Gazzetta: "Papas Milan spelar grekisk rock"

>Kontraktet på en miljon euro kan han stoppa i plånboken först idag, efter att ha klarat av de medicinska undersökningar som väntar, men numera är affären klar: Sokratis Papastathopoulos, 22 år, är en Milanspelare efter att ha värvat honom från Genoa på lån med rätt att köpa loss vid säsongens slut. Lönen blir 1.2 miljoner euro i fyra säsongers tid.
– Skriv att jag är nöjd, mycket nöjd. Och att jag vill tacka alla, verkligen alla – skriker ”Papa” via telefonen från Grekland där han befinner sig på semester – Jag kommer att spela i en av de bästa klubbarna i världen, vill ni inte att jag ska vara nöjd? Jätteglad, superglad. Rättare sagt: mer än så.
Entusiasmen, barnsligt genuin, är befogad: ge ett barn en marmeladburk och titta på ansiktsuttrycket så påminner det mycket om Papastathopoulos.

Det är lika bra att förtydliga det direkt: ska vi kalla dig för Papastathopoulos eller rentav Sokratis eller finns det något annat namn?
– Ni får göra som ni vill. Papastathopoulos är mitt efternamn men det är för långt och på tröjan funkar det inte. Därför bestämde jag mig för att ha Sokratis på tröjan. Men, om det går bra för er, kallar mina vänner mig för Papa och det gillar jag.

Ett betungande smeknamn, tycker du inte (Papa på ITA = Påve bloggarens anm)?
– Det är bara ett diminutiv och knappast en jämförelse…

OK Papa, kan du titta dig själv i spegeln och berätta för oss vem du ser?

– Jag är ung och har en stark vilja att lära mig och arbeta hårt. Jag är till lagets fulla förfogande.

Det där är sånt som alla säger. Berätta lite om vilken typ av spelare du är. Ytterback eller mittback? Mer av en markeringsspelare eller en spelare som går mycket i djupled?

– Jag är en mittback som vid behov kan spela högerback. Inga problem.

Från Genoa till Milan: ett trippelhopp. Hur känns det?

– Utöver min förnöjsamhet då jag i och med detta nått höjdpunkten på min karriär hittills känner jag ett stort ansvar att visa vem jag är och vad jag kan. En grupp av klasspelare väntar mig och det gäller att komma in i laget, lyssna, studera och lära.

Har du hunnit prata med någon av dina nya lagkamrater?
– Nej, inte med någon än så länge.

Vem vill du tacka?

– Först och främst min familj: pappa, mamma och min bror som aldrig lämnat mig och som givit mig möjligheten att arbeta med det jag önskat sedan barnsben: fotbollen.

En fundering: har du alltid spelat back eller är detta den senaste etappen i en lång utveckling?
– Inte alls, jag var en skicklig anfallare som barn. Jag spelade i ett litet lag i min hemstad, Kalamata, och jag gjorde det bra. Jag gjorde rätt så många mål. Sedan började jag att backa längre ner i planen och slutade till sist som back.

Vilka är dina förebilder som du beundrar eller vill kopiera?
– Paolo Maldini, Nesta och Cannavaro. De bästa jag sett i aktion. Men jag kan inte påstå att jag inspireras av dem, det vore att tro för mycket om mig själv.

Gift, förlovad, singel?
– Förlovad, men jag säger er inte namnet på henne. Det är bäst att skydda privatlivet.

Kommer du att bo i Milano?

– Jag måste tänka på saken men troligtvis. Jag vill bo i staden där jag spelar.

Förutom fotbollen, familjen och din fästmö: vad består ditt liv av?
– Musiken, massor av musik.

Genre?
– Grekisk rock.

Vad är det för något?
– Rockmusik precis som den amerikanska, engelska eller italienska rocken. Men orden på sångerna är på grekiska… Ingenting särskilt.

På tal om Grekland: den ekonomiska krisen håller på att förändra ditt land
– Situationen är mindre dramatisk än hur det uppmålats. Självklart har många förlorat sina arbeten och det är ett stort problem men vi kan lösa dem. Jag är nära de som går igenom en tuff period och känner mig privilegierad att kunna tjäna mycket pengar och tillåta mig fina saker. Men jag ser det som sker kring mig. Och jag glömmer inte.

* * *

SOKRATIS PAPASTATHOPOULOS
Född: 9 juni 1988 i Kalamata, Grekland
Tidigare klubbar: AEK Aten, Niki Volou, Genoa
51 matcher för Genoa under två säsonger
2 mål (mot Napoli och Cagliari)
10 landskamper för det grekiska landslaget

* * *

Källa: Gazzetta dello Sport 16/7 2010.

11 reaktioner till “Gazzetta: "Papas Milan spelar grekisk rock"”

  1. >tzatsiki med vitlöksbröd, here we go!
    coolt me en sliskig grek i gruppen!! För visst är alla greker sliskiga? 😀

  2. >Bara med den ödmjukhet och med den viljan att lära gör han sig själv till en favorit.

    HAN ÄR UNG OCKSÅ! 😉

  3. >det slåt mig att dom allra flesta fotbollsfansen i sverige har en liten pedofil i sig.. så länge det är unga pojkar är det bra, medans lite äldre men verkar gå fetbort.. oavsätt kvalitet…

    ..skrämmande =)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.