En kvällsprovokation

>Vad skulle ni säga om Ignazio Abate som höger innermittfältare i ett 4-3-1-2? Ett kliv uppåt inåt från den högerbacksplats han inte riktigt klarar av att fylla. Fördelarna är många. Nackdelarna som jag ser det, något färre.

* * *

Med en summering så kommer vi fram till följande:

Ignazio har:
1) Löpkapaciteten (som bara den!)
2) Aggressiviteten (grinta i överflöd)
3) Förmågan att inte förbli statisk (se Gattuso)
4) Offensiva kvaliteter (djupledslöpningar, cross)
5) Åldern på sin sida (är villig att lära sig)

Men han saknar:
1) Erfarenheten av spel på positionen (kanten är inte samma sak)
2) Fysiken (även om han är stark för sin späda kropp)
3) Timingen att komma rätt in i duellerna (Lex Flamini)

* * *

Lite handlar det om att nyttja varje resurs på bästa sätt då Abate sannolikt kommer börja säsongen utanför den omedelbara ordinarie startelvan.

Sen är Allegris lagbyggen inte direkt kända för sina extremt offensiva ytterbackar (till skillnad från Leonardos 4-2-fantasia) utan mer för sina djupledsgående mittfältare. Livornesen kommer säkerligen att kräva kvantitet i överflöd från mittplan vilket bäddar för herrar som Ambrosini, Flamini och – om tränarögat är skarpt – Abate.

Jag menar… Om Gattuso kan spela på mittfältet och vinna lo Scudetto, Champions League och VM… Då kan fanimej Abate åtminstone göra en habil säsong för ett mediokert Milan.

För exakt ett år sedan i försäsongsmötet med Bayern München höll han till på en snarlik position på planen och var alldeles briljant. Redan då tycktes han vara som stöpt för rollen. Många tycks ha givit upp hoppet om den blonde. Inte jag, långt ifrån.

Han är en urkraft som väntar på att få explodera. Det enda som fattas är självförtroendet och lite gammaldags hederlig taktisk skolning.

Vad säger ni?

11 reaktioner till “En kvällsprovokation”

 1. >Abate ar val urpsrungligen mittfaltare?

  Defensiven var lite val svar for honom(aven hans forsta sasong som back..), men den offensiva lustan sag man i varenda match han spelade, sa why not??

 2. >Såklart att han är. Men det är en stor skillnad på att växa upp som högerytter och att tolka den position jag talar om nu.

 3. >En Schweinsteiger light i vardande månne, fast i en något friare och mer offensivare utgångsposition? Abate har till och med en dragning av ohyggliga tyska anletsdrag…

  Onekligen en intressant tankebana i alla fall.

 4. >"Det enda som fattas är självförtroendet och lite gammaldags hederlig taktisk skolning."

  ..och Teknik, Speluppfattning, förmåga att värdera när han ska gå fram eller inte och slutligen ..en roll som ond präst i en filmatisering av Da Vinci-koden.

 5. >Tror det är en bra idé. Han skulle nog passa bättre på mitten i ett tre-manna mittfält än som högerback tbh.

  Tror han skulle kunna funka riktig bra som en rivig mittfältare mot sämre lag. Lite Park Ji-jung.

  Hans acceleration och snabbhet är ju ett giftigt vapen framåt minst sagt.

 6. >Utmärkt idé! Hoppas att du har smsat till Allegri.

  Tror han kommer ta hand om ytterplatsen med bravur.

 7. >Nu verkar Sokratis vara klar på lån (är det så?) Det skulle innebära att det börjar bli trångt i backlinjen även om Abate är tänkt att användas högre upp i banan. Nog måste väl Sokratis vara tilltänkt högerback ändå?

 8. >Allt talar för att det är en bra idé! Det enda han behöver är spel och bygga erfarenhet, med hans ålder och råmaterial så är han nästan redo för ordinarie plats i varje match. Kanske han utvecklas snabbt under sommaren och hösten och växer ut/in i rollen.

  Att inte satsa på honpom vore iallafall idioti.

 9. >Han ska iaf inte vara kvar i backlinjen. Det håller helt enkelt inte.

  Ska vi spela med ett högt tempo så behövs han mer på mittfältet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.