Superlöfte hittar hem igen!

>Fossati, Daminuta och Filkor till Milan.
Kostnad för oss? 6-8 miljoner euro.

Amantino Mancini till Inter.
Besparing? 6-8 miljoner euro. Inter får inga cash och får pröjsa lönen.

Slutnotan efter en kopp kaffe och en cigg: tre ynglingar istället för en avdankad melonskalle som hade suttit på läktaren eller bästa fall på läktaren nästa säsong. Ganska bra jobbat om du frågar mig även om det säkerligen lurar någon emotionell jävel i kommentarsfältet som vill hävda motsatsen.

Rumänske Daminuta och ungraren Filkor beskrivs som spelare som på sin höjd kan spela i Serie C1, möjligen Serie B. Den tredje däremot förtjänar en presentation.

* * *

Dagens Gazzetta skriver exhalterat:

”De säger att han påminner om Andrea Pirlo. Marco Ezio Fossati har rollen på planen och faktumet att ha representerat bägge Milanolagen gemensamt med Milans regista. Det intressanta med det rödsvarta Primaveralagets nya juvel (han ansluter i samband med Mancini-affären tillsammans med två unga Interspelare, Daminuta och Filkor) är att det handlar om en återkomst.

Fossati, född 92, spelade i Milans Giovanissimi och ansågs som en av de mest lovande spelarna när han under sommaren 2007 valde att gå till Inter. Efter två säsonger i Allievi och en i Primavera (inklusive en U17-turnering för Italien som huvudperson) är det nu dags att komma hem till Milan.

Orsaken? Ett utgående kontrakt under 2011: Inter försökte på alla sätt att finna en lösning men spelarens anspråk bedömdes vara för höga. Därför hamnade klubben och spelaren på kollisionskurs (Fossati har inte spelat sedan i december) och Inter bestämde sig för att sälja honom för att inte bli av med honom gratis.

Fossati, 180 cm lång och 72 kg tung, påminner om Pirlo för sin förmåga att bestämma tempot från mittfältet och för sin känsla vid fasta situationer även om han är mer benägen att gå i djupled och söka egna avslut.”

Calciodelnord.com beskriver spelaren i nästan identiska ordalag:

”I hela den här affären är den unga talangen Fossati ett kapitel för sig. Född 1992 och av de som kan sin italienska ungdomsfotboll ansedd som Pirlos arvtagare och en blivande klasspelare.

Inter var tvungna att sälja honom trots utdragna förhandlingar (däribland med ett löfte om att ta med spelaren till USA-turnén i sommar med seniorlaget) lyckades man inte förlänga kontraktet som löper ut 2011. Av den anledningen, bland annat, har grabben inte spelat sedan december 2009.

Ur svartblå synvinkel ansågs det därför bättre att få någonting för spelaren – om än från rivalerna från andra sidan stan – än att om ett år förlora honom utan att inkassera en euro. Ytterligare kuriosa: trots den unga åldern har Fossati redan varit huvudperson i en uppmärksammad flytt mellan rivalerna under 2007 då han enbart var 15 år gammal.

Galliani, som under den perioden hyllade det unga löftet, lär ha blivit fly förbannad över flytten till Inter på samma sätt som han nu är nöjd över att ha återtagit spelaren: återkomsten för en potentiell klasspelare i Milan”.

Calciodangolo.blogspot.com ger oss en mer detaljerad syn:

”Den nya Pirlo? Tja, inte direkt. Gemensamt har de passningsspelet från ena sidan till den andra av stan men inte positionen på planen. Bägge är registi men bara på pappret. Fossati har en dynamik som är främmande för Pirlo och en tendens att finnas på större ytor på planen: mer av en Fabregas med andra ord.

Född den 5 oktober 1992 har den 72 kg tunge spelaren med sin vikt fördelad på 180 cm sin högerfot som sitt föredragna arbetsredskap även om vänsterfoten inte är fy skam. Fossati är en ypperlig skytt från utanför straffområdet men även skicklig från fasta situationer. Hans främsta vapen är emellertid spelsinnet.”

* * *

Varför lämnade han Milan från första början? En bra fråga.

Några källor anger föräldrarna som drivande i sonens flytt. Andra menar att Inters Giovanissimi under tidsperioden var mycket bättre än Milans (inte alls osannolikt…) vilket gjorde de rent sportsliga grunderna mer tilltalande.

Il Giorno har intressanta fakta att dela med sig av i ämnet:

”Marco – som under tre år spelat i Inter och hunnit bli Allievimästare som kapten och numera är ordinarie i Primarevalaget och högt ansedd av Mourinho – har i fem säsonger krigat för de rödsvarta rivalerna. I och med det är han – på samma sätt som Balotelli med ”ljuddämpare” – fortfarande stor supporter efter sitt uppmärksammade farväl under 2007 med tanke på att Milan inte ville låta honom lämna klubben.

– Just nu är min situation problematisk av diverse orsaker – berättar Marco, som läser på Istituto Milano som har ett samarbete med Inter, är förlovad och har många olika hobbies från TV-spel, tennis, bordtennis till att titta på thrillers – men vi siktar på lo Scudetto och att vinna i Viareggio. Sedan är drömmen att utvecklas och nå så långt som möjligt, kanske seniorlaget.”

Kanske Milans seniorlag, caro, caro Marco Fossati. Tiden på andra sidan var bara en ointressant parentes i din karriär.

Hur det än är så har vi nu ännu en lovande spelare med cuore rossonero i vår ungdomsorganisation. Om Galliani och Braida skulle jobba hälften så effektivt som ungdomssidans sportchef Pederzoli…

* * *

Källor: Gazzetta dello Sport, 12/7 2010, Calciodelnord.com, 11/7 2010, Calciodangolo.blogspot.com, 2/1 2010 & Il Giorno, februari 2010.

12 reaktioner till “Superlöfte hittar hem igen!”

 1. >Har du hört nåt om det som Genoa redaktionen har rapporterat om på SF-sidan.

  "Gazettan och Sky rapporterade igår om en bytesaffär mellan Genoa och Milan där man bytte tills sig delägarskap på tre spelare var. Milan fick delägarskap i Diego Polenta, Antonio Ragusa och Yiadom Boakye och Genoa i trion Albertazzi, Nnamdi Oduamadi och Gianmarco Zigoni"

  Jag som trodde att Zigoni kunde bli nåt i Milan. Vad är det för spelare som vi har bytt till oss delägarskap på?

 2. >Sa kanns som att vi ar rustade framover nar alla Primaverakop (hoppningsvis) vaxer till sig och blommar ut. Men vad hander med truppen som iar skall slass om "4e platsen"?

  Helt underbart att Mancini ej kommer ocksa!! Lovar att jag firade mer an ett visst land i Sodra Europa gjorde igar ;O

 3. >Väldigt roligt att vi lyckas knyta till oss talanger till ungdomsakademin men när skall något hända med A-truppen? Den kan inte bara försummas…

 4. >Mix eller/och Marco, hur skulle ni se på att man, redan den här säsongen, börjar skola in honom genom en kraftig rotation mellan Fossati/Pirlo/Seedorf?

 5. >Inte för att vara sån, men snacka om att man redan har skyhöga förväntningar på grabben… Jag ber till högre makter att dessa förväntningar infrias, av hela mitt hjärta…

 6. >Det är bara att hoppas att killen får alla möjligheter som behövs för att utvecklas vidare och bli den storspelare han tydligen har potential att bli.

  Men hellre hoppas och bli besviken än att inte ens försöka. Eller hur?

  Pessimismen är fan långsamt dödande bland många utav er.

 7. >Mix, jag antar att han hamnar direkt in i primaveran. Men killen är 18 år (snart gammal:))borde inte han få chansen att vara med i a-laget på en gång? Känns som att de stora talangerna ska få chansen att komma in i laget direkt eller för att utvecklas till max eller?

 8. >Bra nyheter. Nej, jag har en känsla att denna spelare kommer bli något stort. Det är dags nu. Ett fotbollstokigt land som blivit bortskämda med världsspelare dom senaste 60 åren har inte fått upp någon ny ung "världsspelare" dom senaste 7-8 åren. Nu är det fan dags. Ge mig en ny Totti,Baggio,Pirlo eller Vieri.

  Det är dags nu!

 9. >Mix;

  Mycket illavarslande rykten om ditten och datten. Men läste på två ställen att Dinho vill hem till Brasilien och inte kommer till försäsongsträningen?

  Nu kopplas vi till Podolski – det vore något om han skulle trivas i Milan?

 10. >Hoppas av hela mitt hjärta att Podolski INTE kommer till Milan. Mer överskattad spelare förutom Zlatan får man leta efter…

  Mix & Marco, var är era uppdateringar? Börjar få abstinens av att gå in 50 ggr om dagen utan att se en uppdatering 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.