Skivat bröd är redan uppfunnet

>Som ni säkerligen märkt har nu det italienska fotbollsförbundet, FIGC, beslutat att reducera antalet möjliga värvningar av spelare med statusen icke-EU från maximala antalet två till en. Alltså: en spelare ut ger möjligheten för en spelare att välkomnas in till Serie A.

Detta trots att diskussionen för inte särskilt länge sedan gick om att utöka möjligheten från två till tre. Istället blev det att gå från två till en.

Presidenten för FIGC, Giancarlo Abete, motiverar beslutet:

– Regeln om icke-EU spelare förs på tal årligen och det tidigare beslutet gällde till och med den 30:e juni: den sista dagen för säsongen. I och med det nya beslutet kan kravet på att producera och värdesätta de egna spelarna från ungdomsverksamheten underlättas. Ingen menar att detta löser alla problemen, som inte bottnar i antalet icke-EU spelare i Serie A. Reduktionen av icke-EU spelare är inte en konsekvens av Italiens misslyckande i VM. Det vore skrattretande från vår sida att motivera regeländringen på det sättet. Redan innan VM visade statistiken på en ökning av spelare som inte är tillgängliga för spel i landslaget, vilket krävde en omedelbar åtgärd.

Vilket är patetiskt när man hör den nya förbundskaptenen Cesare Prandelli öppna dörren till gli azzurri för oriundi såsom Zaraté, Thiago Motta, Schelotto, Taddei och Amauri.

Kanske missade han Abetes PM? Pinsamt.

LEGA Calcio, presidenterna och majoriteten av alla supportrar är naturligtvis förbannade över beslutet och jag både förstår och delar uppfattningen. Frispråkige Maurizio Zamparini fyller i:

– Det är det dummaste man kunde göra. Ett beslut fattat av inkompetenta människor. Den som fattat det här beslutet måste gå hem och lägga sig. Hur detta påverkar Palermos strategier på mercaton? Inte alls, men jag syftar inte bara på oss. När man gör såna här saker snabbt visar man sin inkompetens. Istället för att diskutera saken ytterligare och göra det rätta gör man det felaktiga som om vi hade förlorat i VM på grund av två icke-EU spelare. Den som fattat det här beslutet borde skämmas och konsekvenserna kommer att visa varför. Men dessa människor skäms inte över någonting.

Parmas president Tommaso Ghirardi instämmer:

– Jag förstår inte brådskan eller metoden man använde sig av för att fatta det här beslutet. Man kan inte ändra transferregler mitt i allt. Det finns straffbelopp man kan tvingas betala om man inte kontrakterar spelare man tidigare kommit överrens om att värva.

Det är ruskigt pinsamt och accentuerar ytterligare bilden av den italienska fotbollen som en pajasliga styrd av människor som egentligen inte förstår sig på sporten.

Hur påverkar då detta oss då, undrar ni? Well, inte särskilt mycket med tanke på den extremt inaktiva mercato som säkerligen väntar. Vår icke-EU slot är redan frigjord i och med att Dida lämnade. Så fritt fram för whoever att kontrakteras.

Vad blir då de omedelbara konsekvenserna? Jag förutspår ett påskyndat arbete för spelaragenter när det handlar om att plocka fram avlägsna släktingar från EU-länder och på den vägen tilldelas rätt dokument och ID-handlingar. Utan att låta fördomsfull så är det ändå Italien vi snackar om…

Det är allt. Trots att vissa tror sig ha gjort något mycket fiffigt.

7 reaktioner till “Skivat bröd är redan uppfunnet”

 1. >Oj, fan sa pissigt.

  Varfor ej ga tillbaka till kolkraftverk och angdrivna batar nar man anda haller pa..?

  Blah, stor skillnad pa forbattring och forandring…

  Har Kaladze EU-pass annu..? Han borde val vara forste man att kastas iom detta ;O

 2. >Kaladze har inte EU-pass men som jag skrev i artikeln spelar det ingen roll. Dida har redan dragit.

 3. >Zzzz blir så less! Övriga länder går framåt i utveckling medans Italien provar andra hållet…
  Håller med Zamparini till 100%, avgå Abete!

  Säger inte att vi skall ha hur många icke-EU platser som helst men 1 är löjligt…

 4. >Ändra regelverket som styr rätten att få medborgarstatus istället. Varför ska diviga fotbollsspelare få medborgarskap bara för att deras farfars brorsas kusins kompis hade en bekant som var EU-medborgare för tusen år sedan medan flyktingar, arbetskraftsinvandrare och andra "little people" inte får det.

  Den här regeln kommer ju knappast att ändra något i realiteten, agenter kommer bara lägga några extra timmar på (fabricerad) släktforskning…

 5. >Måste man för att få sin EU-slot frigöra en annan icke EU spelar inom truppen?

  Eller har man en fri inför varje säsong och är förpliktigad till den och enbart den, även om en utländsk spelare skulle lämna landet?

  Herregud vad FM kommer bli tråkigt kommande år.

 6. >@Mix: Sa det spelar ingen roll om man "kastar" bort flera icke-EU? Maxantalet per sasong ar alltsa likt forbannat 2..?

  Kul… :/

  De enda positiva ar val att vi redan borjat renovera varan ungdomsakademi, samt att man kanske kan slappa Brasilien fixeringen "lite" och kika mot snuskigt disciplinerade snubbar i Europa 😉

  Notera att jag skriver detta efter att ha sett "Militar Tyskland" rulla ut Diegos pojkar 😉

  Ps. Hur lang tid tar det att fa Italienskt medborgarskap..? Var ej Dida hos oss javligt lange..?

 7. >Rent spontant borde den totala mängden icke-EU-spelare i ett lag eller en startelva vara det man främst fokuserar på.

  I och med detta tappar Italien än mer på övriga lag. Ponera då att VM inte spelas mer än vart fjärde år, samtidigt som CL spelas varje år.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.