Allegri: "Milan tar upp jakten på Inter"

>Allegri, men vad är det för uppdrag du har tagit dig an?
– Jag vet, vi är omgivna av en kosmisk pessimism som enbart kan ge oss ytterligare motivation. Till de deprimerade Milanfansen vill jag bara ge säga som det är: vi har en super superorganiserad klubb, till och med för organiserad, vi har en grupp klasspelare och vi har unga lovande spelare. För att vinna behöver vi finna motivationen. Jag är övertygad om att vi kommer att göra det, vi kan inte längre nöja oss med att hålla oss flytande.

På tal om mercato: behövs Boateng?
– Han behövs för att komplettera mittfältet: vi kan inte, med tanke på några 34-åriga inslag, tro att samma trio ska spela hela säsongen. Dessutom ämnar jag tillämpa en turnoverpolicy och när man har fyra fräscha spelare konkurrerar de med varandra. Boateng är en mezz’ala (den yttre mittfältaren på ett tremannamittfält, bloggarens anm) och är född 1988, en mycket intressant spelare.

När är Ronaldinho redo?
– Han åker med oss till Bari och spelar en halvlek i Trofeo Tim. Jag har pratat mycket med honom de senaste dagarna, jag förväntar mig mycket av honom. Han kommer från en säsong präglad av vissa siffror: 15 mål och 16 assist. Bra, men vet ni vad jag tror? Han har inte givit allt ännu.

Är myten om hans mage sann?
– Vill ni veta sanningen om hans vikt? Den senaste gången han stod på vågen vägde han 83 kilo och 700 gram. Hela förra säsongen vägde han 87 kilo och på försäsongen dök han upp med 86 kilos vikt, i Barcelona vann han Pallone d’oro med en vikt mellan 81 och 82 kilo.

Ursäkta Allegri, men vilken roll har du tänkt åt honom? Berlusconi anser att han är en trequartista…
– Beträffande det taktiska tänker jag såhär: försvarsspelare, särskilt italienska sådana, lider som mest av motståndare som inte har några fasta ramar, Sneijder till exempel som är en joker för Inter. Dinho kan göra allt, spela brett till vänster och sedan flyta inåt och avsluta. Att spela på en fast position bakom anfallarna innebär att hamna rakt i gapet hos motståndaren. Vi kommer att spela med två närliggande anfallare. Pato har med Brasilien visat att han kan spela prima punta.

Liksom Prandelli är även ditt Milan, käre Allegri, beroende av Pirlo…
– Absolut. Om han dikterar tempot blommar Milan ut. Andrea har superba kvaliteter. När han inte är tillgänglig kommer Seedorf att ta hans position. Det har jag sagt till Clarence…

Hur har han reagerat?
– Under en månads träning har han inte missat ett träningspass och har alltid hållit en hög intensitet.

Hur bra är de unga spelarna som fått visa upp sig hittills?
– Vi kan inte tynga dem med ansvar, låt dem växa. Merkel är född 1992 och behöver bygga på sig fysiskt. Beretta ser ut att vara en spelare på väg mot en ljus framtid.

Är Milan inte lite väl åldersstiget?
– Nu har vi alla tillgängliga på mittfältet. Sedan om någon försvinner kommer vi att vidta åtgärder. Det återstår nästan tre veckor innan mercaton stänger. Men att insistera med historian om att Milan är gammalt är ett misstag: den nya generationen finns och växer. Flamini till exempel, har inte nått upp till sin fulla potential ännu.

Har du valt förstemålvakt?
– Abbiati vet mycket väl att han kommer att vara nummer ett. Men vi är alla mycket nöjda med Amelia.

Gattuso och Zambrotta har blivit petade från landslaget med motiveringen ”slut”: hur har du mött dem under sommaren?
– Zambrotta var den bästa spelaren i landslaget under de tre matcherna i VM. När det gäller Rino har jag varit tydlig när vi träffades i Forte dei Marmi tillsammans med Galliani. Jag sa till honom: jag vet inte om du kommer att spela 10, 15 eller 45 matcher men jag vet att du är viktig för Milan och tillsammans ska vi kämpa för att vinna någonting.

Ursäkta mig men hur ska ni lyckas komma ikapp Inters avstånd på 12 poäng?
– Jag vill inte prata om siffror. Sedan ska ni komma ihåg: det räcker att vinna mot mitten- och bottenlagen, då kan man i teorin även spela oavgjort mot topplagen. På det sättet vinner man titlar. Bonipertis och Traps Juve är goda exempel på det. Vi och Roma kommer att ta upp jakten på Inter och Juventus, konstruerat av Del Neri, kommer att göra oss sällskap.

På tal om Inter: är de bättre eller sämre utan Mourinho?
– Jag känner inte till spanjoren särskilt väl. Däremot har jag träffat och haft meningsutbyten med portugisen. Med andra ord: någon gång har jag besegrat honom och ett par gånger har han snott åt sig poängen mot mitt Cagliari.

Hur går det med Berlusconi?
– Jättebra. Vi hörs av ofta, tre fyra gånger sedan vi påbörjade försäsongsträningen, trots att han har en hel del att göra i dessa dagar. Han är nyfiken och vill höra alla detaljer, han vill verkligen se oss lyckas.

Zac har rekommenderat dig att inte göra samma misstag som han gjorde: läste du det?
– Visst, jag är inte snarstucken och är öppen för en dialog och konfrontationer. Särskilt när det är med en som Berlusconi, som har vunnit allt som finns att vinna i den italienska och globala fotbollen. Man kan lära sig massor av en person som han har varit chef för ett företag med tjugo tusen anställda.

Det finns de som anklagar dig för mobbing genom att hålla Kaladze och Jankulovski utanför: hur lyder ditt försvar?
– Jag har tolv försvarare och kan bara spela fyra och ha två på bänken, därför är jag tvungen att fatta beslut. Jag är inte påverkad av klubben i mina beslut.

Det talas väl om Papastathopoulos: kommer han att bli en överraskning?
– Som ytterback måste han förbättra sitt spel medan han som mittback är mer pålitlig. Min fasta övertygelse är följande: de bra spelarna kan bli ännu bättre medan de dåliga spelarna som bäst kan bli mindre dåliga. Den enda som kunde utföra mirakel var fader Pio när han levde.

Vilka är de tre bästa unga italienska spelarna?
– Ranocchia i backlinjen, Poli på mittfältet och Paloschi i anfallet.

Vem skulle du ge guldbollen till?
– Sneijder.

Om du kunde få drömma om en stor värvning: vem skulle du vilja ha till Milan?
– Den riktiga Ronaldinho.

* * *

Källa: Franco Ordine för Il Giornale, 13/8 2010.

2 reaktioner till “Allegri: "Milan tar upp jakten på Inter"”

  1. >Härligt inlägg! Tack för alla översättningar, det är uppskattat av oss som inte fattar italienskan.

    Grymt bra svar på sista frågan. Varför kanske en del tänker? Jo därför att om det händer så är dinho en av världens bästa offensiva pjäser (och det är vi inte bortskämda med) OCH därför att det är den enda realisistiska storvärvningen i år.

  2. >slipad allegri verkar vara. har kanske insett att det är bra att ha en god kontakt med media. känns än något ärligare o tuffare än hans föregångare.
    o d präglar väl hans tränande också som gör att "senatorerna" inte kan vara så säkra på sin plats som tidigare. presterar de så åker de ut.
    denna citat är bara härlig: " de bra spelarna kan bli ännu bättre medan de dåliga spelarna som bäst kan bli mindre dåliga".

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.