Allegri: "Lyhördhet och offervilja i mitt Milan".

>Tränaren med il physique du rôle för att leda Milan (enligt Adriano Gallianis definition), ett val som föll på en person utan rödsvart bakgrund (ett ovanligt beslut med tanke på att man under de nio senaste åren alternerat mellan Milanisti såsom Ancelotti och Leonardo), avnjuter de sista timmarna av avslappning på stränderna i Toscana innan arbetet börjar.

Imorgon förmiddag återsamlas Milan. Massimiliano Allegri, efter att ha lett Aglianese, Spal, Grosseto, Sassuolo och Cagliari: är du redo för det stora steget?
– Ursäkta mig, när och för vilken tidning började du att skriva? Man börjar från botten med målsättningen att nå så högt som möjligt. När jag inledde min karriär som tränare föreställde jag inte mig att en dag leda Milan men jag hade heller inga begränsningar om att aldrig kunna nå dit.

Är glädjen att träna ett storlag med internationellt renommé större än oron över att anta uppdraget i vad som liknar en övergångsperiod?
– Jag är lugn och har förtroende för projektet. Laget är mer eller mindre detsamma som ifjol: tillskotten är Yepes, Amelia och Papastathopoulos. Jag är övertygad om att dessa spelare ännu har mycket att ge.

Är du nervös inför eller stimulerad av vetskapen om att jobba för att uppnå framgång med en grupp som inte fått några större tillskott?
– Jag ser det som en satsning. Säsongen som snart börjar är viktig för alla: mig, som för första gången är i en storklubb, och för spelarna som är tvungna att visa sig vara tillräckligt bra. Jag hör folk säga att Milan är ett lag med gamla spelare: jag däremot anser att det finns en rätt mix mellan experter och ungdomar. Framförallt så är det ett annat element som behövs.

Vilket?
– VM som precis avslutats visade att tekniska färdigheter i sig inte räcker. Det som behövs är lyhördhet och offervilja för att uppnå resultat.

Är Milan på samma nivå som Inter och Juve?
– Just nu är Inter starkare än Milan, Juve och Roma, de fyra lag som enligt mig kommer att kämpa om lo scudetto. Jag menar att om Milan under fjolåret var en poäng ifrån Inter med en match mindre spelad kan man lyckas även den kommande säsongen.

Ronaldinho och Gattuso är inte säkra på om de vill stanna. Räknar du med dem?
– Så länge de är Milanspelare räknar jag med dem. Ronaldinho har tekniska färdigheter som ingen annan i världen. Jag vore glad om de stannade men den som väljer att spela i Milan måste vara disponibel inför såväl tränare som lagkamrater.

Har du pratat med dem?
– Jag har träffat Gattuso vid Forte dei Marmi.

Han säger att han är i behov av att känna sig viktig
– Och jag upprepar: det som räknas är att vara disponibel. Man kan inte förvänta sig att bara elva spelare ska hålla ångan uppe i sjuttio matcher.

Nio spelare har kontraktet på väg att gå ut. Är du rädd att de kommer ha låg motivation?
– Tvärtom. En kontraktsförlängning är någonting man förtjänar.

Om du fick välja: till vilken lagdel skulle du vilja göra en förstärkning?
– I och med Papastathopoulos ankomst, en spelare med god teknik och styrka, är försvaret på plats. Framåt är vi också tillräckligt bra. På mittfältet beror det på. Just nu är vi fem plus Strasser.

Dina företrädare har lidit av Berlusconis inträde i det taktiska. Är du redo för det?
– Det där är supporterjargong… Sedan är jag redan van vid Cellino.

Det första adjektivet som dök upp i ditt huvud efter lunchen vid Arcore med Il Cavaliere?
– Genialisk. Han är flera år före oss andra.

Han har inte skämtat om faktumet att du är av livornesisk bakgrund, en stad som är känd för sina vänstersympatier?
– Nej, det är det enda ämnet vi inte berörde.

Vad talade ni om?
– Idéer om fotboll. Om vikten av att spela väl men framförallt att vinna. I slutändan är det bara segrarna som kvarstår i historieböckerna.

Som före detta mittfältare med talang, vilka egenskaper vill du föra över på ditt Milan?
– Jag kommer att kräva teknik, entusiasm, arbetsvilja och intensitet. Men träningspassen ska inte ses som någonting tråkigt eller en uppoffring.

Den bästa dribbling du gjort var 1992 när du försvann från din egen bröllopsdag
– Ah, det var en fantastisk dribbling på liten yta. Inslag av det omedvetna krävs i livet, den gången följde jag helt enkelt mina intuitioner.

Erika, den förlovade frun, har talat med dig igen?
– Numera är hon lyckligt gift men har aldrig förlåtit mig.

Vad hände den dagen?
– I slutändan fattade jag det enda rätta beslutet. En person kan grunna över saker i flera veckor men den dagen när det gäller inte agera enligt sina känslor. Ungefär som när en tränare måste bestämma sig för en laguppställning och står där och funderar. Sedan blir klockan tre på söndagseftermiddagen och man måste besluta sig för någonting.

Hur fördriver du tiden när du inte tänker på laguppställningar?
– Jag läser. På nattduksbordet ligger Segraren står ensam av Coelho och Tiden jag önskar av Fabio Volo. Sedan gillar jag att spela basket.

Vad vill du säga till alla missmodiga fans?
– Ha förtroende: Milan har ännu mycket att ge. Jag är säker på att vi kommer att göra bra ifrån oss. Stå oss nära så ska vi uppnå goda resultat.

* * *

Källa: Corriere della Sera, 19/7 2010.

15 reaktioner till “Allegri: "Lyhördhet och offervilja i mitt Milan".”

 1. >Låter bra detta! Dock lite oroande ändå att han ser försvaret som färdigbyggt. Å andra sidan lär det väl köpas in någon om en av storstjärnorna väljer att lämna av någon anledning.

 2. >Han bekräfta i princip att det inte kommer fler backar, inte fler anfallare, möjligtvis nån mittfältare, samt att han låter Berlusconi hoppa in i det taktiska när han vill.

  Jag är nöjd att vi fått Allegri, men det känns som att han kommer bli överkörd av den mäktiga gubben.

  I övrigt verkar han vara en klok man och är duktig på att inte svara på raka frågor. Han är lite som en telefonförsäljare!

 3. >Det där med att han stack från sin förlovade på bröllopsdagen var ju hur roligt som helst.

  Annars låter han lite väl mycket som en marionett. Jag hoppas att det bara är inför media. Han kanske har lärt av Leonardo att det inte uppskattas att vädra åsikter?

 4. >Det är bara i vår kära klubb som en tränare inte får vädra sina egna åsikter.

  Hur kan Allegri tro att samma trupp som blivit ett år äldre ska prestera lika bra som förra året?

  Nä.. Vi kan sitta här och spekulera fritt. Men utan nyförvärv så blir det samma visa i år igen. Kämpa för en CL-plats, samtidigt som vi tar oss vidare från gruppen för att bli utklassade i åttondelen.

 5. >jag förstår mig inte på folk ibland.. vad vill ni att han ska göra?

  Be berlusca dra åt helvete första dagen på jobbet, totalsåga truppen som värdelös utan att ha genomför en enda träning med killarna, kräva massa nya dyra nyförvärv när han själv inte riktigt har koll på vad som finns inom laget redan?? Vad skulle det hjälpa?

  Ge han lite tid och förtroende.. kommer det inga nyförvärv så är det inte så mkt att göra åt, då är det ju knappast Allegris fel, och han förtjänar vårt stöd… berlusca gör det inte..

 6. >Håller med fullständigt bobani.

  Vad vill ni att han ska göra egentligen? Har har inte haft en enda träning med laget, inte spelat en enda match och folk börjar redan gråta…

  Milan är i en övergångsperiod, vi kommer få ligga kvar i vårat stålbad lite till men det kommer bli riktigt bra till slut.

 7. >"Det som behövs är lyhördhet och offervilja för att uppnå resultat."

  De orden tycker jag är allra viktigast, att han återigen understryker vad han kommer att kräva av spelarna. Det är nog slut på att gå och dra benen efter sig på Milanello för flera av våra till synes mätta storstjärnor nu.

 8. >Jag måste bara säga att du är den bästa milanbloggaren. Varje gång man öppnar bloggen så är det ett nytt inlägg, och det är verkligen kul att läsa dem.

  Thanks yo!

 9. >Tvärtom, den suger y0.

  Jag loggar in minst 10 ggr om dagen från jobb, hem och allt möjligt och sett till antal besök och antalet nya inlägg är procenten försvinnande liten.

  Skärpning Mix och Marco!

  (Hihi…pu$$ <3)

 10. >Tror ni verkligen inte han vet vilken trupp han förfogar över? Om vi högt upp från ett litet land från norra Europa vet exakt vilken trupp han förfogar över. Tror ni då inte han själv vet vi spelare han ska vara en tränare för?

  Det är ca 6 veckor tills det är försent. Om han inte lugnt och diplomatiskt förklarar att truppen är bra men för att uppnå resultat så behövs nyförvärv i både mittfältet och anfallet. Då kan han lika gärna kasta handduken direkt

  Kärlek och respekt grabbar.:)

 11. >Skön intervju med Allegri. Tror att han har möjlighet att skaka ordentligt i grytan!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.