Bullshitdetektorerna behöver nya batterier

>Svensk medias största icke-diskussionsämne till Milan? Någon är för, någon emot. Någon tror att det är genomförbart, någon inte. Mycket snack utifrån väldigt lösa grunder.

Ariedo Braida släppte ”bomben” igår:

– För att en ny anfallare ska ansluta måste en annan lämna. Om Ibra kan ansluta? Allt är möjligt. Ja, det kan hända. Men det beror inte bara på oss, det beror även på Barcelona och spelaren. Det är inte en enkel sak men det är möjligt.

Låt oss titta närmare på spelaren utifrån det perspektiv som i slutändan väger tyngst och har störst genomslagskraft för att en spelare ska kunna gå från en klubb till en annan. Vi snackar om de ekonomiska premisserna.

När Zlatan Ibrahimovic under uppmärksammade former flyttade från Inter till Barcelona för lite mer än ett år sedan var de ekonomiska villkoren höljda i dunkel.

Varken ett tvehågset Inter (som då var rädda att tappa sin main man) eller ett genomtänkt Barca (som desperat behövde en stjärnsmäll i paritet med kapprustande Real) var särskilt intresserade av att tala om hur mycket pengar som bytt händer varvid snacket spretade iväg som grenar på ett bonsaiträd.

Vissa uppgifter talade om mer pengar medan andra hävdade mindre. Den vanligtvis tillförlitliga källan Transfermarkt.de menar att katalanerna satte sprätt på strax under 70 miljoner euro. Bloggaren tänker kategoriskt utgå ifrån att den summan är korrekt i detta resonemang.

Få tvivel fanns emellertid angående ersättningen Zlatan skulle få i sitt femårskontrakt: 12 miljoner euro per säsong, sammanlagt 60 miljoner euro – vilket skenar iväg om man räknar brutto. Vi snackar om en totalinvestering på mer än 130 miljoner euro för att få se världens mest profilerade offsidenäsa springa runt på Nou Camp.

Utan att utge mig för att vara väl bevandrad i spansk skattelagstiftning så känner jag ändå till grunderna: avtal stipulerade före januari 2010 (i enighet med vad som kallas för ”Ley Beckham”) beskattas med 24% under spelarens första fem säsonger i landet och inte de 43% som gäller idag.

För er som följer med i kronologin kan nämnas att Cristiano Ronaldos, Kakàs och Ibrahimovic avtal samtliga är tecknade förra sommaren, det vill säga: innan lagen trädde i kraft. Möjligtvis finns det någon jultomtefanatiker som tror att slumpen är involverad här…

Slutsatsen är att svensken flyttade till en klubb som tack vare dåvarande skatteregler hade betydligt lättare att betala för spelaren. Hade han stannat i Inter skulle han idag – ett år senare – förmodligen ha tvingats gå ner i lön, alternativt söka sig om efter en ny klubb.

I dessa FFP-tider kan man ju starkt ifrågasätta om någon har lust att betala samma summor mot bakgrund av den mycket skrala fjolårssäsongen. Kanske någon av oljeklubbarna, typ City eller Chelsea.

För er som ändå inte är övertygade kan vi även blanda in andra mer osammanhängande men ändock tunga parametrar.

Zlatan vill stanna i Barcelona och har ett gällande avtal. Han har varit mycket, mycket tydlig med sin vilja och jag ser ingen anledning att ljuga alla rakt upp i ansiktet. Vill han dra hade han – precis som i Ajax och Juventus – gjort sig omöjlig. Dagens uppvisade beteende vittnar om den totala motsatsen.

Spelaren har även, via Mino Raiola, gjort det kristallklart att han – om det nu inte blir Barcelona – ser en framtid i England snarare än en återkomst till Italien. Säga vad man vill om spelarens personlighet: han har en sällan skådad envishet. Att återvända till Serie A efter en säsong vore onekligen ett misslyckande.

Zlatan vill vinna titlar. Varför skulle han då ge upp så lätt, särskilt den här säsongen då man är såväl favorit som realistisk kandidat att vinna ”den där jävla Champions”? Och vidare: varför skulle han gå till oss av alla lag? Det svider att erkänna.

Barcelona knappast är dumma nog att låna ut en spelare man investerade ovanstående astronomiska summor i för mindre än ett år sedan. Särskilt inte efter presidentskiftet och de krisrubriker gällande klubbens ekonomiska situation som allt oftare återfinns på tidningarnas mittuppslag.

Milan inte har råd att köpa Zlatan, inte ens långt under hans marknadsvärde. Milan har heller inte har råd att matcha det arvode Ibra har just nu. Betänk att man tvekar på att förlänga Ronaldinhos gällande kontrakt, en spelare som tjänar två tredjedelar av vad långnäsan gör. Två sådana löneposter – ihop med Thiago Silvas och Patos sannolikt svällande lönekuvert – skulle innebära den slutgiltiga ekonomiska dödsstöten för klubben.

Jag är ändå redo att satsa min Yankeeskeps på att kommentarer likt: ”Jag tror att Milan värvar Zlatan, vet inte riktigt varför men…”, kommer att återfinnas i fältet nedan. Den utbredda masshysterin verkar ha ersatt allt vad logiskt tänkande och förnuft innebär bland supportrarna.

Såhär läser jag Braidas uttalande med bullshit-detektorn påslagen:

– För att en ny anfallare ska ansluta måste en annan lämna (kommer inte ske). Om Ibra kan ansluta? Allt är möjligt (och grisar kan flyga). Ja, det kan hända (de kan verkligen flyga). Men det beror inte bara på oss (vi kan inte ens knyta skorna själva), det beror även på Barcelona (får vi låna honom?) och spelaren (kan vi slippa betala lönen?). Det är inte en enkel sak men det är möjligt (det är kört).

Koppla på hjärnbarken igen vet ja. Man slipper magsår på det sättet.

17 reaktioner till “Bullshitdetektorerna behöver nya batterier”

 1. >Jag tror lätt att Zlatan kan komma ändå! Oavsett vad folk tror. Zlatan älskar Milan och det gör Helena också!! Vem gör inte det?

  Får vi bara sålt nåt så kan det hända! Jag vet inte hur eller om men det kan ske!

  Jag har en eight-ball hemma och den sa att det är fullt möjligt…

 2. >först o främst vill jag inte se honom i milan. han kan stanna där han e.

  o att media ens tar braidas ord på allvar. det är bara ett sätt för dem att få läsare. vem lyssnar på braida om man tänker på inlägget om braida för inte så länge sen.

  hade alla lyssnat på braida så hade vi kanske haft ett lag som verkligen kunnat konkurrera om cl segern. nu får vi vara tacksamma om vi ens får vara med.

  ge oss bara dzeko så e jag nöjd.

 3. >Jag skulle vilja veta varför ni som säger att det är kört, eller "Ansluter han är det tack o godnatt" tycker som ni tycker. Bloggarna säger att dom ska lägga ner om han kommer osv. Varför undrar jag? Vad är grejen?

  /Rickard

 4. >Jag tror att Milan värvar Zlatan, vet inte riktigt varför men… jag tror verkligen det. Har en känsla.

 5. >@Anonym
  Bor du också i Umeå eller? Det är fan svinkallt. Jag tror att det blir vinter här snart. Har en istapp i arslet.

 6. >När anfallare ändå diskuteras… Läste följande resonemang någonstans, vilket jag inte vill avfärda som nonsens. A-truppen fick väl en pott om 20 miljoner euro att använda för värvningar, hittills har inget av det använts(?) lägg därtill att Huntelaar värderats till ca 15 miljoner euro och vips finns teoretiskt 35 miljoner euro att värva för. Men för att det ska ske måste Huntelaar lämna. Dzekos prislapp låg väl kring 30-35 milj. euro? Lägg ihop 1 och 1 och vi har plötsligt något intressant som fortfarande kan inträffa.

  -Berlusconi har väl lovat oss fans en stjärna?
  -Alla rykten om att Huntelaar ska lämna kanske bygger på att man vill få loss pengar för att genomföra ovanstående?
  -Värvningspotten måste väl användas förr eller senare?
  -Zlatanryktena, endast en rökridå medan man jobbar på att värva på annat håll?
  -Senaste veckornas tystnad, förhandlingar pågår?
  -Många rykten om anfallare kanske tyder på att det förhandlas om någon ny anfallare?

  Vad säger er bullshitdetektor om detta?

 7. >Dette var en lang artikkel bare for å si at "Milan har ikke råd", Mix. Du har rett, selvfölgelig, Milan har ikke råd. Men Berluconi har råd … om han vil. En mulighet for at Zlatan kommer er jo at Silvio for et innfall. Han har vel sagt noe i de baner også; at han kan komme til å bruke penger om han får sjansen til å kjöpe en "champion". Ikke sannsynlig, men dog …

  Den andre muligheten for at Zlatan kommer, er langt mer skremmende, og ligger i et bytte. Vi har vel bare en forward som har en markedsverdi som er i närheten … gud forby. Jeg kan skrive under på kulda i Umeå … kjenner den langt nedover ryggen når jeg tenker på et mulig bytte mot Pato.

 8. >@anonym/mogge

  Men det finns bättre anfallare. Zlatan är överskattad och kan vara anonym hela serier igenom. Hellre Dzeko som har något att bevisa.

 9. >Lucce:

  Jag ser med hellre Dzeko pga hans ålder dock har väl Zlatan aldrig varit anonym hela serier?. 5 Scudetto som startspelare talar sitt tydliga språk.

  Vill Silvio som kommer Ibra…

 10. >Länkade detta inlägg på min facebook för att få folk att förstå, om det är okej? 🙂 Sedan tycker jag zlatan är ett dåligt köp med tanke på lönen, priset och åldern, mycket hellre dzeko! Men skillzen är det ingen tvekan på att han har..

 11. >Mogge

  Den teorin har jag också gått kring och tänkt(drömt) på.

  Dessutom så har ledningen sparat deras icke EU plats under hela mercaton.

  Under Honda rykterna så uttalade sig Galliani om att de inte kan värva Honda eftersom han var icke EU. Vilket var ett konstigt uttalade eftersom de borde kunna värva Honda i och med att de hade icke EU platsen kvar.

  Uttalandet kunde därför tolkas som att de sparar sin icke EU plats till någon annan spelare(t.ex Dzeko).

  Hur som helst är Galliani o. Braidas händer fastbundna tills någon spelare säljs. Senaste rykten placerar bl.a Hunter i Shalke, Jankulovski i Roma och Kaladze i Vitesse.

  Tänk ifall de tre lämnade och Dzeko anlände. Hoppet är det sista som överger en…

 12. >Jag håller helt med dig, skrev själv ett inlägg i min blogg om hur ologisk en värvning av Zlatan är till Milan.
  Enda chansen som jag ser de är om Silvio får en knäpp och gör allt för att jävlas med Moratti.

  mvh
  M79

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.