Q and A – Den långsamme holländaren

>”Hej hopp! Strålande nyheter det här med bloggen, trodde i min enfald att det var dags att söka nyheter om Milan på annat håll. Icke. Det var bra. Nåväl; har stött och blött en fråga länge nu. Hur blir Milan av med Clyde? Hur skall man bära sig åt, det räcker uppenbarligen inte med att han underpresterar, i stort sett konstant sedan Brantings tid, att han är allmänt obehaglig, samt att Milan nu bytt tränare ett par ggr sedan han anlände till klubben. Ja, det här är en fråga som kräver svar.”

Av: Anonym, 10/5 2010.

Tack för berömmet (vi slickar glupskt i oss detta och torkar giporna) men även för en otroligt intressant fråga. En fråga rörande klubbens mest gåtfulla personlighet av dem alla.

Först och främst måste vi konstatera ett par saker: Clarence Seedorf är inte född i farstun. Hans förmåga att lyckas i olika länder, behärska diverse språk samt smälta in i olika sammanhang är för mig bevis på denna fascinerande individs överlevnadsinstinkt. Han är därtill polare med alla. Så fort en ny spelare kommer till Milan är han där med sextiofyra tänder blixtrande i solgasset.

När Ronaldinho kom till Milan var han direkt där och skulle prompt snacka portugisiska med Kakà, Dida och övriga Sambalirare. Se på mig jag kan-beteende för dagisbarn. Förr störde jag mig på sånt falskt beteende men nu är det bara roligt att se. Beklämmande men ändå komiskt.

Notera även att Maldini och Seedorf hade en väldigt god relation vilket naturligtvis knappast var till holländarens nackdel när det stått och vägt, vilket det gjort i laguttagningar genom åren.

Minns ni sensommarderbyt? Clarence var ju bänkad, sönder och samman. drygt ett halvår senare är han ordinarie igen. Precis som alltid. Utskälld, hatad och uträknad men han kommer alltid tillbaka. I och för sig mycket på grund av Milans ringa slagkraft med få reella alternativ och tränarnas svaga ledarskap snarare än revanschlusta och hårt arbete… Men ändå.

Seedorf har gått från att vara en mångfacetterad mittfältsspelare (kanske världens bäste?) som kombinerat råstyrka, flärd, fantasi, teknik och erfarenhet till att på ett pannkaksplatt sätt tolka fantasistarollen i ett sakta lunkande och hemjobbslöst mak.

Hans tid är all och livlinorna börjar ta slut. Efter den aktiva karriären – som inte borde ha mer än 2 år kvar, varav ett i LA Galaxy – förutspår jag en framtid för honom i ledningen där han med sin adaptionsförmåga säkerligen skulle kunna göra ett gott arbete för Milan.

Som spelare är han slut sedan en handfull år tillbaka. Men så länge ingen revolution kommer kan vi förvänta oss att se den utdöende arten av fotbollsaristokrater med förstorat ego florera vidare på Milanello, minst lika resistenta och envisa som det där ogräset som i vårsolen vuxit upp mellan plattorna på altanen.

5 reaktioner till “Q and A – Den långsamme holländaren”

 1. >Grande. Han har fotboll i sig, no doubt men han har gjort sitt. Tyvär så är han nästan ordinarie i dagens Milan. Sad but true.

 2. >Bra svar. Jag tycker också att vi inte borde släppa Seedorf nu, då han kan bli nyttig som anställd i klubben senare. Men självklart skall han inte vara ordinarie nästa säsong… men denna säsong har det inte funnits någon bättre på hans position.

 3. >Det märkligaste är ändå att alla förväntade sig att Seedorf skulle lämna när Grande Leo tog över.

  Men så har det inte blivit, och han har ju trots allt varit "bra" med Milanmått mätt.

  Med andra ord är han bättre än de som sitter på bänken. Antagligen är han en av de riktigt bra på träningarna…..

 4. >Sjukt att Clyde levt på sitt långskott mot Inter sedan 04-. Han lär väl lunka vidare och göra mig förbannad minst två säsonger till dessvärre…

  Add

 5. >Lite OT

  En ny skribent (Caipiriho) på http://milanrossoneri.blogg.se/ leverar riktigt sköna artiklar. Det vore inte helt fel om Ni kunde få skriva i samma forum, typ Svf. Han är riktigt skarp. Han har inte skrivit så mycket…

  Rolig läsning förresten 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.