Gazzetta: "En resa där den nye Pato föddes"

>Ny tränare. Ny utrustning. Ny träningsmetod. Och en ny klubbfilosofi vad gäller försäsongsträningen. Om inte Milan befinner sig vid år noll är det ytterst lite som saknas. Sommaren 2010 kommer att bli ihågkommen som ”marinkårsbefälet” Allegris, han som fått spelarnas muskler att skrika men även den som införde förändringar gällande de vardagliga uppoffringarna. Allt under ”Big Brothers” vakande öga, Milan Lab som sedan åtta år tillbaka stödjer och läser av lagets atletiska aktiviteter. Tiderna har förändrats: om man för något år sedan satsade på storspelare har man nu börjat satsa mer på ungdomar. Och arbetet kan inte vara detsamma. Vi har tagit klivet in i hjärtat av Milanello för att förstå hur den rödsvarta träningsmaskinen förändrats. Detta är vad vi upptäckte.

MILANELLO
Plågorna är över sedan ferragosto. Från och med förra måndagen har det blivit mer behagligt att kliva in på planen. Innan gjorde musklerna så ont att det var svårt att ens kliva upp för trapporna. Den här säsongen kommer Milan svårligen att tömma bensintanken före maj: Allegri-metoden är en garanti för full tank. Och om den nya tränaren styr med järnhand är fystränarna hans förlängda armar. Två dagliga överlämningar utöver en veckosummering behövs för att planera träningsprogrammet.

OPOLERADE DIAMANTER
Daniele Tognaccini är huvudansvarig för fysträningen sedan åtta år tillbaka och är i Milan sedan 1998. Inklusive honom är de sex stycken som har hand om seniorlaget (men även Primaveralaget):
– Tillsammans med Allegri hittade vi direkt en förståelse – berättar han – Han är en som jobbar mycket intensivt. Han har bett oss om att ge honom ett lag med karaktär, aggressivitet och temperament. Med andra ord: ett hungrigt lag. Det är ovärderligt med tanke på det spelsätt han avser praktisera.
Ett av ledorden är individualisering, ett koncept som Tognaccini och Allegri delar fullständigt.
– Det är vår styrka: vi delar gruppen utifrån fysisk mognad.
Träningsmomenten är ständigt på gränsen till vad spelarna förmår, med maximal frekvens och hjärtrytm. Det är ett långsiktigt arbete som är en nyhet då det syftar till att utveckla de unga spelarna: detta jämfört med tidigare då man enbart satsade på att hantera storspelare. En indikator på vilket vägval Milan valt mot framtiden. Opolerade diamanter, som Tognaccini kallar dem.

ALLA TILL GYMMET
Den som förändrats mest av alla är Pato:
– När han kom till oss var han tunn, precis som Verdi, Oduamadi och Merkel. Nu tacklar han omkull dig om ni brakar ihop.
Dessutom är han bäst av anfallarna i de atletiska test som utförts. Detta medan Ronaldinho:
– Han har en ungdoms muskulatur och kvalitet: om han tränar bra kan han göra vad han vill på planen.
I testen befinner sig Boriello mitt emellan brassarna: hans fysiska struktur tillåter honom inte att komma i form på kort tid. Den största nyheten emellertid den här sommaren är gymmet. Fullständigt renoverat har det nu 65 toppmoderna maskiner som Technogym framtagit för att främja massiv muskelbelastning samtidigt som de reducerar risken för muskelskador. Jämfört med tidigare sägs man träna 30% mer i gymmet. Nu börjar dock en reduktion av den belastningen. Styrketräningen (och inte prestationen i sig) har givit mer plats för explosiv löpträning, snabbhet och riktningsförändringar för att ge dynamik. Formen kommer:
– Den 29 augusti är dagen då laget ska kunna prestera väl, ler Tognaccini.

* * *

Nedan kan ni se en jämförelse mellan Pato, Ronaldinho och Borriello utifrån tre löptester som Milan Lab registrerat resultaten för sedan 2002. Till vänster kan man även utläsa toppnoteringarna samt vilka som stått för dem.

Klicka här.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport, 20/8 2010.

22 reaktioner till “Gazzetta: "En resa där den nye Pato föddes"”

 1. >väldigt spännande.. hoppas han har fått de lite mer erfarna att bli hungriga och springa lite mer.. detta kan leda till mer rörlighet i spelet, något som saknades förra året…

 2. >Jag gillar inte att dom använder så mycket maskiner som dom tydligen gör om jag förstår allt rätt. Men vad vet jag, dom har ju proffs där som ser över allt. Så man får väl lita på att dom sköter sitt jobb.

  Men tycker att det inte spelar någon roll om det är dom mest avancerade maskinerna (65 jävla maskiner), alla som tränar någorlunda seriöst vet att fria vikter är den rätta vägen att gå när det handlar om styrketräning. Du får en balans och aktiverar fler muskler.

  Tror spelarna inte är ute efter volym eller just fokusering på bröstmusklerna som på bilden, utan explosivitet och rörlighet. Vet inte vad det är för skillnad på dom här maskinerna och dom tidigare dock. Dom kan ju vara från jjjjyymden.

  Känns som att technogym är lika mycket skit som milan lab men det är mina känslor bara. Hoppas jag är helt ute o cyklar nu och har helt jävla fel. SLÅ MIG

 3. >Det är nog bara dravel som i vanlig ordning, förhoppningsvis har de blivit piskade att köra lite extra bara.

 4. >Väldigt intressant läsning!
  Förhoppningsvis ger all denna träning resultat på planen. Det återstår att se.

 5. >fråga bara mix vilken syn jag har haft på styrketräningsdelen tidigare.. fotbollsspelare som tränar gym i maskiner får mig o gråta.. idrottsmänn över huvudtaget som tränar i open chain större delen av sin styrketräning får mig att gråta..maskiner har sitt syfta första veckorna i ett rehabprogram… sen ska dom bort bort bort ifrån våra dyra spelare..

  europeisk idrott ligger årtionden efter både USA och ryssland när det gäller fysträning.. men men… sålänge dom inte skadar sig igen lr över huvudtaget är det väl bara att blunda

 6. >Kul läsning. Även kul att Pato utvecklat sin fysik rejält sedan han kom. Dock krävs ännu lite mer för att bli den stjärna han kan bli.

 7. >@anynom

  kakas 52 sekunder på 320 meter är att han sprang 40 meter, vände om, sprang tillbaka 40 meter, och upprepade det 8 gånger.. inte att han sprang 320 på löpbana.. utan fram o tillbaka med 180graders vändning.. =)

 8. >Har de bra tagit tid på Pato, Borriello och Dinho?

  Tycker att det är lite konstigt att Abate hade bättre tider 2002 (då han var typ 16 år och inte spelade i a-laget). Eller läser jag tabellen fel?

  Och Kaka sprang väl 320 m på 52 sek och inte tvärtom, antar jag hehe

 9. >@Milo

  Om jag uppfattade det hela korrekt så visas de tre bästa tiderna som registrerats sedan man började mäta 2002. Tiderna är alltså inte nödvändigtvis från just det året.

  Jag förstod dock inte vad den sista övningen gick ut på, den där Thiago Silva låg i topp.

 10. >@Mr.Yldiz

  Som du ser på bilden finns även massvis med fria vikter och själv tror jag maskinerna mest används när de måste fokusera på speciella muskler eller när de är skadade etc. Annars borde ju de flesta av maskinerna träna från midjan och nedåt, fotbollsspelarnas viktigaste muskler, vilka det kanske är bra att variera med maskiner och övningar som utfall, knäböj mm med fria vikter. Jag tror(hoppas) hursomhelst att snubbarna vet vad dom håller på med.

 11. >Inte bara midjan och neråt, hela bålpartiet är nog lika viktigt som benen skulle jag tro 🙂

 12. >Såg precis truppen till Juve matchen till helgen och undrar ser verkligen Allegri inte Adiyiah och Onyewu som en del av planerna för hans milan. Janku oddo kaladze fullt förståeligt och börjat bli lite utjatat att snacka om dessa spelare nu då det är uppenbart hur deras sits i klubben ser ut. Lite era egna tankar om hur stor potential ni ser i dem, är de bra fyllnads spelare eller bara onödiga eller kanske blivande stjärnor och ifall ni vet hur allegri ser på dem eller kanske spekulera om hur han ser på dem 🙂

 13. >Onyewu är fjärde, femte back och duger till det. Ingen spelare som ska göra 20+ matcher per säsong i ett lag som Milan men han duger helt klart som back up, och så länge han inte klagar är han mer än välkommen att stanna klubben.

  Adiyiah kan också gott och väl stanna i klubben. Troligtvis har han inte visat tillräckligt för att göra riktig debut, snackades väl f ö om någon sjukdom men osäker på om det är sant eller inte. Han visade i U20 VM att han besitter en del kvalité varför han inte visat det än, eller om det inte räckt vet jag inte, men han bör få en hel säsong med laget och kanske en utlåning innan han skeppas vidare.

  Att de inte är uttagna till morgondagens match förstår jag till fullo. Det är 90 minuter det gäller och då kan man inte ha 25 man med sig, t o m 20 är för mycket. Samtidigt är det tjuvarna vi möter och då ska de bästa spela så att vi kan tvåla dit dem riktigt ordentligt, vad det är för typ av match är oviktigt.

 14. >"Manchester City's recent deal to sign Italian forward Mario Balotelli included a "gentleman's agreement" with Inter Milan chairman Massimo Moratti not to sell the youngster to AC Milan. It is well-known fact that Balotelli is an AC Milan fan and dreams of joining them one day, hence Moratti's clause."

  Hahahaha vad säger du Mix? Märks det inte att Moratti fortfarande är så jävla barnslig och påverkad av Milan?

 15. >@ Taher

  Jag har lite svårigheter med att använda orden "gentleman" och "Inter" i samma mening…

  Men tycker ändå att både Inter och City gör Milan en stor tjänst i och med denna "agreement". De sparar oss en jäkla massa huvudvärk och dålig stämning i omklädningsrummet, samtidigt som vi slipper, i mitt tycke, en oerhört överskattad spelare.

 16. >Kul att se att diskussionerna fortfarande håller en hög nivå. Tack för det.

  Vidare kan jag inte annat än att hålla med MiloForzaMilan. Balotelli och hans kvalitet är lite grann som en födelsedag. Visst är det roligt när det väl händer, men det händer likt förbaskat bara en gång om året.

 17. >http://veetle.com/index.php/channel/view#4c715d4cbb194

  om ni vill se Milan-Juve
  riktigt bra kvalité på streamen

 18. >Kan ni ge några exempel på milan spelare som senare i sin karriär även spelat för inter hur dåliga dem än må vara 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.