Det ekar tomt i den offensiva mitten

>

I det här fallet är det inte ens lätt att vara efterklok. En sådan har vi efterlyst ända sedan Kaká hittade meningen med livet och drog vidare. Han försvann, men Milans problem består: man har fortfarande inte ersatt brassen på ett vettigt sätt.

Poängskörden hittills ger besvikelsen ett ansikte, våra främsta konkurrenter ligger redan i täten med ett försprång på fem poäng och med fortsatta skador på våra viktiga spelare lär vi, till och med, ha problem att ta oss vidare i Champions League. Så, hur gör man då för att lugna ned förväntningarna?

Tja, man kan ta en titt på Gazzettans förmodade startelva och den väldigt skrala uppsättningen ersättare vi har till förfogande på bänken. Eller, så ser man sanningen i vitögat och inser att förändringarna i Milan enbart är i klass med en fasadsrenovering.
Bänken var det, ja. Den rosa tidningen placerar Seedorf just där. Och det är ju bra. Äntligen en tränare som vågar. Men problemen är så mycket större än att enbart placera holländaren på bänken. I alla fall för tränare Massimiliano som, redan efter fyra matcher, har fått utstå bitter kritik; kritik som jag personligen inte anser att han förtjänar.
Ponera att Genoa får in ett mål på San Siro. I vilka banor skulle du som supporter tänka för att förändra matchbilden? Skulle du göra som kritiserade Ancelotti och sätta in en försvarare för att vinna bollar på mitten eller skulle du – som så många har eftersökt i debatten – att tränaren ska våga ta in en offensiv spelare för att höja intensiteten i anstormningen?
Det är här mina (och säkerligen dina) tankar stöter på patrull…
Den enda renodlade offensiva ersättaren jag hittar heter Filippo Inzaghi och är född år 1973. Inte särskilt kreativt för att vara ett lag som många tycker ska ha lätt att konkurrera med Inter, Chelsea, Real Madrid och Barcelona.
Inhandlandet av både Zlatan och Robinho marknadsfördes som en vänlig gest av Berlusconi och de övriga klåparna i klubben. Men såhär i efterhand förstår man att tankarna gick till det ekonomiska och att segrarna enbart är sekundära. Någon hungrig offensiv mittfältare med spring i benen har vi inte. I alla fall inte tillräckligt många. Så… varför satsade man inte på att få in flera sådana?
Och allt medan Allegri får kritik sitter vi som kan vårt lag och funderar över vilka spelare han ska sätta in. Seedorf istället för Kevin-Prince? Flamini istället för Gattuso? Eller, vad sägs om Sokratis istället för Abate?
Betänk också att ligan precis har börjat. Matchandet kommer bli högre och skadorna fler. Vad händer då med våra låtsasambitioner? Och framför allt, vem kommer avgå till följd av att denne inte når de löjligt högt uppsatta målen? Zlatan, Ronaldinho och grabbarna i all ära. Fotbollsplanen är befolkad av fler invånare än de i tridenten. Ganska logiskt, eller hur? Men inte för alla. Och då har jag inte ens påbörjat kritiken av deras skyhöga krav.
Har man en backlinje som är väldigt utsatt för skador, samtidigt som man har ett mittfält utan offensiva kvaliteter. Ja, då kan man faktiskt inte förändra en matchbild om målet skulle trilla in. I sin tur kan man heller inte kräva mer än såhär. Ifjol låg Milans problem på ytterbacksplatserna och på mittfältet. Två problemområden som man – totalt, helt och hållet och fullständigt – har valt att ignorera. Och resultatet av det? Ja, det är precis det jag försöker förklara; det talar sitt tydliga språk.

4 reaktioner till “Det ekar tomt i den offensiva mitten”

 1. >Jo, det har vi väl vetat om. Å andra sidan har vi ett mittfält med en, eller möjligtvis två, bra spelare – övriga borde ha sålts eller kasserats för flertalet år sedan.

  Naturligtvis talar jag om Prince och Flamini som de enda dugliga.

  Pirlo har inte varit bra sedan VM-06 egentligen. Gattuso ska jag inte ens kommentera och Seedorf är många år över en bra nivå, det är ingen utmaning längre.

  För nuvarande kapten Ambrosini så vill jag hävda att han sliter som en häst och ska uppskattning för detta men egentligen så började han inte platsa på MIlans mittfält innan det blivit för gammalt och dåligt.

 2. >Pirlo är inte helt slut, men det är fan inte långt ifrån. Ifjol blandade han och gav. I år har han väl satt en passning av hundra? Typ.

 3. >Precis, har ett lag av Milans (påstådda) kaliber råd med en mittfältare som Pirlo när han är på den låga nivå han är idag?

  Jag vill minnas att jag ville ha honom såld redan 2007… men den diskussionen var inte vatten värd just då. Istället förespråkar jag att Milan släpper Ronaldinho nästa sommar och inhandlar några yngre och billigare spelare påväg upp som vill springa på Pirlos bollar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.