Gazzetta: "Darriga ben under Allegris regim"

>Under återsamlingsdagen den 20:e juli kom Berlusconi på en enkel lösning på tidningarnas kristider: ”Ni måste alltid skriva bra saker om Milan. Det är det enda sättet att sälja fler tidningar och få fler läsare.” Problemet är att läsarna i förrgår i Varese såg samma sak som journalisterna. Underhållningen gav föga tröst. Ett långsamt spel och darriga ben likt nedpackade tallrikar vid en flytt. Där har ni den sista anledningen för alla Milanisti att inte falla in i en djup depression. På Stadio Franco Ossola sprang inte spelarna eftersom de badar i mjölksyra. De som håller till på Milanello sedan år tillbaka svär på att aldrig ha sett spelarna så trötta vid slutet av träningspassen.

UTSPRIDD TRÖTTHET
Detta är den första stora nyheten som Allegri bringat med sig: en stenhård uppbyggnadsperiod. Huvudkonceptet handlar om att jobba utifrån spelarnas individuella behov. Eller rättare sagt att förändra spelarnas basala förmåga rent fysiskt och inte bara jobba utifrån de mål som den föregående träningsregimen hade. En annan noterbar aspekt är träningarnas längd: aldrig under två timmar, såväl vid fysträningen (på förmiddagen) som vid den tekniska-taktiska träningen (på eftermiddagen). Och om det stämmer att Allegri vill ha bollen som huvudperson vid många övningar under den här perioden – till skillnad från fjolåret – så har den försvunnit från förmiddagspassen. Löpning runt om i slingorna som omger Milanello: säkerligen inga nymodigheter men allting i hög intensitet och framförallt under längre tid. En trötthet som är utspridd över tid, precis som spelarnas löner. Spelövningarna med boll handlar om explosivitet och ryck från stillastående positioner. Allegris lag har alltid haft löpvilja och ett flödande spel som adelsmärke (minns ni Cagliari under den första delen av fjolårssäsongen?): snabba tillslag och lika snabba löpningar på nya ytor. Precis som Milan, enligt Allegri, skall spela. Det är därför man bestämt sig för att tillämpa den här typen av försäsongsträning. Dessutom har gymmet blivit förstärkt med nya maskiner (där de nu är sjuttio stycken till antalet sammanlagt).

EFTER FERRAGOSTO
Där har ni en delförklaring till varför saker såg ut som de gjorde i vänskapsmatchen mot Varese. Denna vecka är schemat detsamma fram till på fredag då man reser till London för Emirates Cup mot Arsenal (på lördag) och Lyon (på söndag): två pass om dagen för att lägga en nödvändig grund som skall räcka hela vägen fram till vinteruppehållet då man ånyo kan fylla på med mer bensin i tanken. Fystränarna förväntar sig mindre darriga ben från och med Ferragosto (den 15 augusti, bloggarens anm). Det är först då man verkligen kommer att kunna se ett flygande Milan.

* * *

Källa: La Gazzetta dello Sport 28/7 2010.

15 reaktioner till “Gazzetta: "Darriga ben under Allegris regim"”

 1. >Min del av förklaringen är:

  Gamla, trötta, omotiverade.

  Satsa ungt och på rätt spelare.

 2. >Ledningen har slut på alibin. De har fått tillräckligt med tid IMO.

  Allt kommer förbli som det är fram till 31a augusti. Sen är det kört för ytterligare en säsong.

 3. >Under fjolåret spelade Milan ett "4-2-fantasia" där bara de offensiva spelarna på pappret anföll. Ytterbackarna var ofta inaktiva i det offensiva spelet, så även mittbackarna (även om Silva är störtskön).
  Det var Ronaldinho, Pato, Seedorf och Borriello som skulle stå för de offensiva löpningarna. Seedorf, Borriello och Ronaldinho brukade ofta skita i de tråkiga löpningarna för att öppna upp ytor och ge alternativ till bollhållare. Nä, de satsade allt krut på det stillastående tekniska spelet istället. Pato var ofta ensam om att ta löpningar, Ambrosini fick även han ta sitt ansvar ibland som kapten. När dessa spelare var slutkörda, fanns det inga alternativ offensivt. Detta spel fungerade till 75% för Milan, eftersom man är överlägsen de flesta lag, rent tekniskt. Men mot topplag som var lika tekniska, där framförallt Inter var bättre tränade, förlorade man.

  Allegri försöker nu förvandla truppen och utveckla ett spel som bland annat Inter är duktiga på – att transportera bollen från punkt A till B, samtidigt som ett dussintals löpningar görs utan boll. Men detta spel fallerar om man inte är minst lika bra tränad som motståndaren, detta handlar om att bryta ner motståndaren genom sin fysik och löpkapacitet. Tidigare har Milan enbart försökt jobba med den tekniska biten och glömt bort den fysiska aspekten. Därför förlorade man mot lag som Inter och United, lag som är lika bra tekniskt som Milan men dubbelt så bra fysiskt.

  Tråkigt att Gattusos uteblivna transfer kan hindra Milan att rekrytera nya och fräscha spelare. Löpstarka spelare som Lazzari skulle räcka gott och väl för Allegris spelidé, som jag förövrigt tycker är fantastisk och det enda alternativet för dagens Milan.

  Mvh:

 4. >Jag har också en perfekt analys.
  Du kan inte lära gamla hundar att sitta.
  Hur bra tränare du än är…..

 5. >Jag gillar Allegri's tänk och upplägg gällande träning och taktik. Efter ha sett på en del videos ser det ut som balansträning används frekvent – me like! Som Filip nämnt så är Milan rent tekniskt väldigt bra (undantag Gattuso m fl.), men saknade både fysiken och löpviljan förra säsongen.

  @Jetmir,
  Frågan är om dem lägger sig pladask på magen som en envis hund och vägrar att fortsätta eller kavlar upp armarna? Hoppas på det sist nämnda.

  Dessvärre tror jag att Gattuso, Kaladze, Jankulovski och Oddo stannar kvar i Milan ytterligare en säsong – ja – det är skandal!
  Jag undrar hur tankarna går inne hos Galliani och Berlu????

  Om ingen klubb vill köpa dessa fårahedar så skeppa iväg dem gratis så vi slipper lönekostnaderna och låter ungdomarna ta deras plats i truppen…

  Jag har helt gett upp hoppet av nyförvärv i alla former…

 6. >Läser lite för mkt om Camoranesi till Milan för att bara kunna vifta bort det. Senast (på Goal visserligen) så snackades det om att Huntelaar går till juve mot Camo+cash. Det är ju helt vansinnigt!! Kommer han är vi ju helt slut, då ere bara att lägga ner. Snubben (läs gubben) blir för fan 34 i oktober.

  Ska vi försöka dra ihop ett gäng som åker ner till milano och kör en egen liten protest utanför Milanello? Lite banderoller, ramsor lite grappa kanske? Blir vi tillräckligt i gasen kan vi ju dra och klämma en överasskning i Berlus brevlåda hehe..

 7. >@ Jetmir

  Jag är med på dina noter, men en sak måste du ha klart för dig: Att springa är den enklaste formen inom fotbollen, det kan verkligen alla fotbollsspelare göra. Att slå avgörande passningar med ryggen mot mål med markering, det kan bara spelare som Seedorf och Ronaldinho göra. De har redan ett stort försprång i och med den tekniska biten. De har för fan inte slagit en felpassning sedan 1999!

  Jag både tror och hoppas Allegri kommer byta ut spelare som inte springer, eftersom hela spelidén skulle gå i kras i så fall.

  Tidigare har inte Milans spel byggt på löpkapaciteten hos spelarna – därav din oro. Allegri vill – att döma av försäsongsträningen samt tiden i Cagliari – förändra Milan till ett lag som kombinerar den fysiska aspekten med den tekniska. Ett spel som vi inte sett i Milan sedan 2005 eller 2006.

  Abate, Flamini, Ambrosini, Antonini var spelare som inte alls var med i offensiven under fjolårssäsongen. Ronaldinho, Seedorf och Borriello var spelare som deltog i offensiven, men som begränsade lagets spel i och med uteblivna löpningar.
  Den här säsongen hoppas jag dem alla bidrar i offensiven med djupledslöpningar som heter duga.

  Tre grundförutsättningar för ett lyckat anfallsspel är spelbredd, speldjup samt spelavstånd. Nyckeln heter kondition och löpvilja.

 8. >@Filip
  Gå gärna in på "tipsa om" och lämna din e-postadress. Jag har en fråga till dig.

 9. >Riktigt intressanta analyser boys! kul att även kommentarsfältet innehåller vettiga analyser på den här sidan.
  @Filip, håller med dig till tusen!
  @Mix, du måste ju publicera den frågan till oss andra oxå!!! )=

 10. >@Filip
  Både Antonini och även Abate(mot sämre lag) deltog flitigt i offensiven. Speciellt så var samspelet mellan Ronaldinho och Antonini stundtals vackert att skåda. Leonardos taktik var ju också väldigt beroende av duktiga och offensiva ytterbackar. Även Ambrosini tyckte jag deltog flitigt i offensiven genom att ofta komma med löpningar in till straffområdet.

  Problemet var som du redan påpekade bristen på rörlighet bland de övriga. Med Ronaldinho, Seedorf och Pirlo på planen så fanns det tre "offensiva" och tekniska spelare som alltid befann sig bakom bollen för att kunna slå den avgörande passningen. Det ledde till att passningen antingen slogs till kanten eller in i straffområdet där Borriello stångades med tre-fyra försvarare.

  Förrutom den bristande rörligheten så var det också defensiven som var den stora svageheten i Leos lagbygge. Trots att vi släppte in näst minst mål i ligan så syntes det mot de bättre lagen i ligan och i Champions league. Om man jämför med Inter så kan man se att de anfaller och försvarar sig som ett lag. Medan Milan endast försvarade sig med de defensiva spelarna och lät de "fantasia" delen vara väldigt passiva. Det fungerade bra mot de mindre lagen som sällan anfaller med många spelare. Då kunde Silva-Nesta lätt bryta de anfallen eftersom de är så pass mycket bättre än vad motståndarna var. Vid bättre motstånd som t.ex Rooney som kommer Nesta-Silva förr eller senare göra ett misstag ifall man låter dem utmana en mot en tillräckligt många gånger hur fantastika de än var.

  Så till kommande sässong så hoppas jag att Alegri fixar ett rörligare anfallspel och ett försvarspel där hela laget deltar. Som börjar med att anfallarna sätter press och täcker ytor.

 11. >Grymt tankeväckande och inspirerande nivå på analyserna!

  Måste säga att jag håller med Syncmaster till fullo. Det fanns nog offensivlusta hos backlinjen förra året i enlighet med Leos taktiska upplägg. Det som saknades var sista lilla i kompetensen och erfarenheten hos ytterbackarna. De räckte (räcker?) helt enkelt inte till.

  I offensiven saknas som redan nämnt rörelse och framförallt imo speed (pga pirlo och seedorf). Och du Filip, nog fan har seedorf slagit drösvis med felpass sedan 1999! Det har funnits matcher under de senaste 2-3 åren då han slagit fler felpass (oftast stillastående till på köpet) än rätt pass.

 12. >@Mix
  Här har du anledningen till att inte lägga ner bloggningen. Riktigt bra tugg i kommentarfältet nu! Keep it up boys, otroligt utförliga och målande analyser.

  /Rickard

 13. >Tack grabbar för era intressanta och kloka inlägg här.
  Jag behövde verkligen det här efter 11 timmars jobb i helvetet. Tusen tack.

  @Filip
  Håller med dig om allt utom två saker:
  1. Seedorf slog MÅNGA felpassningar förra säsongen. Han hade så dålig kondition att hjärnan slutade fungera nån gång under 2:a halvlek,och då kom felpassningarna.
  2. Antonini och Abate löpte rätt så mycket på kanterna, dock inte lika ofta som de (och jag för den delen) skulle vilja. Anledning? Ingen djävel täckte upp för dem.
  Mittfältarna var för upptagna med att PROMENERA hem efter anfallen.

  Jag tycker också att Allegris nya upplägg är jättebra.
  Hoppas bara att han inte sliter sönder spelarna. De är inte 20-åringar längre percis. Risken finns att vi inte har något lag kvar lagom till ligastarten.

  Och vi alla vet ju vad som händer om de hamnar i Milan Lab…hehe

 14. >Håller med i stort sett vad ni avhandlat ovan.

  Milans problem har som jag ser det alltid varit mot de sämre lagen som ställer om snabbt.

  För det första så är bolltempot och rörelsen alldeles för långsamt mot lag som ligger rätt i positionerna och bara väntar på rätt tillfälle att slå om.

  Sen är backlinjen alldeles för dålig, så vi gör för många misstag både i själva försvarsspelet och i uppspelsfasen. Nesta och silva undantaget. Även de s k dåliga lagen straffar oss p g av FÖR många misstag.

  Abate och Antonini löper men är för dåliga fotbollspselare, helst försvarsmässigt. Ärligt talat tycker jag inte de har i Milan att gör. De hade aldrig blivit inköpta om de inte varit "egna".

  All fotboll byggs bakifrån och med rätt rörelse och inställning kan man komma långt. Dock vinner man inga serier om man inte har tekniken att spela ut motståndarna.

  Vi är på rätt väg med vår nya Mister men han behöver tid och ett par bra spelare til.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.