Q and A – Den flygande holländaren

>”Den flygande holländaren, fruktad målskytt i landslag och hemland. Mindre lyckad i Madrid och Milano. Ofta utskickad på en kant där han inte passat in och där hans kvalitéer inte kunnat användas på bästa sätt. Han har glimtat till under säsongen men mest tillbringat den på bänken – vad ska han göra nästa säsong? Eller snarare vad ska AC Milan göra med honom nästa säsong – be honom att fara och flyga eller ge honom en ärlig chans? Hur stor chans har han mot en målsumpande, men ack så snygg, Borriello?”

Av: Dios, 4/5-2010

Tack för din fråga. Som de flesta kanske snappat upp så är Huntelaar en av mina favoriter, vilket hans huvudsakliga konkurrent till posten som centravanti långt ifrån är. Det är som att jämföra en kristallkrona med en IKEA-lampa om du frågar mig. Risken finns att subjektiviteten därför lyser igenom en aning men det får ni stå ut med.

Vi kan börja med att konstatera ett par saker: Huntelaar är en bättre avslutare än Borriello, en fundamental insikt när man skall bedöma skarprättare i en fotbollsklubb. Den som påstår annat lider sannolikt av nedsatt syn, vanföreställningar och homoerotiska känslor inför Crixus i Spartacus Blood & Sand-kopian. Han är rätt snygg, det ger jag honom.

Men nog tramsat.

Vi kan börja med att se till statistisken den här säsongen. Borriello snittar ett mål var 145:e minut (14 mål på 27 matcher; 2030 minuter) medan Huntelaar snittar ett mål var 147:e minut (7 mål på 24 matcher; 1029 minuter). I stort sett samma utdelning med en handfull skillnader.

Borriello har fått chansen kontinuerligt vilket är fundamentalt för en anfallare som tenderar att missa rätt många lägen. I en reell konkurrenssituation hade Marco möjligtvis pressats hårdare att behålla sin plats genom att överfokusera på målgörandet istället för det andra han mycket generöst erbjuder laget. Huntelaar å sin sida har fått hälften så mycket speltid till sitt förfogande och ringa förtroende i nyckelskeenden.

Sedan ska vi också komma ihåg att Borriello, till skillnad från Huntelaar, endast fått spela center; en position han är van vid och som i regel i ett 4-3-3-system innebär fler målchanser och större möjlighet att vara pigg och fräsch i avslutningsläget jämfört med en ytterforward. I min bok är detta något som holländaren får alldeles för lite cred för. Man berömmer gärna andra spelare som ödmjukt gör vad nöden kräver. Så inte riktigt i Huntelaars fall.

Att vågskålen tippar över till Napoletanarens favör bottnar i faktumet att mittfältet inte erbjuder det offensiva understöd som laget är i behov av vilket gör Borriellos egenskaper – bollmottagandet, närkampsspelet och det uppoffrande hårda arbetet – mer eller mindre oumbärliga. Ett underbetyg åt Milans slagkraft (och ett kvitto på det prekära spelarmaterialets skick som fullt logiskt påverkar anfallsspelet negativt) vilket Leonardo tidigt insåg och därför utgick ifrån när han i vintras äntligen hittade rätt i laguppställningen.

Borriello är för mig inte en tillräckligt bra avslutare för att starta vecka ut och vecka in i AC Milan. I dagsläget däremot är han ett måste om vi vill idka ett någorlunda effektivt men ändå haltande anfallsspel. Hade vi haft ett bättre spelarmaterial att tillgå skulle han säkerligen kunnat göra nytta som rivjärn på kanten: en roll han spelat väldigt väl under tidigare sejourer. Idag är han dock alldeles för divig för att acceptera någonting annat än en förstafiol. Tragiskt nog.

Huntelaar lider enligt mig framförallt av lagets ringa förmåga att erbjuda honom rätt förutsättningar att blomma ut till den bomber di classe som han utan tvivel har potential att bli. Hade vi haft ett starkare och mer dynamiskt mittfält med förmågan att bjuda på fler instick, inspel och inlägg så skulle en avslutare av rang trivas som fisken i vattnet.

Och med tanke på att jag förväntar mig i princip ingenting i sommar vad gäller offensiva mittfältare känns det som att han gör bäst i att flytta vidare till Tyskland, England eller Spanien. För sitt eget bästa alltså.

5 reaktioner till “Q and A – Den flygande holländaren”

 1. >Bra summerat. Personligen tycker jag att jag sett alldeles för lite av Huntelaar för att kunna bilda mig en riktig uppfattning om honom. Han har spelat en del matcher och varit totalt osynlig, men det jag minns bäst är såklart när han kommer in och egenhändigt sänker Catania på bortaplan. Det beror säkert på som du säger, att han helt enkelt inte passar in i det nuvarande spelsystem som Milan bedriver på grund av bristvara på vissa spelartyper. Känns som att han inte riktigt fått chansen.

  Borriello för mig är egentligen bara Alberto Gilardino i ny förpackning. Marco var bra i Genoa men funkar inte i en storklubb som Milan.

  Med det sagt så tror jag båda två skulle göra det mycket bättre med en frisk och hel Alexandre Pato vid sin sida. Men vem fan skulle inte det?

 2. >Bra sammanfattning indeed.

  Det är bara nåt som inte stämmer med honom. Tycker att Hunt saknar lite i snabbhet för min smak.

  England skulle passa honom jävligt bra. Han lär hamna i Tottenham om de går till CL. Där kommer han få finfina inlägg från deras snabba yttrar. Smart drag av dem. Alla vinner på det.

 3. >Först vill jag tacka för en grymt bra milanblogg!

  Det känns som att Milan sakta men säkert kommer bli ett mittenlag pga uteblivna värvningar av världsspelare. De få bra spelarna i Milan kommer förr eller senare välja att lämna för att öka sina chanser för att vinna titlar. Eller det troliga i Huntelaars fall, lämna för att få mer speltid.

  Jag är av samma uppfattning som du att Huntelaar är en klasspelare som lider av ett för dåligt mittfält för att han ska komma till sin rätt.

  För mig är det en gåta att Nistelrooy aldrig var aktuell i samma veva som Huntelaar kom. Han hade varit en bra kortsiktig lösning.

 4. >Forza Il Cacciatore! Tycker så synd om honom när man ser honom vifta med händerna hela matcherna men ALDRIG EN ENDA JÄVLA GÅNG får en boll där han vill ha den.

 5. >Är också ett Hunter-fan men får bara inte spela som ytterforward. Killen är en boxspelare och skall inte befinna sig ute på en kant och försöka dribbla och komma förbi. Tror helt ärligt att det skulle funka bättre om Marco och Klaas byter plats.

  Men som folk säger så behöver vi även ett bättre mittfält för att Klaas skall smälla in de 25 baljorna/säsong. För dem har han i kroppen, no doubt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.