Till Gallianis försvar

>”Jag minns när jag var ung och såg människor som saknade pengar men ändå kunde köpa Ferraribilar. Med Ferrarin kunde man sedan skaffa de vackraste flickorna. Numera ser vi samma tendenser i fotbollens värld: fotbollsklubbarna har inte pengar, man köper spelare och får så småningom resultaten med sig och vinner turneringarna. Detta är fel.”

Det är som om Michel Platini har läst Berlusconis och Gallianis tankar. I rödsvart favör riktar UEFA-presidenten en rak höger gentemot alla klubbar som spenderar mer pengar än vad de har tillgång till. Knytnäven riktas förvisso främst mot Manchester United, Liverpool och de brittiska öarna, men Herr Krulltott menar att problemen likväl finns i många andra europeiska länder, som till exempel Frankrike, Ryssland och Tjeckien.

Finansiell Fair Play kallar han planerna. Målet är att starta igång år 2012, med fokus på att samtliga klubbar ska balansera det ekonomiska året med plus på debetsidan.

En optimistisk nyhet för alla som har klagat på pessimismen i inläggen. På detta plan är Milan först i led och i den tänkartäten har man varit ett bra tag nu. President Berlusconi har länge gnällt och uttryckt det faktum att klubben måste klara sig på egen hand. Vissa kallar det ’snålhet’, andra som inser faran i det kallar det ’att tänka ekonomiskt’. Linjen däremellan är glasnudeltunn och visst skulle il presidente kunna pumpa in de pengar som är nödvändiga för att täcka upp förlusterna på kontot, jag anser dock att det inte hör till tidens anda och hans eventuella finansieringar bör – om något – ses som diverse livlinor (de omoraliska sakerna han har för sig vid sidan om hör inte hit, i dagens värld kostar en natt med en underårig prostituerad inte mer än vad Massimo Oddo tjänar på en timme). Det finns tillräckligt många lag som klarar sig bra utan tyngre ägarbidrag, varför skulle ett av världens mest framgångsrika lag, AC Milan, inte mäkta av en sådan situation? IMO togs ett stort steg i fjol då man lyckades skära ned förlusterna med ungefär 60 miljoner Euro; snackar man med en insatt är det snarare ett enormt djävla gigantiskt steg i rätt riktning.

Det krävs en revolution och ännu hårdare riktlinjer från Michel Platini och de övriga pamparna på UEFA:s högkvarter för att detta ska bli verklighet. Ett uttalande räcker alltså inte, det gäller att snöra av sig balettskorna och fortsätta irritera klubbarna som sysslar med ekonomisk dopning. Dagens uttalande ger Berlusconi en halv anledning att snåla, men det är inte förrän hela fotbollsvärlden rör sig i samma bana som ’snålhet’ kan förändras och bli ’ekonomiskt tänkande’. I Sverige har det fungerat så i flera år och här är det en självklarhet att ekonomin och det sportsliga hör samman, varför skulle då resten av världen få spela fotboll med dessa trumfkort i hand?

Hur man går till väga för att nå ekonomiska framgångar kvittar egentligen. Vissa gillar idén med att ha yngre spelare som kostar mindre och andra föredrar det faktum att man försöker kontraktera bosmanspelare. Personligen gillar jag ryktet som menar att Galliani vill införa lönetak i klubben och samtidigt satsa på en föryngring i truppen. Utöver det vill jag även se en egen arena samt större omsättning på spelare; inte till den grad att laget aldrig blir samspelt, men så pass att fotbollsspelarna ständigt bör vara oroliga över sin plats i startelvan. I Milan ska man spela för att man vill slita i 90 minuter, inte för att man är bundis med tränaren. Och därmed basta.

Av dessa nämnda anledningar längtar jag till år 2012 och de hårdare riktlinjerna; det tror jag att ekonomichefen i Manchester United också gör. Med en skuld på 700 miljoner pund ser jag nämligen ingen anledning för honom och laget att inte göra det (Platini och UEFA menar att detta ska komma som en räddning och inte ses som ett straff). Därför hoppas jag innerligt på att Platini står fast vid det han säger. Med andra ord är det äntligen dags för fotbollsklubbar att konkurrera på liknande villkor.

6 reaktioner till “Till Gallianis försvar”

 1. >Bra skrivet Marco. Men är det mer troligt att Platini & co väljer att skjuta fram datumet (2020?) istället för att sätta ytterliggare press på storklubbarna.

  Tänk dig ett senario där någon av Inter, Real Madrid eller Liverpool inte blir godkända ekonomiskt. Tror du UEFA skulle våga utesluta någon av dem?

 2. >@ Isak

  Jag tror tyvärr att du har rätt. Någon uteslutning är det inte direkt på tal om. Så som jag förstod det verkade fotbollsklubbarna dock ändå överens om att följa dessa direktiv, mycket eftersom reglerna skulle sättas för deras egen skull. Allt vi kan göra är att hoppas.

 3. >Som jag nämnde i en tidigare kommentar i den här bloggen så blev ju datumet för implementeringen av den nämnda regeln framflyttad till 2014.

  Att den flyttas fram igen ter sig således väldigt sannolikt.

 4. >@ de boer

  Platinis uttalande är från igår (28/4). Men som du säger, mycket tyder väl på att den skjuts upp.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.