From Nyon with love

>
Gianni Infantino, UEFA:s generalsekreterare. Smaka på det namnet; lika oskyldigt som Lille Skutt och Törnrosa på en och samma gång. Trots detta lyckas mannen och de övriga pamparna locka fram oron hos varenda ekonomitant på fotbollsklubbarnas högkvarter.

I och för sig, att kalla det oro är sanning med grov modifikation. Ha i aktning att det är de själva som har varit med och utformat regeln. Med andra ord: på med hårdhandskarna, nu är det dags att ta fantasisummorna vid hornen. Inte en dag för tidigt, säger jag. Jag menar, vem kan klandra dem när allt förutom fotbollsvärlden strävar mot att leva i linje med en hållbar utveckling? Nu klubbas framtiden. Och ja, den ser åtminstone aningen ljusare ut.

Financial Fair Play, så heter regeln. Jag har behandlat den tidigare och den handlar, smått förenklat, om att UEFA tvingar klubbar att anpassa spelarköp, spelarlöner och andra utgifter efter sina tillgångar och efter summorna som klubben genererar på egen hand. Herr Infantino förtydligar:

”It will not be possible for the big sugar daddy to just write-off a cheque at the end of each season”

Eller på ren svenska: det är inte enbart de röda siffrorna som ska bort, även de tunga lånen och ägarbidragen som raderar skulderna på ett nafs ska så småningom dunsta ut i minnenas värld. Möjligheterna för dyra spelarköp kommer naturligtvis inte att försvinna, men regeln innebär ändå att satsade pengar måste generera någonting tillbaka. Ett sorts krav på förädling, helt enkelt. Ganska logiskt, i alla fall om ni frågar mig. Jag menar, hur många vanliga företag kan – utan pardon, år ut och år in – köpa in material och ändå inte visa någon form av vinst (nu är fotbollen i och för sig mer en livsstil än ett företag, men jag hoppas att poängen ändå går fram)?

Break even-starten går igång sommaren år 2012. Klubbar som inte följer detta ska kunna uteslutas ur de europeiska cuperna. Initiativet är, som jag nämnde tidigare, taget av samtliga parter, därför ska klubbarna inte straffas, utan sakta men säkert nå riktlinjerna. Mellan åren 2013 och 2015 ska klubbarna därför få sanera sina skulder med 15 miljoner euro per år. Från år 2016 till 2017 ligger saneringssiffran på 10 miljoner euro. Därefter ska break even gälla samtliga.

Ur Milansynpunkt kunde detta inte komma mer lägligt. Det är som om Silvio personligen kommit till skott och gått ned på UEFA-representanterna. Nu behöver han inte köpa några prostituerade längre, detta var tillfredsställelse som räcker tills hans hjärta slutar pumpa fascistiskt blod.

Skämt å sido, den ekonomiska nedbantning som Galliani och klubben har satsat på ser inte ut att gå om intet. Det verkar som om de har spått detta tidigt och man kan inte annat än att ge dem en fet eloge, regeln som komma skall går helt i linje med den grund de är på väg att bygga upp.

Lönetak är nästan ett krav, men för att överleva i en ekonomiskt (och så småningom spelmässigt) jämn liga måste man hitta sina specialiteter. Antingen gör man konkreta satsningar på ungdomssektionen eller så skickar man ut extremt skolade scouter med ett öga för billiga utländska spelare. Vill man inte göra så kan man alltid göra som Milan och satsa hårt på att jaga free agents. Hur man än gör måste man göra det perfekt. Låt oss bara hoppas på att Milan och de övriga klubbarna inte hittar kryphålen i lagarna och att Financial Fair Play blir ett enda stort och onödigt jippo.

Sist men inte minst, ett råd till klubben AC Milan: pengar som går till att bygga en arena påverkas inte av FFP, börjar ni där och samtidigt har en konkret plan kommer segrarna definitivt att komma; om inte på kort, så på lång sikt. Mark my words.

Vill ni ha mer information om detta? Läs mer här, här, här och här, eller sök på Financial Fair Play på Google. Det finns hur mycket detaljer som helst. Själv sätter jag dock stopp här. Även om jag har gett det ett halvhjärtat försök så är djupgående spekulationer (det går naturligtvis att dra paralleller till NHL, men jag vet inte om det är fullständigt klockrent) inte min kopp av te. Ni får däremot jättegärna tala fördelar och nackdelar. Håll det dock på en rimlig nivå, ingen vet exakt hur FFP kommer att implementeras i verkligheten.

Tack till Mosa (28/5-2010) för tipset.