Sanningen om Ariedo Braida

>

Som tidigare nämnts är dessa något magra tider för oss bortskämda Milanisti. Saker sker bortom vår vetskap och fullt mänskligt försöker vi att förenkla situationen för att skuldbelägga någon som får agera container för all avsmak, bitterhet och ilska som finns inom oss.

En av dessa människor heter Ariedo Braida: en person vars roll för många är höljd i dunkel.

Med hjälp av en text skriven på den förträffliga Milanbloggen Milan Night skall jag försöka att förklara vad han gör, har gjort och säkerligen kommer att fortsätta göra, trots att han motarbetas av många andra.

* * *

Ofta har vi skrattat åt Ariedo Braida och den roll han fyller. Vi frågar oss själva vilken nytta han har med tanke på att han under de senaste åren inte tycks ha bringat någonting till Milan. Ingenting bra åtminstone. Ett faktum som i våra ögon renderar hans närvaro i klubben som onödig och med tanke på lönen han mottar, bortkastad.

Men bloggens huvudsakliga målsättning är att söka efter och lyfta fram sanningen för att stå emot den massmediala hypnos som omger Milan. Det är därför vi ansett oss skyldiga att ta reda på information angående några av de händelser som involverar denna person, Ariedo Braida.

En av våra trovärdiga källor, praktiskt taget säker, har återberättat förloppen i ett antal fall. Vi börjar från det senaste, det vill säga den spelare som Braida senast förhandlade med.


Under en av sina resor till Spanien
såg Braida på några Getafematcher. Han noterade och tittade noga på Pedro Leon, en spelare som fångade hans intresse och som Braida beslutade sig för att göra ytterligare efterforskningar kring. Han återvände för att se spelaren i februari det här året, under semifinalen i Copa del Rey, då han blev övertygad om att spelaren var värd mödan. Han är alldeles säkert någonting extra.

Med andra ord var det dags att sköta jobbet lagligt och by the book: en samtalskontakt via presidenten för de spanska spelarombudens förbund för att få namnet på spelarens agent, kontraktssituationen och allt annat av intresse. Intresset för spelaren finns och det är starkt. Efter kontakt med agenten insåg Braida att spelaren har en klausul på 10 miljoner euro. Om man betänker att Milan farit runt i Spanien med 15 miljoner i handen under ett par års tid är detta att betrakta som ett prisvärt köp.

Vad gör Braida? Han följer praxis. Han tar kontakt med Milan, presenterar förutsättningarna och blir auktoriserad att erbjuda ett kontrakt till spelaren. Braida erbjuder spelaren ett femårskontrakt. Allting sker inom en dryg månads tid. I mars månad är spelaren överens liksom agenten även om det ännu återstår att förhandla med Getafe och erbjuda att betala 10 miljoner euro.

I det läget försöker Milan att sänka priset, varvid spanjorerna skrattar och – naturligtvis – avböjer erbjudandet. Förhandlingarna drar ut på tiden och samtidigt börjar rykten om andra klubbar att cirkulera (ungefär samtidigt som Getafefansen börjar driva med Milan och påstå att vi inte har 10 miljoner euro) då spelaren gör den ena stormatchen efter den andra.

Tiden går och Milan fortsätter att vela, man velar och velar så pass länge att spelaragenten ringer Braida: ”ursäkta mig men vi har väntat på er i månader. Nu är vi inne i maj och ni har ännu inte hört av er, spelaren börjar bli otålig…” och Braida, som inte vet var han ska ta vägen, väljer att be om ytterligare tid och säger att klubben är inne i en övergångsperiod med oklarheter gällande den nya tränaren och andra sagor för att fylla ut den uppenbara ursäkten. Låt stackaren vara ifred, han vet inte vad han ska säga!

I mitten av maj höjer Getafe rösten och säger att om vi vill ha spelaren finns inga andra möjligheter än att lägga fram 10 miljoner euro och avsluta affären. Intet, man velar ånyo och juni kommer. Med månaden kommer även andra klubbar, till skillnad från Milan handlar det om riktiga klubbar, och vips är Madrid inblandade i kampen.

Agenten, som trots sitt yrke har stolthet i kroppen, väljer innan han påbörjar några som helst förhandlingar med Los Blancos att ringa upp Braida: ”nu är det på allvar, Madrid är här och vill komma till avslut, vad säger du? Ska ni ha spelaren eller inte?”. Vid den laget saknar Ariedo stöd från övriga klubben, precisa order utöver att vela i all oändlighet eller något som helst mandat att på egen hand avsluta affären, varvid han höjer armarna och säger: ”jag har ingen aning…”. Modstulen kan han inte göra annat än att låta Real Madrid obehindrat ta hem Pedro Leon.

Men Pedro Leon är bara en spelare i en lång serie. Har ni lust att höra om Paulo Henrique Chagas de Lima, kallad för ”O Ganso”? Den lilla klasspelaren i fråga blev tipsad till Milan av Leonardo för två år sedan. Leonardo, han som gav oss Kakà, Pato och Thiago Silva, det vill säga. Knappast en idiot. Men det året tog man Ronaldinho, detta eftersom il (non)presidente inte ville se honom hamna i Manchester City. Hur skulle det ha sett ut efter löftet om att en dag ta honom till Milan? Sedan skall tilläggas att Ganso var ung och hur kan man presentera truppen med en nittonåring efter att ha säkrat spel i Uefa Cupen? Vad hade fansen sagt? Det var mycket bättre att tysta alla med Ronaldinho presenterad i en Hollywoodshow i stor stil!

Men Ganso fortsatte att hållas under uppsikt. Minns ni Braidas resor till Brasilien där han försvann spårlöst utan några nyheter? Där har ni orsaken. Braida såg han spela ett antal gånger under 2009, lyckades komma överens med spelaren samtidigt som Leonardo tillträdde och tryckte på allt han kunde för att säkra denna unga talang. Alla förutsättningar för att ta hem honom fanns och tilläggas bör att spelaren var entusiastisk över att komma till Italien och Milan, med Pato! Det finns intervjuer som bekräftar det hela! Vad mer kunde vi önska oss?!

Men hindret skulle inte vänta. I och med fjolårets försäljning av Kakà av ekonomiska skäl var man tvungna att återuppliva Ronaldinho för att ge en mening åt hans ankomst och göra honom till detta dekadenta Milans image. Det fanns inte plats för en ung spelare som hade kunnat hota Gauchos renässans. Det var inte rätt läge för att köpa en ung spelare och låta honom växa, samma anledning till varför man inte gjorde mer för att behålla Gourcuff. Därmed, trots Leonardo, trots Braida, köpte de Huntelaar: en redan mogen spelare men framförallt en anfallare och därmed ingen som tar plats från Ronaldinho.

Under fjolårssommaren medan allting hände hade Ganso inte undertecknat kontraktet med en utköpsklausul på 50 miljoner euro. Man hade alltså kunnat köpa spelaren för mindre än vad holländaren kostade. Men det fanns inget att göra: Ganso skrev på kontraktet och exploderade definitivt som spelare. Nu vill alla ha honom men ingen har råd på grund av klausulen. Han var så gott som vår och vi hade kunnat göra som Inter med Coutinho, det vill säga köpa honom och låta honom stå på tillväxt i Sydamerika. Vem hade det besvärat? Det måste ni fråga Ronaldinho och hans heliga beskyddare Silvio från Arcore.

Och Javier Pastore? Braida följde honom i två år. I två år förhandlade han med Huracan men till vilken nytta är de om man inte dyker upp med stålar?

Minns ni Pato? Han som tipsades om ett år innan han köptes, när ännu ingen visste ens vem han var. Braida och Gandini såg honom spela massor med gånger. Men även den gången velade man, för vad? Som tur är skedde två saker samtidigt. Chelsea och Real Madrids intresse för spelaren och Milans misslyckande att säkra Suazo till klubben tvingade de rödsvarta att skynda på med affären. Om Suazo hade skrivit på för oss hade Pato vid det här laget firat sina triumfer i blått eller vitt.

Tack vare Leonardo och faktumet att spel ihop med Ronaldo (den enda goda gärning han gjorde i klubben) var Patos stora dröm, varvid vi kunde plocka hem spelaren. Det kostade oss mycket mer än nödvändigt och hade man köpt honom ett år innan hade han förmodligen kostat mindre.

Vi kommer till kapitlet Hugo Lloris: även han en av Braidas upptäckter som han såg spela i Nice under en lång tid och lyckades komma överrens med såväl klubben som spelaren. Men målvakten dök aldrig upp. Varför? För att Dida inte lämnade Milan: på så vis att det var omöjligt att sälja honom då ingen ville ha honom och han inte lämna samtidigt som Abbiati inte ville gå till Palermo och Kalac var så sympatisk, varför sälja honom? Därmed stannade Lloris i Frankrike, i Lyon.

Listan på spelare som Braida har/haft på gaffeln är lång och dessa spelare endast är exempel som vittnar om hans arbetsmetod där Braida jobbar långsiktigt med scouting, resor, ingår avtal, bringar affärer till avslutslägen men i sista stund nekas mandat att komma till avslut ovanifrån innan spelaren går någon annanstans.

Vad är vitsen med Ariedo Braida: kan någon förklara det för oss? Kan någon rättfärdiga hans arbete? Leonardo, en annan som förstod sig på fotboll och lovande spelare, sparkades ut på ett strategiskt sätt medan Braidas input inte övervägs alls. Men vad är orsaken till allt detta? Vad är den nuvarande ledningens dolda agenda? Hur vi än vänder och vrider på saken leder resonemangen fram till en och samma sak: en försäljning av klubben.

I den närmaste framtiden får vi se vad som händer. Under tiden har vi en person som gör sitt jobb, till skillnad från många, de flesta, andra i Milan men som är fullständigt marginaliserad.

* * *

Källa: MilanNight.com, 5/8 2010.

27 reaktioner till “Sanningen om Ariedo Braida”

 1. >Stämmer detta så är det ju synd om killen!

  Måste kännas tröstlöst att vara scout i milan.

  På lång sikt kommer detta sprida sig och ingen agent kommer ens vilja prata med Braida.

 2. >Wow säger jag.

  Väldigt intressant läsning för det första Mix.

  För det andra, vi kunde haft Ganso vid det här laget?!

  Hade klubben bara litat på Braida och Leo hade vårt lag varit av den absoluta världstoppen fortfarande.

  Kul att få veta sanningen om stackars Braida men det gör så fruktansvärt ont att se alla dessa namnen gå till spillo.

  Usch

 3. >Tank pa detta:

  Ganso, Cissokho, Lloris, Dzeko, Yoann, Pastore, Leon…

  Underbart skrivet Mix, aven om det gor mig sa javla forbannad att jag kokar annu mer an nar Inter`s javla idioter sulade facklor pa Dida.

  Grymt skrivet, aven om jag kanner en enorm sorg over vad Milan en gang har varit, jamfort med vad vi ar NU.

  Minsta lilla "hot" tystas av Berlu, eller iaf forsoks tystas…

  Leo`s motdrag varje gang den kate skitspridaren oppnade kaften, ar nagot jag kommer sakna, rejalt…

  "Har min son, du far 25 kronor av mig… Traska nu ivag till iStore och kop mig en sprillans ny iPhone"…

  Ackel, fy fan!

 4. >En försäljning av klubben kommer inte hända. Vi får helt enkelt invänta Silvios död.

  Tragiskt men sant.

 5. >Väldigt intressant läsning. Man undrar ju hur supportrarna där nere egentligen mår med all skit runt klubben och hur länge kommer Berlu fortsätta muta de "lite farligare" grabbarna (ULTRAS) som inte alls kan vara nöjda med hur klubben styrs för tillfället.

 6. >Mix:

  Jag kommer aldrig mer kritisera Braida=)…

  Förövrigt verkar Bocchetti gå till oss på lån och Abate och Jankulovski till Genoa, dock är inget klart än…
  Marek sabbar väl denna affären med tyvärr…

 7. >Varfor skulle Genoa besudla sin fina Mercato med Janku..?

  Aven Insua pa ingang, aven han vansterback…?

  Spannande och galet spenderande – kul for Genoa och Serie A overlag.

  Hade varit annu roligare om aven Milan hjalpt till att gora ligan lite intressantare…

 8. >Tack för intressant läsning! Synd att allt alltid ska komma tillbaka till en viss president..

 9. >@Add
  Jankulovski ELLER Abate, så har jag förstått RYKTET. Bocchetti och Abate har samma agent (D'Amico, han som går Gattusos ärenden…) vilket säkerligen underlättar om det inte blir tjecken som går.

  Gissar att de pratade om KPB också.

  Klart är iaf att Galliani och Preziosi käkade middag ihop vid något hak i Forte dei Marmi. Genoas president kan fan unna sig lite god mat efter den senaste veckan…

 10. >rawkus

  Haha! Han lånade pengar av Preziosi, betalar tillbaks när vi blivit av med de tre vise männen.

 11. >Härlig översättning av texten från Milan Night, lite intresserad av att veta vad det är för någon typ. Sköna texter han kommer med, lite förvirrande bara. För jag antar att du har varit i kontakt med honom med tanke på din inställning till bloggare som stjäl information från din blogg.

 12. >Jag har alltid vetat att Braida är en av dom bästa scouterna man kan ha efter när han hittade "kaka"

  Nu när jag läser det här så växer respekten för den mäktige ARIEDO BRAIDA ännu mera!

 13. >Kalaskul inlägg, Michael. Tur att tråden från den senaste tidens diskussioner här på bloggen togs upp. Och så storstilat också!

  Äntligen lite upprättelse för den gode Ariedo. Länge, länge har vi varit få som stått upp för honom, hoppas det är fler framöver.

 14. >Kommer ihåg också att Braida starkt ville värva sneijder till Milan när denne spelade i Ajax.

 15. >Visst, allt är tragiskt och Silvio är ett svin. Men borde inte Braida kolla upp hur mycket kapital han har att leka med innan han ger sig ut i världen? Jag menar, varför lägga ned så mycket tid på en potentiell affär innan man vet fall pengarna finns för att genomföra den?

  Det låter ju lite som att springa runt och buda på bostadsrätter utan att först ha kollat hur mycket man får låna av banken.

 16. >Visst, allt är tragiskt och Silvio är ett svin. Men borde inte Braida kolla upp hur mycket kapital han har att leka med innan han ger sig ut i världen? Jag menar, varför lägga ned så mycket tid på en potentiell affär innan man vet fall pengarna finns för att genomföra den?

  Det låter ju lite som att springa runt och buda på bostadsrätter utan att först ha kollat hur mycket man får låna av banken.

 17. >Mycket intressant läsning och kul att se att braida faktiskt gör sitt jobb på ett utomordentligt sätt och även uppskattat tillvägagångssätt mot klubbarna och spelarnas agenter!(?)

  Jag undrar fortfarande vad framtiden väntar Milan. En försäljning verkar långt borta, och hur ser Milans ekonomi egentligen ut? Jämfört med övriga klubbar borde Milans ekonomi vara hyfsad med tanke på obefintliga utgifter (investeringar) i nya spelare.

  Ställer mig fråga hur dagens Milan sett ut om Braida fått grönt ljus på de spelare han följt och förhandlat med….

  Mix & Marco,
  Har Milan en grund budget på 15 milj euro för marknaden eller är budgeten spelarförsäljningar?

 18. >Det finns ingen grundbudget på 15M. Texten refererar till den summa man under de tidigare somrarna sägs ha rört sig med.

  Det finns alltså ingen summa man varje sommar påbörjar mercaton med.

  Obefintliga utgifter? Lönekostnaden är inte mild kan jag lova…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.