Gazzetta – Antonini: "Jag ska höja mig"

>”Att inte köpa säsongskort är som att vara otrogen mot sin fru”. De som känner Adriano Galliani vet att Luca Antoninis uttalande mycket väl kan bli en sympatisk slogan för att få fart på försäljningen av säsongskorten som hittills haltat betänkligt. Faktum är att Luca – djupt förälskad i sin Benedetta – säger exakt så och vidareutvecklar:
– Jag är en Milansupporter och om jag inte hade varit upptagen med att spela på planen varje söndag skulle jag köpa säsongskortet. Fansen måste köpa abbonemanget och därmed basta: utan tvekan. Milan, tillsammans med familjen, är mitt liv.
Benedetta och de två döttrarna Sofia och Viola är medvetna om detta sedan länge och är inte avundsjuka. Om två dagar börjar Milan att jobba igen och den skepsis som omger de rödsvarta står i stark kontrast till Lucas optimism. Han som hade andra erbjudanden: Juventus och Fulham, men som valde att stanna. Därför att han är en supporter och framförallt för att han tror på laget.

Det talas hela tiden om ytterbackar, en (Papastathopoulos) har anslutit: är det ett bekymmer för dig?
– Konkurrensen är stimulerande och i ett storlag måste truppen vara bred. Sedan tjugo dagar har jag tränat hårt för att komma väl förberedd till återsamlingen.

Kan man vinna utan pengar?
– Ja. I den moderna fotbollen är gruppens sammanhållning viktigast och Milan har just detta som sin styrka. Man säger att vi inte längre är unga men bakom segrar finns vänskapen och kvaliteten hos storspelare. Oavsett ålder. Utöver Milan finns det ett annat skinande exempel.

Vilket?
– Fjolårets Roma. De började dåligt men sedan klickade gruppen och med lite flyt var de inte alls långt ifrån att ta lo scudetto. Milans atmosfär måste fortsätta att vara harmonisk och ge förtroende till Allegri.

Flera spelare ur det gamla gardet har utgående kontrakt 2011: är det ytterligare stimuli för dem att prestera väl den här säsongen?
– Kanske ja, men dessa spelare är inte i behov av några särskilda motiverande faktorer. De vill fortsätta att visa att de är klasspelare oavsett kontraktssituationen.

Du är nästan 28 år: är det inte dags att vinna någonting?
– Eh jo… Jag har flyttat runt en hel del och vunnit Serie B och Serie C men nu har tiden kommit för att vinna någonting större. Under de kommande två åren vill jag vinna ligan eller Champions League.

Efter en säsong som ordinarie, har du nu en större tyngd i gruppen?
– Jag pratar lite mer än tidigare och låter min personlighet göra ett större avtryck i omklädningsrummet.

Tittandes på VM som åskådare, var det tufft att inte bli uttagen till turneringen?
– Nu är VM över och uttagningen kom inte. Jag kan bara förbanna den skada som hindrade mig i mars, tiden då Lippi möjligtvis kunde ha tagit ut mig till landslaget. Det är bättre att blicka framåt: Milan är redan mitt landslag, men om Prandelli skulle ta ut mig vore det en obeskrivlig lycka.

Hur många procent kan du växa ytterligare som spelare?
– Jag skulle nog kunna göra 30-40 procent mer. Förhoppningsvis kan Allegri finna ett sätt att få ut hela min potential. Jag skulle vilja öka min snabbhet ytterligare och göra färre misstag.

Fjolåret var vändningen för dig. Vad blir nästa?
– Säsongen då jag tar det sista steget som spelare.

Ronaldinho är god vän till dig: har han sagt vad han ska göra?
– Jag har inte ringt honom eftersom han verkligen försvinner på sommaren. Men han har lovat mig att vi ska vinna Champions League… Förhoppningsvis stannar han därför att han fortfarande kan göra skillnaden.

* * *

IL RADUNO DEL MILAN – ÅTERSAMLINGEN
På tisdag klockan 15.00 samlas spelartruppen på Milanello för att påbörja säsongen 2010/11. Silvio Berlusconi väntas finnas på plats liksom Ronaldinho – i släptåg med sin bror och spelaragent Roberto de Assis.

Säsongens första match spelas på bortaplan mot Varese söndagen den 25/7 klockan 18.30.

* * *

Källa: Gazzetta dello Sport 18/7 2010.