Grundkurs i retorik, 30p

>När Pep Guardiola valde att lyfta av Zlatan för att neutralisera balansen på mittfältet blev svensken märkbart irriterad. Denna gång mötte de Tenerife och han hade på 60 minuter enbart hunnit med en assist till – den av media – utpekade ärkenemesisen, Lionel Messi.

Frågan om hans humör var naturligtvis oundviklig. Pep valde dock att förtydliga:

”Det är helt normalt. Jag var fotbollsspelare själv och reagerade på samma sätt. Han vill spela som alla andra och när tränaren byter ut en är det normalt. Jag vill inte ha några spelare som inte vill spela, om de blir utbytta när de är bra är det mitt problem, inte deras.”

Ett fullständigt briljant svar som visar hur en tränare effektivt ska arbeta för att lätta på det journalistiska oket som tynger spelarnas axlar. Det påminner, nästan helt och hållet, om en kommentar som Leonardo kväkte ur sig för några månader sedan. Jag minns inte i vilket samband och vilken spelare det handlade om, men det var så genialisk att jag baxnade. Har den gode Pep kopierat Leo eller har de haft samma retorikföreläsare? Ja, det är tamigsjutton 10000 kronors-frågan!

Det är även svar som dessa som får mig att inse vilken usel talare och personlighet José Mourinho egentligen är. Intelligenta och ödmjukhet är dygder utan dess like, något som portugisen verkar ha fått helt om bakfoten. Är det ett resultat av att man har blivit utsatt för konsekvent mobbing i skolan, är det portugisens sätt att visa sin sexuella frustration eller vill han klargöra det faktum att han är den största idioten på planeten?

Visst önskar man att man visste?

Hur som helst, homie, vill jag ta tillfället i akt och passa på att rekommendera den där retorikkursen, jag tror på fullt allvar att den skulle gagna dig och spräcka hål i den bubblan du lever i. Faktum är att du har övermän i precis varenda klubb, det är väl dags att du tar och gör någonting åt saken, inte sant?

2 reaktioner till “Grundkurs i retorik, 30p”

 1. >Hur tror du chanserna ser ut att få guardiola till milan?
  han har ju vunnit allt med barca redan.
  han har väl egentligen haft ett djävulskt bra spelarmaterial i Barca till skillnad från milan då .

  Sen jag vet inte hur hans relation med laporta är men tror du han är som ancelotti som ge med sig eller som leos personlighet o säger ifrån. ? vad har du fått för uppfattning av denne tränare?

  Skulle han funka i milan ?

  tror du vi får samma offensiva uppställning som leo har?

  milan använder sig redan av en barca modell känns de som iaf.
  spelarna skulle nog vara vana vid samma spelmodell iaf!

 2. >@Ali

  Jag har ingen koll på Peps personlighetsdrag, men jag tror inte att han kommer bli aktuell, i alla fall inte under de kommande åren.

  Personligen tror jag att tränarens roll är enormt överskattad, eller, åtminstone underordnad spelarnas roll i laget. Guardiola skulle mycket väl passa in här, precis som många andra tränare. Det som är essentiellt är att tränaren i fråga får pengar för att fylla de positioner han vill.

  Ta en sådan som Mourinho till exempel. Innan hans ankomst vann Inter inte ett skvatt. Han är visserligen en bra tränare, men han har fått precis alla spelare han pekat på, och desto mer. Jag säger inte att man per automatik vinner titlar då, utan att det blir avsevärt mycket enklare.

  Samma exempel ser vi i Chelsea, Real Madrid, som numera hotar Barcelona och Manchester City som om ett par år kan utmana om ligatiteln på riktigt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.