Dagens ord och fotbollslogikens 1-2-3

>Dominoeffekt, är inte det ett härligt och underskattat ord?

Wikipedia har detta att säga om just detta ord:

”Dominoeffekt innebär att en liten händelse startar ett orsaksförlopp med långtgående konsekvenser. Namnet kommer från spelpjäserna i spelet domino. Dessa små rätblock kan ställas på högkant efter varandra, så att när en pjäs knuffas till, kommer den att välta på nästa, som välter på nästa, och så vidare.”

Vad har detta med AC Milan och fotboll att göra?

På ren fotbollslogik á la Aftonbladet & Co innebär dominoeffekten exempelvis att man kan placera spelare som Rafael van der Vaart i Milan. Varför det, undrar ni? Jo, eftersom Real Madrids är intresserade av Sami Khedira. Skulle han säljas till storklubben skulle holländaren få ännu mindre speltid och därför söka efter nya utmaningar. Och vad skulle inte passa bättre än storklubben AC Milan där det, ganska febrilt, letas mittfältare? Av den simpla anledningen placeras han alltså, just nu – as we speak, i vår kära rödsvarta klubb. I denna obotliga hunger är detta en minst sagt saftig och trevlig (icke)nyhet.

Kom dock ihåg att det är farligt att svälja allt med hull och hår. Med dominoeffektslogiken bygger tidningar upp enorma myter i hopp om att sådana som ni ska köpa lösnummer och för att idioterna på marknadsföringsavdelningarna ska köpa ett uppslag eller två.

När Zlatan placerades i Milan var det också ett typiskt dominoeffektsexempel. Ryktena om den gänglige svensken spann igång när Barcelona köpte David Villa. Spelade det någon roll att Henry var på väg till USA? Nej, uppenbarligen inte. Ryktena om Zlatan fortsatte ett bra tag efter att fransmannen hade skrivit under. Värt att notera är att Huntelaar, under denna tidpunkt, var aktuell för i stort sett samtliga klubbar i Europa. Med andra ord: ytterligare ett led i dominoeffekten.

Vad försöker jag säga med detta inlägg? Ingenting som majoriteten av oss redan känner till. Faktiskt. Ibland är det dock nyttigt att se självklara tankegångar på pränt. Självklarheter, ja! Jag vill inte måla upp mig själv som en självgod individ, men faktum är att jag slår vad om att ni, med detta inlägg om fotbollslogikens grunder, från och med nu, ständigt kommer fundera i fotbollslogiska banor innan ni slänger er på luren, ringer era vänner och berättar, skvallrar eller spyr ut de dåliga/goda nyheterna.

För att precisera och för att visa det svart på vitt kommer här de fem gyllene reglerna:

  • Media har inte tillgång till det som sägs i ett möte mellan exempelvis Galliani, en agent och den eventuella spelaren i fråga.
  • Media bestämmer inte vilken spelare som är transferaktuell när en specifik agent skymtas utanför högkvarteret.
  • Media tjänar inte på att rapportera tråkiga och intetsägande nyheter.
  • Media utnyttjar dominoeffekten för att förvandla ren bullshit till acceptabel logik.

Och den allra viktigaste regeln. Naturligtvis:

  • Lite is i magen, tack.

En kommentar till “Dagens ord och fotbollslogikens 1-2-3”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.