Ska du verkligen äta det där?

>De som stött och blött på akademisk nivå är väl medvetna om de fallgropar som ofta hindrar ivriga studenter från att dra långtgående och tillförlitliga slutsatser baserade på flyktiga hänvisningar till siffrornas och statistikens värld.

Ofta krävs mer än hundraprocentig säkerhet för att ens kunna konstatera att en komocka är någonting annat än en ansamling av choklad. Ja, så blev man åtminstone hårdhänt fostrad av statistik-Britta på min svunna fakultet.

La Gazzetta dello Sport presenterade häromdagen sin årliga redovisning av Serie A-klubbarnas lönekostnader: inte helt oväntat med röd- och blåsvart i täten.

Kusinernas lönebudget går att utläsas här medan våra idolers veckopeng finns här.

Den alltid lika förträffliga bloggen Milan Night nöjde sig dock inte med att ta en tugga av rapporten, svälja och processa ut den dagen efter. Åh nej. If it looks like shit and smells like shit, it’s shit.

Innan ni läser siffrorna vill jag nogsamt förtydliga en sak. Antingen har man på Gazzettans flådiga redaktionsutrymmen:

A) Kraftigt missbedömt lönerna från 2009/10 och därför väljer att presentera helt andra siffror, ett förfaringssätt vilket går stick i stäv med allt vad trovärdigt journalistiskt arbete heter. Detta utan att på något sätt presentera en rättelse av tidigare utgiven felaktig information i sann arrogant anda. Eller…

B) Så har Milanoklubbarna helt enkelt fått för sig att se över spelarnas arvoden på ett minst sagt barockt sätt. Läs: ett sätt som borde rendera i utdraget dödsstraff.

Jämförelsen nedan involverar enbart spelare som idag representerar någotdera av lagen.

I Inter – som tog trippeln och därmed torde ha många spelare knackandes på kontorsdörren i sin strävan om en löneförhöjning – kan vi notera nedgångar i lön för mängder av storfräsare.

Vi talar om Eto’o (ödmjukhetens tjänare som alltså både löper mer och tjänar mer trots sommarens indirekta krav om en lyxigare plats i laget: från 10.5 miljoner euro årligen till 8!!!), Lucio (efter en monstersäsong: 4.5 till 3!!), Maicon (som ägnade hela fjolåret åt att ihop med sitt ombud kräva mer i lön: från 4.5 till 3!), Stankovic (4 till 3.5), Cordoba (3.5 till 2.5), Zanetti (3.5 till 2.5), Suazo (3.5 till 3.2), Muntari (2.5 till 2), Materazzi (2.5 till 1.5) och Orlandoni (1 till 0.2).

De enda som höjde sin lön var Julio Cesar (4 till 4.5), Samuel (3.5 till 3.6), Cambiasso (3 till 4) och Milito (3 till 4.5).

I Milan däremot ser läget jävligare ut efter ytterligare en säsong med seru tituli. Löneförhöjningar borde det rimligen inte vara tal om? Jodå. Sätt er ner och ta in följande: Pirlo (tröttare än någonsin: 5 till 6!!!), Nesta (äldre och mer skadebenägen: 4 till 4.5), Flamini (utskälld för sin Bosmanfallslön: 4 till 4.5), Jankulovski (jag dör: 2 till 2.8), Abbiati (1.8 till 2), Pato (1 till 2.5), Abate (0.7 till 1) och Antonini (0.6 till 1).

Ned i lön gick däremot den alltid lika uppriktige Gattuso (genom ”spalmatura”, alltså lika mycket pengar men över längre tid: 4 till 3.5), Inzaghi (3 till 2) och Oddo (2.3 till 1.3).

Slutsatser?
Två stycken spontana:

A) Gazzettans trovärdighet som grävande informationskälla – som tidigare varit ifrågasatt – befinner sig numera på obefintliga nivåer. Eller så är man ute efter att medvetet svartmåla Milan, vilket jag inte riktigt tror är fallet. De är helt enkelt klåpare, simple as that.

B) Jag kommer aldrig mer att äta choklad igen.

2 reaktioner till “Ska du verkligen äta det där?”

  1. >Jag fann också listan för utbetalningarna för att vara lite märklig. För hur i zeus-rövhåll kan Eto'o helt plötsligt tjäna betydligt mindre än förra året trots att han har ett kontrakt som sträcker sig fram till 2014?! Gick karln med från början att gå ner ett par miljoner årligen eller vad? Existerar sådana kontrakt överhuvudtaget?

    I vilket fall som. För skall denna trend hålla i sig för stackars Eto'o så lär han vara nere på en lön som motsvarar en svensk låginkomsttagare vid slutet av 2014. Det blir därefter inga fler Rolex klockor till landslagpolarna från Kamerun.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.