Allegri möter pressen

>Ingen Berlusconi på plats idag när mediasvärmen flockades kring Max Allegri. Det första framträdandet präglades av frågor som lär återkomma ett flertal gånger under säsongen:

Om Berlusconis vilja att alltid spela med två anfallare:
– I Cagliari spelade jag med två anfallare, en trequartista och en offensiv innerytter, ibland två stycken. I slutändan, även om ordet balans är tråkigt att upprepa, så handlar det om spelarnas inställning och ju fler kvalitetsspelare du då har på planen desto enklare är det att vinna matcher. Balansen är dock viktig och i dagens fotboll är koncepten enkla: när du har bollen ska du anfalla men när du inte har den måste du försvara.

Om hur Allegri skall förändra Milan:
– Det vore arrogant av mig att komma hit och revolutionera ett lag som under fjolårssäsongen spelat bra, fungerat väl fram till sex omgångar från slutet och slogs om lo scudetto. Leonardo gjorde ett bra jobb tillsammans med spelarna. Säkerligen kan det finnas skillnader mellan mina och hans idéer. Jag ska försöka att skjuta till det som saknades taktiskt i Milan under den förra säsongen. Spelarna i Milan har vunnit mycket och de vet att de uppnått framgångarna genom att jobba hårt, inte för tränaren utan för sina lagkamrater.

Om uppfattningen att Allegri är en Yes Man eller ett offerlamm i magra tider:
– Just nu snackas det mycket men när matcherna börjar måste de vinnas. Det är bara på det sättet man kan ändra någons uppfattning om min roll. Jag tänker inte på vad folk säger om mig utan ser det som ett nytt arbete som vilket annat där ingen föds med alla färdigheter och att vi alla måste börja från noll. Sedan finns det såklart människor som haft en enklare väg upp i karriären. Jag däremot började i Serie C2 med Aglianese och hade dessutom förmånen att kunna bli tränare vilket inte är alla förunnat. Mitt mål har alltid varit att nå så högt som möjligt och efter tre år i Serie A har jag nu fått chansen i Milan och måste självfallet vara nöjd. Milan är världens mest framgångsrika klubb i världen (lol bloggarens anm) och är medveten om ansvaret som medföljer. Men min målsättning var alltid att nå toppen, annars hade jag aldrig påbörjat min tränarbana.

Om Ronaldinhos position och det första mötet:
– Ronaldinho kan vara farlig såväl i mitten, där de markerar honom, såväl som till vänster. Han är en spelare med enorm kvalitet som måste göra skillnaden med hjälp av laget. Igår under allt kaos som rådde hann jag bara med att träffa honom i fem minuter. Han var påverkad av tidsskillnaden och är inte i ypperlig fysisk kondition. Jag sa till honom att han är en jätteviktig spelare som jag väntar mig mycket utav och att alla spelare, även de allra bästa, behöver en god, för att inte säga optimal, fysisk kondition för att prestera sin bästa fotboll. För att vinna någonting stort, mer än en eller två matcher, måste man vara i form. Det räcker inte att bara vara teknisk i dagens fotboll.

Om att applicera samma löpstarka spelsätt i Milan som i Cagliari:
– Milan har spelare som kan spela på olika sätt. Dessa spelare är mer tekniska än de jag hade i Cagliari. Jag ska försöka att applicera mina idéer som är olika jämfört med de som Leonardo och Ancelotti dessförinnan hade eftersom det här laget har satts samman sedan åtta år tillbaka. Därför ska inte allt som byggts upp under åren slängas bort men säkerligen är det en bra grund där jag kommer att lägga till andra saker.

Om skillnaden mellan att komma in i Cagliaris grupp och Milans:
– Sättet hur man uppträder är jätteviktigt. Man måste försöka att förstå spelarna men även de som omger dem: den medicinska staben, materialförvaltarna, kockarna. Alla som jobbar på Milanello. Om laget uppnår framgång är det tack vare allas insats, från materialförvaltarna hela vägen upp till presidenten, som räknas mest av alla. Det som krävs är regler, disciplin, respekt och ett bra bemötande från samtliga parter. När vi har alla dessa saker är det lättare att arbeta.

Om Allegri uppfattade Berlusconis kommentar att Max har ett modell- och filmstjärneutseende som pinsam:
– Absolut inte, det var ju en komplimang… Jag har ju ett annat yrke och faktum är att komplimangerna var för många.

Allt som allt ingav den gode Max ett mycket lugnt och sansat intryck. Om känslan var god på förhand så förstärktes den definitivt av det ödmjuka men ändock mycket tydliga sättet han förmedlade sina synpunkter till media på.

SE HELA KONFERENSEN HÄR.

I övrigt rapporterar Carlo Pellegatti via Studio Sport att en icke namngiven spelare – angående Allegris inledande träningspass – avslöjat att man i truppen ”blivit tagna av Allegris metodik och att han beskrivs som en hård och mycket tydlig tränare som satt laget i arbete och som framförallt satsar på att finna en balans på planen”.

Frågan vi ställer oss är om det är Seedorf eller Pirlo (Ronaldinho skulle bara våga…) som mellan vätskepauserna hunnit med denna gråtvals. Hur som haver njuter jag av denna läsning såhär i sommartid, samtidigt som jag tar en jordgubbe till.

Appropå förfriskningar så har bloggens nya idol, fystränare Stefano Grani, inte bara tagit piskan och moroten med sig till sin nya klubb: han har även tagit med sig nytänk i form av läskedryck.

Spelarna rekommenderas nämligen att dricka Coca Cola i samband med träningsavbrott under säsongsupptakten, ett minst sagt intressant grepp. Orsaken stavas blaskets positiva inverkan på en hämmad matsmältning på grund av den gassande solen och den hårda fysiska belastningen.

Vid närmare eftertanke undrar man om det finns något annat vettigare skäl (vetenskapsmännen bakom Cola-teorin får ursäkta), såsom att ge och ta på ett genuint sätt till en spelargrupp som i form av en röd iskall sockercylinder får plåster på såren för systematisk tortyr av en nytillträdd bödel.

Jag tror det, and I like it. Pedagogik för att hantera apskaft.

I slutändan handlar det om individer som knappast har enorma studieskulder eller djupa reflektioner kring ämnen andra än PlayStation, sportbilar och fotomodeller.

13 reaktioner till “Allegri möter pressen”

 1. >Underbar läsning och den där Coca Cola-teorin låter väldigt okonventionell men säkert korrekt.

  Forza Grani!

 2. >Haha, underbart! 🙂

  Ps. Clyde maste det varit. Han "klagade" pa MINST 5 olika sprak. 😉

 3. >Diggar att bloggen uppdateras så ofta nuförtiden, det e så här man vill ha det, alltid lika intressant läsning dessutom =) Tack!
  Cola brukar användas i varmare hemländer (iaf mellanöstern) för just matsmältning samt då man har ont i magen, dock avslagen cola brukar d va…

 4. >Tack för en rolig och välskriven blogg. Går in flera gånger om dagen i hopp om en uppdatering!

 5. >Tyvärr håller jag inte med om att hans blogginlägg är intressant. Han gör bara en massa felaktiga antaganden. Skulle Milanfansen vara unika som protesterar mot uteblivna värvningar? Och varför skulle det vara något konstigt i att kärleken till en klubb uttrycks i pengar? De flesta köper ju tröjor, matchbiljetter osv. Och än en gång skulle det vara något som är unikt för just Milan? Fotboll på högsta nivån är big business och är inte gratis. Dessutom måste man satsa något för att vinna något. Skulle vi följa Helins tankar så kan vi alla lika gärna glo på fotboll från de allra lägsta serierna bara laget har anknytning till vår hemort. Det är tydligt att han har något emot milan och berlusconi.

 6. >Mogge

  Givetvis håller jag inte med Helin, ty min kommentar var ironisk. Det räcker att se på Man U osv för att hitta missnöjda fans.

  Jag ser det som att milans fans är mer hängvina är flera andra storklubbars.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.