Ciao Roberto

>Sju säsonger och sammanlagt 269 framträdanden mellan 1966 och 1973 i världens vackraste klubb. Triumfer nationellt i ligan och cupen men även ute i Europa och i världen.

Roberto Rosato håller på bilden upp den Intercontinentalcup som han ihop med bland andra Fogli, Anquilletti, Rognoni och Schnellinger – coachade av mytiske Nereo Rocco till vänster – bärgade 1969. Sammanlagt blev det en scudetto, tre coppe italia, två cupvinnarcuper, en Europacup och titeln på bilden ovan.

Detta bland annat ihop med il Capitano Gianni Rivera.

Carlo Fontanelli beskriver Rosato på följande sätt i boken 1899-1999 – Un secolo rossonero:

”Han kallades för Riveras tvillingbror, då han utöver att ha spelat ihop med i Milan och i landslaget även utseendemässigt liknade honom, var född samma år och likt Rivera var från Piemonte.

Roberto Rosato, född i Chieri i Torinoprovinsen den 18 augusti 1943, spelade i Milan i sju säsonger. Han var en magnifik mittback som alltid gick in för att sudda ut den anfallare från motståndarlaget som han ställdes inför och bildade ihop med målvakten Cudicini samt backkollegorna Schnellinger, Anquilletti och Trapattoni en av de starkaste försvarslinjerna genom alla tider.

Han blev sedermera även ett regelbundet inslag i det italienska landslaget med 37 framträdanden där han kunde titulera sig Europamästare och silvermedaljör i VM 1970″.

En Milanhjälte har gått ur tiden, 66 år gammal och Milano Siamo Noi vill ta tillfället i akt att ta farväl av en spelare och människa som alltid omtalats i respektfulla ordalag såväl för sitt spel men även för sitt sätt att vara en ambassadör för spelet och klubben.


Roberto Rosato, 1943-2010. Gift med Anna och trebarnsfar till Carla, Davide och Alessandro. Född i Chieri, samma plats där han också lämnade världen. För alltid ihågkommen som en hjälte med ett bultande Milanhjärta.

Ciao Faccia d’Angelo – sempre con noi.

En kommentar till “Ciao Roberto”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.