck än Mourinho eller Capello, men han vet när han ska bli förbannad och höja rösten. Även han har en stark personlighet.

Hur har dessa första veckor varit sedan din återkomst till Italien?
– Sköna. Att återvända till Italien är stimulerande, publiken är annorlunda, fansen är mer aktiva jämfört med de spanska. Där applåderar de varje vacker sak som sker i spelet som om det vore en teaterföreställning. I Italien är det en annan sak.

Trivs du i Milans omklädningsrum?
– Det är perfekt. Alla är överrens och atmosfären är fantastisk.

I Barcelona var det annorlunda?
– I Barcelona fanns det fler unga spelare och bara någon med stor rutin.

Hur känner du dig fysiskt?
– Det har snackats mycket om detta utan anledning. Jag mår bra, det enda jag sade när jag var i Sverige var att jag behövde vila mig.

Med andra ord så har journalisterna missförstått dig. Varför gillar du inte dem?
– Jag har haft dåliga erfarenheter av några i Sverige. I Italien har ingenting speciellt hänt men jag är inte den typen som ringer upp journalisterna. Jag föredrar att tala på planen. Reportrarna skriver sina artiklar för att sälja fler tidningar och man märker att folket är mer intresserade av att läsa om de negativa sakerna.

En positiv sak vore en ny Milanseger på Bernabeu, kanske med ett mål av dig. Thiago Silva säger att det är omöjligt att ta bollen från dig, som om man har ett berg framför sig.
– Jag tar det som en komplimang. Nu försöker jag att jobba mycket för laget. I början av karriären vill man få uppmärksamhet som en individualist men sedan inser man att laget är viktigare än individen och att det bara är laget som kan ta dig långt.

Kanske hoppas du på en lösning snarlik den i den förra matchen: assist från Ibrahimovic och mål av Pato
– När mina lagkamrater är glada är även jag det. När jag kommer till en ny klubb offrar jag allt för dem. Om de vinner så vinner jag också.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 18/10 2010.

8 reaktioner till “Ibrahimovic: "Jag är redo för allt för Milan"”

  1. >Som Sven-Göran Eriksson hade sagt med sin härliga dialekt:

    Möcke brau översatt mixarn.

  2. >Stort tack för denna! Intressanta svar, får hoppas han visar upp sig för Mourinho imorgon igen. Gärna med ett mål.

  3. >Uefa drar alla över Italienare över en gräns så har det alltid varit. Samma Zlatan intervju som ni läst här finns även att läsa på aftonbladet.se… Har du börjat jobba där mix=)?

  4. >Intervjun är väl översatt från gazzetta? Tack så mkt mix, intressant läsning…

    Vad tror ni om kvällens drabbning?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.