Humlan från Pesaro

Vi har sett det förr.

Motståndarlaget slår en 99-procentig boll i uppbyggnadsfasen vilket den blonde uppfattar med en jakthunds luktsinne. Han tokrusar, går stenhårt in i situationen och gör bollen till Milanägo.

Det finns få saker som slår den känslan.

Ibland går det dock snett, som mot Auxerre i Champions League. En dåligt avvägd tackling innebar dock inte en varning utan denna gång ett sargat knä på en spelare vars form under säsongsupptakten varit trevande.

Allt fler belackare menar tvärtom att Ambrosini är om inte slut så näst intill. Han har sett sina bästa dagar och kommer nu bara att vara en belastning för Milan, liksom många andra mittfältare som vägrar acceptera sina födelsedata.

En av de enklaste dörrarna genom tiderna att slå igen, vill jag hävda. Så sade folk för tio år sedan när skadorna avlöste varandra. Sedan höll de antingen igen sina brödluckor eller stod upp och skrek när den femtioelfte bollen erövrats av den där blonda killen som inte ser ut att kunna springa obehindrat.

Humlan från Pesaro som inte ska kunna flyga men trotsar naturlagarna på ren vilja.

Dagens centrocampo rossonero, med den spritt språngande Boateng och den ånyo intresserade Pirlo saknar fjolårets mittfältskrigare som oftast visade vägen med sitt uppoffrande och effektiva spel i djupled. Den sista beståndsdelen för att få Milan att kugga i som den otrimmade maskin vi är, om ni frågar mig.

Gattuso (väl godkänd sammantaget på de tre senaste) i all ära: en trio kryddad Max känns mer dynamisk och högpresterande.

Alldeles oavsett vilka mittfältsrekryteringar som görs (fler Boatengianska rollspelare för bövelen!) under den kommande vintern och den avlägsna sommaren så är det självklart att Massimo Ambrosini skall figurera i en konkurrenssituation om platserna på mittfältet.

Trodde jag… Snacket om en förlängning av det kontrakt som löper ut till sommaren ter sig dock avlägset. Moreno Roggi, ombud till Arsenio Lupin, säger som det är:

– Jag har absolut ingen aning. Vad ska jag säga er? Sådan är situationen, stilla för stunden. Men han är inte den enda i Milan med ett utgående kontrakt. Spel i en annan klubb i framtiden? Han är kapten för Milan, då kan ni ju gissa om han tänker på andra klubbar…

Som vanligt i denna klubb: de som förtjänar respekt och erkännande – inte enbart för vad de gjort utan för vad de är kapabla att prestera – behandlas på ett tölpaktigt sätt.

Samtidigt är det upp till Ambrosini – och ingen annan – att visa att den dalande sensommarformen bara är ringrost. Vintern och våren ger oss indikationer. Sommaren det slutgiltiga beskedet. Fram tills dess kan vi bara rekommendera motståndarna att höja blicken eller äta skruvdobbar.

Kom inte och säg att ni inte blev förvarnade.

* * *

Källa: Streamit Soccer News, 12/10 2010.