Tendenser

>Ledig dag efter en helg på jobbet. Lite lunch och en repris av gårdagens match mot Lyon: intrycken är fortsatt positiva även om den spelmässiga insatsen – likt den i lördags – alternerade mellan höga och låga tonarter på ett Chopinskt sätt.

Försäsongsmatcher i ett nötskal.

Mittfältets tillstånd är fortfarande inte jättebra och behöver ytterligare omsorgsfullt arbete. Allegri har stenkoll och pushar i media för rekryteringar.

Försöket med Seedorf som regista är inte helt att förkasta även om han – utifrån mina glasögon – saknar såväl kvickhet i ben och huvud för de enkla lösningar som det djupa spelet centralt fordrar. To be continued.

För att fortsätta på det musikaliska temat kan tilläggas att Simone Verdi – likt kompositören med samma efternamn – firade stora triumfer med sin framspelning till den fortsatt stapplande offensiva referenspunkten Borriello.

Men visst saknas det åtminstone tio kilogram ren muskelmassa innan vi på allvar kan bedöma den Bronifödde talangen?

På det stora hela: en bra helg för Allegri och medföljande spelare. Fullt godkända insatser mot två motståndare som har seriestarten runt hörnet och som sagt, det är tendenserna som räknas. Inte resultaten.

Väldigt starka insatser i sammanhanget av ungdomarna som säkerligen fick spaghettiben av det väldiga Emirates Stadium men som löste de flesta uppgifter på ett bra sätt. Det var längesedan vi hade så många spännande ungdomar stående på tröskeln in i seniorlaget. Hur kul som helst.

Rebusen blir emellertid allt mer svårlöst i och med nyckelspelarna som blev kvar på Milanello. Hur en tilltänkt startelva skulle se ut om seriestarten vore imorgon? Om ni tvingar mig till en gissning skjuter jag följande elva från höften:

Milan (4-3-1-2): Abbiati; Sokratis, Nesta, T.Silva, Antonini; Flamini, Pirlo, Ambrosini; Seedorf; Borriello, Pato.

I brist på andra riktigt goda alternativ på högerbacken får Sokratis uppgiften. Greken som dock igår visade att hans naturliga habitat är inne i smeten. In ska naturligtvis den skadade Ronaldinho (på holländarens bekostnad).

Förhoppningsvis kommer någon spännande nyrekrytering att återfinnas på bänken, redo att hoppa in och förändra mittfältets karaktär till det mer rörliga, kreativa och offensiva. Men som sagt, goda tendenser kan definitivt noteras.

Avslutningsvis ett råd: lyssna inte på ”experterna”, ät spenatsoppa. Det är gott.

50 reaktioner till “Tendenser”

 1. >För en som inte såg matchen: hur skötte sig resterande ungdomar som spelade i matchen? Tänker på Strasser och Merkel i första hand..

 2. >Alla tre som startade gjorde en bra match, inget spektakulärt men knappast sämst på plan. Verdi utmärkte sig minst kanske då han tog två-tre felbeslut i fina lägen men sedan gjorde han en fin prestation vid målet så det väger upp det hela lite.

  Strasser och Merkel jobbade på bra och skötte även passningsspelet på ett bra sätt. Tysken hade väl vad det verkade en högre utgångsposition än de tre andra mittfältarna men han var nere och slet i eget straffområde också, vilket var kul att se.

  Alla tre förtjänar att debutera i Serie A i år av vad de bevisat hittills. Att "slösa" en plats eller två på någon av dessa i någon match hade inte alls varit fel imo.

 3. >Håller med dig Mix ang. Verdi. Väger fortfarande lite för lätt för att bli någonting att räkna med denna säsongen.

  Dock en spelare som har imponerat stort på mig är Merkel. Lugn, hög arbetskapacitet och passningssäker. Hoppas han kan få några chanser i år.

 4. >Jag gillade inte Verdis utgångsposition. Under fjolårssäsongen var han fantastisk på högeryttern.

  Och jag håller naturligtvis med Sjuan. Grabbarna förtjänar sin plats i truppen.

  Jag är särskilt imponerad av Strasser som inte gör ett felpass och håller i och täcker bollen exemplariskt.

 5. >Precis som under förra årets försäsong är alla helt lyriska över att "Ungdomarna" gjorde bra ifrån sig. Visst var dom duktiga, klappa dom på axlarna ochsåvidare.

  Detta är ett mycket lätt sätt att glömma den horribla verklighet vi numera lever i. Ingen av dessa spelare skulle platsa i ett storlag tyvärr. Det var samma snack förra året om Albertazzi som visade sig inte vara en ny Maldini.
  De två talangerna som lyckades slå sig in förra året i laget var Antonini som då var 27 år gammal och Abate. Antonini förtjänar numera en startplats men Abate fick sin pga att det inte fanns någon annan, alla andra var helt enkelt sämre på högerbacken än han.

  Det är tyvärr den bistra verkligheten. Tyvärr griper vi numera efter varje halmstrå av lycka då vår mercato sedan länge är avslutad och chansen att få in riktiga klassspelare är lika stora som en snöboll i vardagsrummet en sensommarkväll…

  Tyvärr….

 6. >Håller inte alls med Add i sitt försök att måla upp någon form av masshypnos angående ungdomarnas framsteg.

  Under fjolårets försäsong såg åtminstone inte jag lika många, lika skickliga ungdomar som hittills fått speltid. Därmed inte sagt att de blir världsklasspelare men en god prestation är väl bättre än en usel sådan, right? Det är allt.

  Vad tycker ni andra?

 7. >/Add

  Dessa pojkar är 18 år gamla. Hur många så unga världsklasspelare finns det? Någonstans ska det börjas och visst är det skönt att veta att vi har ett par spelare som på sikt kan slå sig in i en startelva, kanske inte i år, kanske inte nästa säsong men säsongen efter det, varför inte?

  Dessutom har väl ingen påstått att de här tre-fyra killarna kan lösa problem som Milan har idag?

 8. >Vänta nu, här finns risken att det blir missförstånd. Det är två olika samtalsämnen. Jag pratar om ungdomar som får chansen på försäsongen medan du pratar om det OCH annat.

  Det blir snabbt rätt så osakligt om man blandar ihop sakerna IMHO. Låt oss dela upp det.

  ANGÅENDE UNGDOMARNA:
  Jag tycker att de ska få chansen att visa upp sig. Om de visar någonting ska de få fortsatt förtroende. Om de misslyckas ska de få misslyckas. Det är bara så ungdomar kan få erfarenhet och utvecklas för helvetet. Ingen normal betraktare förväntar sig Messitakter av en Verdi, en Merkel eller en Beretta under den första starten i seniorlaget. Ungdomar är till för att växa och bli fullmogna spelare, precis som Maldini, Albertini m fl gjorde på sin tid. Det är viktigt att komma ihåg för de med kort minne.

  ANGÅENDE KRAVPROFILEN PÅ STORA NYFÖRVÄRV (alltså INTE ungdomar):
  Alldeles riktigt, dessa ska gå in och stärka upp det som redan finns utifrån en noga utförd behovsanalys. Fler breddspelare eller panikvärvningar "fem i tolv" behövs inte. Ytterligare ett förtydligande: JAG VILL INTE NÖDVÄNDIGTVIS HA SVINDYRA VÄRVNINGAR, utan snarare spelare som – utifrån behovsanalysen – går in och gör ett bra arbete i de roller som kräver nyrekryteringar (läs: ytterback, offensivt mittfält och "jolly" i anfallet).

  Hoppas det var tydligt nog.

 9. >@Add

  Jag talar om ungdomarna som potentiella spelare i truppen, inte spelare som ska hålla på CL-nivå.

  Sen tycker jag som Mix, någon vidare hype över ungdomarna märkte jag faktiskt inte av i fjol.

  Betänk också att de går in och gör hyfsade matcher mot ett Arsenal som snart ska spela officiella ligamatcher och ett Lyon som såg relativt ordinarie ut.

  Allt jag vill se är spelare som kämpar. Någonstans måste man ju släppa in dem, och varför inte under en säsong då det luktar transitionsperiod? Tro mig, vi vill också se värvningar som tar oss till Europatoppen och som gör att vi blir att räkna med i CL. Men IMO kommer inte detta att hända. I alla fall inte i år.

  Ber om ursäkt om det var i kladdigaste laget, men jag hoppas att du förstår min poäng (jag tror att många tycker likadant).

 10. >Alla snackar om ungdomarnas prestation hit och dit… Var det bara jag som märkte att Verdi utgick skadad? Hans knä verkade ju helt ha givit upp, är det någon som har koll på hans status?

  Mvh,

 11. >"Alla snackar om ungdomarnas prestation hit och dit…"

  Vi kan prata om dansbandsmusik eller någonting annat mer intressant om du vill. Detta är ju trots allt Sven-Ingvars officiella fansite.

  Eller?

 12. >Mix & Marco:

  Är helt med på vad ni menar med att alla naturligtvis ska få chansen att visa vad dom går för. Tyvärr i dessa tider när alla sorters av nyförvärv uteblir får de flesta tyvärr för sig att det är dessa spelare som kommer rädda klubben. Jag menar att de flesta världsklass spelare är redan ordinare vid ålder 18-19. I Milan har 1 spelare lyckats ta en startplats i den här åldern de sista 10 åren (Pato). Man får inte glömma att Strasser debuterade för 3 år sedan i a lagssammanhang. Albertazzi som var så sjukt hajpad verkar inte vara någon ny Paolo. Zigone var inte den succen vi hoppats på. För att tala om alla de monstertalangerna vi lotsat iväg till Empoli och andra klubbar de sista åren.

  Tyvärr får ungdomarna inte chansen i Milan när det väl drar ihop sig för serie spel och det är även en stor anledning till att dessa spelare inte utvecklas mer.

  Hoppas ni förstår vad jag menar.

 13. >Mix/Marco.

  Drömspelaren att värva till Milan för en rimlig summa är alltså?

  VEM/VILKA?

 14. >@Lucce

  Dos Santos, Poli, VdV och kanske Candreva kan lyckas slå ordentligt hos oss?

  Rent spontant bara.

 15. >@Add

  Anledningen stavas ofta "tränare". Ancelotti är ju inte känd för att vara den som satsar på ungdomar. Kanske är det annorlunda med Allegri?

  Jag förstår mycket väl vad du menar, men jag tror ändå att de tyngre satsningarna kommer att utebli denna säsong. Och då kan man inte annat än att hoppas på ungdomarna.

 16. >@Marco

  Absolut. Carletto sumpade en hel del för Milan de 2 sista åren (med god hjälp av Paolo) =)

  Och några värvningar lär vi inte få se denna eller nästa säsong. Så som denna klubb sköts tar det inte många år innan motståndet heter Albinoleffe och Crotone tyvärr…

  @Mix

  Problemet är inte att tunga nyförvärv behöver bara vara dyra.

  Problemet är att Braida och Gallianis bäst före datum gått ut för ett par år sedan och har uppenbarligen glömt hur man gör affärer.

  De senaste årens värvningar har ju knappast varit Gallianis och Braidas verk.

  Kaká, Pato och Thiago Silva är ju Leos affärer och hade tjockhuvudena ansåg ju inte att någon av dessa var Milanmaterial…

 17. >@Lucce
  Milan behöver tre spelare för att kunna hota Inter om ligatiteln.

  En mittfältare som löper, slår avgörande passningar och går på skott. Som Allegri önskat, det kommer nog.

  En anfallare som kan ersätta Ronaldinho eller Pato i rollen som kreativ kraft längst framme och prestera mål och assist. Ett absolut måste i denna minst sagt fantasifattiga spelartrupp.

  En till ytterback som är habil bakåt, orkar löpa framåt och slår bra inlägg. Vilket knappast kommer med tanke på hur många sopor vi redan har på lönelistan på samma position.

 18. >Mix:

  Härlig optimist där=)

  Men knappast lär tre spelare räcka för att hota Inter. Nu tappade dock Inter 25 procent i och med att Spansk Sopan landade på deras bänk.

 19. >@Add
  Jag skrev alltså:

  -> Kunna <- hota. Som i att göra ett försök. Inte samma sak som att definitivt hota. Det anger möjligheten, om än mycket liten, och dessutom beroende på andra än bara oss själva.

  Just nu ska vi försöka att nå CL, vilket är en rimlig och uttalad målsättning sett utifrån vad vi har tillgängligt.

 20. >@Mix

  Vet inte hur de gör de där snitsiga pilarna men jag gillar ändå din optimism…

  Ja försöka nå CL blir väl tyvärr det mål vi får ha i år…

 21. >Antingen så förstår du inte vad jag skrev eller så är det någon avancerad form av sarkasm du ger dig på.

  Jag trodde att det var rätt så realistiskt att inte förvänta sig en ligatriumf utifrån dagens premisser. Kanske inte ens en CL-plats?

  Men hey, man kan bli kallad för värre saker än optimist i dessa tider.

 22. >@Mix

  Mix=) nån form av sarkasm ger jag inte mig på. Jag förväntar mig inte ens en Cl plats kommande säsong dock borde jag kanske göra det. Uppenbart att du inte riktigt hänger med på det jag skriver så jag lägger ner det här. Allt jag skriver ska tas med ett leende på läppen ingenting annat. Om du uppfattade det som sarkasm så sorry =)

 23. >@Add
  Jag hänger med alldeles utmärkt när tydligheten är tillräcklig. Som nu till exempel.

  On topic: nej det blir hårfint. Inter och Roma räknar jag iskallt med att de får varsin direktplats till CL.

  Sen är det Juve (som inte missar två år på raken väl?), Palermo (som gjorde rätt i att släppa Cavani, jävla målsumpare och har kvar Pastore), Milan, Fiorentina (med en massa innebandyspelare som säkert kommer filma på ett bra sätt) och Napoli (sjukt anfall men dålig defensiv?) om den sista. Vi har den tunnaste truppen och dessutom CL-spel att tänka på…

  Nu rundar jag av. Gonatt.

 24. >Ja, det var då en hej-dundrande diskussion som pågick igår, trevligt. Tänkte bara lägga till mina två cent till ett uttalande av Add angående Braida.

  Det har länge hörts röster nerifrån Italien om att Braida har strippats av allt vad befogenhet och makt heter när det kommer till Milans mercato, och det under en längre tid.

  Tro mig, med rätt uppbackning så hade han kunnat uträtta både det ena och det andra stordådet (läs, grymma värvningar). Men nu har han inte det och får endast skit dag ut och dag in av "know-it-all-supporters" som uppenbarligen inte vet om vem eller vad dem pratar om.

  Det är få inom italiensk fotboll, ptja europeisk toppfoboll, som har så mycket kunskap och tentakler ute som herr Braida. Önskar bara att man utnyttjade det också..

 25. >Håller med föregående talare, Braida är bakbunden av begränsade resurser och en flintskalle som föredrar röda extraprislappar.

  Dock vore det intressant att få se en redovisning över alla resor han gjort till Sydamerika de senaste åren samt en överslagsräkning på vad han unnat sig själv under tiden…

 26. >Mix

  Word, jag anser att hans "scoutresor" i Brasilien inte innehållit så mycket scoutning de sista åren, visst är han bakbunden men han måste ju även han se till att trampa ner tassen nån gång och säga att det får räcka …

 27. >@Add
  Du som verkar ha stenkoll kanske kan redogöra inför exakt vad Braida hållit på med? "Jag anser" säger du, nå? Vi är mycket intresserade av att höra mer information i ämnet.

  Braidas uppgift är bland annat att identifiera spelare på egen hand och via scoutingnätverk och konsulenter. Sedan är det andra människor inom klubben som bedömer om de rekommenderade spelarna är värda att inhandla eller inte.

  Så exakt hur ska han säga ifrån när det inte är hans arbete? Saklighet mina vänner.

  Vi är alla less på situationen som föreligger men jag börjar bli mer trött på ologiska resonemang från supporterhåll.

 28. >@Mix

  När jag säger att "jag anser" menar jag mycket enkelt precis som du att jag hade gärna sett vad hans resor till Syd Amerika de sista två åren lett till (förutom storstjärnorna (Grimi och Mattioni. Någon stenkoll på vad han sysslat med där har jag absolut inte utan du verkar snarare ha missuppfattat hela mitt inlägg.

  Jag anser däremot att om han nu är så bakbunden som han är enligt era uppgifter bör han söka ett annat jobb omgående där han kan visa vilken kapacitet han besitter för han får uppenbarligen inte ut den längre med Silvios budget. Däremot kan man se klubbar som Genoa och Napoli som lyckas värva den ena stora spelaren efter den andra och då snackar vi inga direkta monstersummer.

  Jag förstår naturligtvis att Braida inte är killen med plånboken, däremot så hade jag gärna velat se vad det är han gör i dessa dagar…

 29. >Jag har inte alls missförstått hela ditt inlägg. Tvärtom besvarade jag det utifrån de felaktigheter du presenterade. Ingenting personligt.

  Sen kan jag tycka att det är bäst att låta Braida fatta sina egna beslut gällande sin karriär? Det är trots allt hans liv. Han har en familj att ta hand om precis som alla andra.

  Vi är alla mycket intresserade av att veta vad de olika filurerna i ledningen har för arbetsuppgifter och få svart på vitt vilka mål de uppfyllt de sista åren. Innan dess kan vi bara gå på faktiska övergångar utan att veta förloppen till varför den och den kommer, respektive inte kommer till Milan.

  Rykten är bara rykten.

  Men innan den transparensen återfinns i Milan bör man nog akta sig för att spekulera i saker på mycket lösa grunder och presentera dem som vedertagen fakta.

 30. >Mix

  Ok och vilka felaktigheter hade jag i mitt inlägg?

  Tror det absolut är bäst för braida att ta sina egna beslut. Jag lär definitivt inte göra det åt han. Vi lägger ner det här nu för uppenbarligen förstår du inte riktigt vad jag menar utan drar helt egna slutsatser av varje mening, väl mött:)

 31. >@Add
  "jag anser att hans "scoutresor" i Brasilien inte innehållit så mycket scoutning de sista åren" och "han måste ju även han se till att trampa ner tassen nån gång och säga att det får räcka".

  Bägge meningarna är rakt av skitsnack. För motivering, se mitt förra inlägg.

  För övrigt är det tråkigt att du inte tål kritik och använder "du förstår inte vad jag säger"-argumentet när det i själva verket är du själv som kommer med rena felaktigheter.

  Om du ska ta det här en till sväng så är det bara pinsamt.

 32. >Mix:

  Ja frågan är bara vem det är pinsammast för… Förmodligen inte mig.

  1. Hans scoutresor till Brasilien och Sydamerika dom har varit många de sista åren… Restultat? Upplys mig gärna…

  2. När jag menar trampa ner tassen menar jag följande:
  Om han nu är så bakbunden kan de knappast vara roligt att gå till jobbet. I ochmed att han besitter en sådan enorm potential bör han ju veta detta, därav bör han veta att med rätt budget hade han fått ut max ur den, därav sätta ner tassen och kräv vad som krävs för att han ska kunna göra sitt jobb.

  Skitsnack håller jag inte på med, det lämnar jag till de som går i skolan.

  Hoppas du förstår nu…

 33. >Men detta är väl dina ord?

  "jag anser att hans "scoutresor" i Brasilien inte innehållit så mycket scoutning de sista åren".

  Jag läser detta precis som det står, signerat Add. Ingen annan. Braida har enligt enligt dig åkt till Brasilien men han har inte scoutat, trots att det finns mängder av uppgifter som placerar Braida på diverse arenor i Sydamerika i olika omgångar. Kanske har han undersökt betonggrunden på läktarhåll?

  Det är dina exakta ord och det är rakt av skitsnack. I efterhand utvecklar du resonemanget och lägger in faktorn vilka faktiska spelare han värvat vilket – ännu en gång – inte är hans arbete. Vi pratade om ovanstående citat och som sagt: det är inte sant.

  Jag tror inte att det går att bemöta det på fler sätt än jag försökt göra. Du vägrar inse att du skriver saker som inte stämmer.

  "han måste ju även han se till att trampa ner tassen nån gång och säga att det får räcka".

  Som jag skrev förrut, vilka är vi att bedöma vad som är bäst för en annan människa? Riktigt så pretentiös är inte jag i alla fall. Visst kan man ha åsikter men vi lever inte hans liv och är inte människan Braida. Kanske är han en knähund? Kanske inte? Kanske trivs han med att åka till Sydamerika utan att få gehör för sina råd? Kanske är han nöjd med att ha miljoner på banken och få arbeta med någonting så trevligt som fotboll.

  Om det här handlar om att få sista ordet så får du det.

 34. >Mix, om du orkar skriva ett inlägg till i det här kommentatorsfältet så är jag jävligt sugen på att höra ditt recept på spenatsoppa!

  Kom precis hem från jobbet, inte så värst hungrig men äta bör man så jag tänkte lyda ditt avslutande råd.

 35. >Funny you should ask. 🙂

  Spenat, vatten, en klick smör, lite vetemjöl, lite matlagningsgrädde och lite salt. När det sjudit och blivit sådär härligt simmigt: ett kokt ägg i skålen och en bit bröd yo. Det är sjukt enkelt och sjukt gott.

  Många spyr säkert. Era mammor. 😀

 36. >@Mix
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
  "Många spyr säkert. Era mammor."
  Du är helt störd i huvudet grabbhalva!

 37. >Fan vad det luktar fanboys här. Blir ni inte bruna om munnen av allt slickande av Mixets röv?

  @ Mix,

  Vi vet att du är duktig på det svenska språket och att du läser Gazzettan på italienska varje dag men vad vinner du på att förstora upp minsta lilla diffusa statement av "Add" och vända det emot honom?

  Lite besserwisser-whore stämpel över dig måste jag säga.

  Har följt denna blogg de senaste två månaderna och tycker det hållit hygglig klass oftast. Men just denna typen av Nordkorea fasoner gör att man tappar intresset, för att inte tala om den patetiska designen och val av plattform men det är en annan femma det.

  Och snälla bespara mig någon halv A4 sida till svar nu där du minsann ska visa mig vart skåpet ska stå med din fina retorik.

  Få ut din ilska genom en one-liner om min mamma istället and get over it 🙂

 38. >@Anonym

  Ansvaret för designen och plattformen bär jag.

  Ville du komma med konstruktiv kritik eller ska jag smälla enkelhets-argumentet i ansiktet på dig? 😉

  Tråd låst (men det går fortfarande att skriva)

 39. >@Anonym:

  Nej nej, i Nordkorea hade Mix och Marco redan avrattat Add.

  😉

  Ps. Vem tvingar dig att lasa? 🙂

 40. >@Anonym
  Har du tänkt på att vi kanske hänger på denna sida just FÖR att vi är fan av marco o mix texter?!?
  förbannade pojkspoling!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.